Thursday, December 30, 2010

Congrats to the Malaysian Football team

December 30, 2010 6 Comments
Salam 1Malaysia




 



Yesshhhh!!! Malaysia menang!

Tahniah Malaysian football team dengan kejayaan dalam Piala AFF Suzuki 2010 semalam. Amat bangga jadi rakyat Malaysia.





Mama ngan ayah bukanlah feminat bola pon. Masa game kat Malaysia haritu kebetulan kitorang tengok. Masa tu terdengar ramai bersorak kat kedai mamak bawah rumah tuh...menarek perhatian pulak nak tukar cenel. Oooo patot la, ada bola rupenye. Masa tengok tu baru 1-0. Layannn sampai abes. Memang besh! Mana taknye score 3-0 *cecewah macam selalu tengok bola jek, sedangkan baru kali ni mama tengok bola sampai abes...selalu bola yang tengok mama sebab mama dah tertiton depan TV ngehehe*





Isu laser pulak jadi berita besar di kebanyakan akhbar kat Malaysia nih. Kat belog-belog, ef bi pon, isu tu jadi hot topik. Tapi pape pon, team football Malaysia memang terbaekkkk. Salut u olz!






Semalam Harimau Malaya bertarung lagi. Mama tengok bola sambil masak + berbelog + layan Aleesya. Ayah pulak tertiton fenat sangat. Tak sia-sia tengok sebab Malaysia menang. Paling sukeeeee. Ayah bangun-bangun tanya, "Bola dah abes ke?"....*hehe melepas*.





Seperti biasa semalam kedai mamak bawah rumah we olz tetap meriah. Sorak goooollll...yeaaaah...memacam sore ader. Lom tengok agi gaya dorang je. De jugak yang mara-mara sebab tengok peberet player dorang jatuh kene tolak atau kene laser. Walaopon di laser ngan lebeh 10 bijik laser pon Malaysia tetap menang jugak...  Superbbb!!!






Walaubagaimanapon...Malaysia dan Indonesia adalah serumpun. Semangat kesukanan dan persahabatan di antara negara tu perlu dieratkan. Janganlah isu laser tersebut menjadikan kita bermusuh antara satu sama laen.





Ma aceh PM coz declare coti esok sempena kemenangan Malaysia. Kebetulan memang mama nak coti esok. Bos dah approved pon, tapi dah dapat coti nih, jimat coti mama *bole simpan untuk tahun depan pulak, untuk Aleesya...maklum de anak kecik ni selalu kene EL bile si tecik saket*.








Jom kite tengok si tecik layan bola pulak...Zassss!










Ni seblom game bermula
mamam fries dolu
port baek pulak tuh...dok dalam bakul menan ^____^














Ni baru nak setat
macam biasa Aleesya akan buat habit diye
On Of kan TV...grrrr...
*disebabkan tindakan diye meng on of kan TV tu amat pantas,
jadi mama sempat snap pixca ni je*














Setelah dekat lebeh lima kali Aleesya on of TV
*& mama pon dah letey*
akhirnye mama amek tindakan drastik men salotape kan button kat TV tuh
kalo x melepas nak tengok game












Akhirnye Aleesya pasrah
pegi maen kat tempat laen pulak
tapiii....grrrrr jugak
diye tolak kabinet water pot & bukak totop laci pulak
PAUSE kejap mama tengok bola







Okie...harini hari ceria-ceria seMalaysia. Sume rakyat Malaysia mesti berseri-seri wajahnye kan?  


 Malaysian Football Team! 





Wednesday, December 29, 2010

Wahai Belahan Jiwa...

December 29, 2010 6 Comments
Anakku, belahan jiwaku...

Waktu berlalu tanpa pernah kita sedari

Namun pelukan sayang mama tak pernah kehilangan erti

Dakapan hangat mama juga selalu menyertai

Doa tulus mama melekat erat dalam ayunan langkah menggapai mimpi












Anakku, jendela sanubariku...

Perjuangan itu kini sudah dihadapan

Saatnya menjalani hidup dengan penuh kendiri

Hadapinya dengan senyuman

Sapa setiap kesulitan dengan keikhlasan

Raih bintang dengan penuh harapan






Anakku, lantera hidupku...

Hidup ini tidak terlalu mudah dijalani

Ada kesulitan yang akan memperkaya hati

Tapi...

Jadilah pemenang dalam hidupmu

Dengan rendah hati dan luhur budi

Bertabur kasih bersulam pekerti





Anakku, bintang harapanku…

Ayunkan langkah dengan ringan hati

Gapai setiap mimpi yang ada di sanubari

Bentangkan mimpi agar menjadi nyata




Tuhanku, izinkan aku memohon...

Lindungi anakku dalam teduh kurnia-Mu

Bimbing anakku di setiap persimpangan yang membuatnya bimbang

Beri kemuliaan budi agar membuatnya bererti

Titiskan kebesaran jiwa agar membuatnya bermakna

Sentuh hatinya dengan semangat tulus

Tanamkan keyakinan terhadap kebaikan

Penuhi tekadnya dengan kerja keras

Teguhkan peribadinya agar tidak mudah goyah









Tuhanku...

Terima kasih untuk kurnia terindah ini

Terima kasih untuk anugerah tidak ternilai ini





Dedikasi khas buat :
Syahirah Aleesya @ Yayang
Mungkin 20 tahun lagi baru Aleesya baca entri ni, masa tu Aleesya dah 'big gurl' dah. Semoga berjaya nak.




Tuesday, December 28, 2010

Nak hapdate tentang aktiviti bersama tershayang semalam

December 28, 2010 6 Comments
Semalam ader pasar malam depan rumah...baru cadang nak turun pegi pasar malam dengan Aleesya, tapi xsempat...hujan sudah turun. Kensellll nak pegi pasar malam. Mama ngan Aleesya layan cite baru kat Astro Ria, tajuknye 'Bukan Diriku'. Cite tu jalan citenye memang xmasuk akal sket sebab roh orang mati masuk ke badan orang yang koma semata-mata kerana xmo tinggalkan orang yang diye shayang. Tapi suke tengok sebab agak cedey citenye. Mungkin sesuai ngan mood mama sejak akhir-akhir ni yang agak cedey  






Tapi naseb baek ader Cik Belog...bole meluah perasaan kat sini. Bile dah 2-3 tahun akan datang bace balek mesti dapat tengok flow perasaan sendiri yang adakalanya suke, gembira, super excited, cedey, nak nanges, nak marah orang dan memacam perasaan lagi. Itulah namanye masam manis kehidupan. Kalo sukeeeee je memanjang pon xbesh jugak...takde cabaran dalam kehidupan. Kalo asyik cedeyyy je, bahaya juga akan mengundang kemurungan.






Apa pon walaopon mama rase nak nanges, tapi mama redha. Sebab ubat hati yang selalu menanges dan ubat emosi yang paling mujarab adalah redha. Semoga Allah juga membantu mama menjalani tiap dugaan dengan tabah. Hal kesedihan ini tidak melibatkan ayah yayang atau Alica tercayang juga.





Ntahlah mama pon xtau nak cakap aper. Terkesima seketika. Ada sebab kenapa mama terpana sekejap dengan kata-kata itu. Yang mama xsangka, kerana mama amat sayangkan diye...xbermaksud melukakan hati diye, juga taknak diye bersedih juga. Mama doakan diye bahagia, diye sehat menjalani kehidupan, sentiasa dikelilingi kawan-kawan dan keluarga yang shayangkan diye. Ketahuilah *diye itu*...mama sangat shayang dengan kamu...*pssst...jgn salah faham taw, xde kene mengena dengan kekasih lama atau boifren lama atau seangkatan dengannye yea...*. Maafkan mama juga kerana terpaksa pergi dari hidup kamu...sampai satu masa hingga kamu tidak membenci mama lagi. Mungkin juga 'diye itu' takkan bace entri mama nih...tapi mama nak tulis jugak +____+





Duhai hati...cepatlah sembuh. Cepatlah memaafkan, kerana memaafkan itu membuatkan mama beroleh ketenangan. Mama juga manusia biasa, bukan malaikat. Punye salah dan silap juga kekurangan. Andai tersasar maafkanlah. Semoga harini, esok dan lusa...mama mampu melupakan. Moga mama akan padam dari hati mama, supaya ianya tidak akan menjadi dendam.






Kerana mama maseh teringat kata-kata Dato' Fadzillah Kamsah. Jika kite membenci orang...kite akan menemui banyak perkara yang bakal menimbulkan benci. Jika kite sayang orang...kita juga akan jumpa orang yang sayangkan kita. Jika kite selalu menyusahkan hidup orang, kita akan selalu disusahkan. Positif menarik positif. Negatif menarik negatif.






Mungkin kesusahan hati mama ini datangnya dari kesilapan mama sendiri. Jadi Allah berikan mama kesusahan hati. Jika kesedihan hati mama ini adalah kerana mama membuatkan orang laen menangis, maka mama redha Allah berikan dugaan ini. Semoga juga dengan dugaan ini, mama akan semakin merenung serta muhasabahkan diri mama untuk menjadi lebih baek kepada sume orang dan juga kepada Allah.






Sesungguhnya mama adalah insan yang serba kekurangan yang tidak pernah lupa untuk memperbaikinya dari masa ke masa.






Hmmm dah melalut dah mama ni...tadi hapdate aktiviti semalam....dah hemo-hemo pulak mama jadiknye. Confirm jap agi banjir. Okie2, lepas xjadi pegi pasar malam, ayah balek cepat. Makanya kami pegi carrefour berjimba-jimbaan di malam isnin. Seronok Aleesya sebab jarang diye dapat kuar memalam sebab ayah alek lambat. Mengukur mall aje la diye.








Mama cedey yea
Meh Alica nyanyi meh
Kalau kite gembira tepuk tangan






Okie olz...setakat ni je





How To Stripping Cloth Diapers

December 28, 2010 3 Comments
 




Harini mama nak share ngan mama-mama sume cara untuk buat strip wash cloth diapers. Bile dah lama baby kite gunakan CD, sampai satu tahap akan berlaku leaking atau kebocoran. Ianya adalah disebabkan detergent build up pada CD atau lapisan minyak telah terbentuk di lapisan microfleece yang terhasil dari poo baby.





Jadi mama-mama kene lakukan strip wash pada CD tu. Mama baru lakukan sekali je strip wash setelah setahun CDing Aleesya. Sepertimana yang mama google di beberapa laman web *mama translatekan ke BM dan olahkan juga*, strip wash dilakukan menggunakan bahan-bahan dapur. Bahan-bahan seperti cuka, soda bikarbonat, sunlight adalah bahan-bahan dapur kita yang amat mudah didapati. Cuka memang sesuai untuk menghilangkan kesan kotoran. Kadang-kadang mama gunekan juge untuk mencuci cadar.





Cara-cara Stripping CD

Step 1:
Basuh CD seperti biasa menggunakan set normal. Letakkan sedikit sabun *suku sudu* dan rinse kan seperti biasa. Melakukan strip wash pada CD yang bersih adalah lebih mudah berbanding CD yang mempunyai lapisan minyak yang tebal yang terhasil dari poopoo baby.






Step 2:
Sekiranya mama-mama kat luar tu menggunakan washing machine yang mempunyai fungsi hot washing, lebih memudahkan. Setkan ke button hot washing, dan xperlu masukkan sabun. Jika xde washing machine jenis tu, just masukkan air sejuk terlebih dahulu dan kemudian air panas menggunakan kettle. Dinasihatkan jangan menggunakan air yang terlalu panas, suam-suam kuku je sebab nanti akan merosakkan PUL.


Pada step ini, mama-mama sume bole masukkan sedikit soda bikarbonat. Fungsi soda bikarbonat ini adalah untuk mengembalikan keputihan CD tersebut.






Step 3:
Pada bilasan yang terakhir, masukkan sedikit cuka *anggaran suku cawan*. Ianya berfungsi untuk menghapuskan semua build up detergent pada CD. Jangan riso ye mama-mama sebab CD anak anda tidak akan berbau masam seperti cuka sebab dicuci menggunakan air yang banyak. Selepas CDs tu kering, bau-bauan cuka itu akan hilang dengan sendirinye.





Step 4:
Melakukan rinse sekurang-kurangnye 3 kali. Ini dilakukan semasa stripping CD sahaja yea...kalo basuh macam biasa tu xperlu rinse banyak2 kali.





Step 5:
Akhir sekali, jemurkan CD. Cahaya matahari merupakan sumber utama dan bersifat natural untuk membunuh kuman dan stain yang terbentuk di lapisan CD. Pastikan lapisan microfleece menghadap ke atas semasa proses menjemur tu.







Stripping CD ni hanya dilakukan sebulan sekali sahaja. Jangan lakukan selalu yea sebab xelok untuk kesihatan CD.



Sekarang CD anak anda dah fresh dan xbocor lagi. Semoga entri kali ini berguna untuk ibu yang CDing anak-anaknye.




  Selamat Mencuba!




Monday, December 27, 2010

Fabulous Weekend For Us

December 27, 2010 0 Comments
Assalamualaikum...



Papa & Mama sume mesti sesopeng kan semalam, maklumlah dah pay day *hehe beshnyeee terapi tuh* .


  



Semalam kami sefamili ke taman je. Aktiviti paling seronot bagi Aleesya. Kami 2 orang jadi eskot diye...penat tu kejor diye sane sini.




 


Sampai je teros berlari tepi tasek...Nampak orang naek kayak, diye ketawa *suke bebenor*.
Nampak bebudak maen bola diye pon nak maen sama *takpe next time kite pegi lagi bertiga-tigaan, mama bawak ball ye yayang*.






Kali ni pegi taman takde photoshoot macam selalu...xsempat nak snap dah...zus zas diye lari...abes goyang2 sume gambar...*alangkah beshnye kalo ader DSLR, bole shoot gambar terbaek dari ladang, xdela goyang2 agi gambarnye...hihi lom dapat approval ayah Aleesya lagi nak beli...tunggu Bajet 2011*







Bile sampai kat playground 1st diye cari adalah slide. Dekat 10x mama kene tolong naekkan diye atas slide *xreti naek sendiri*. Mengekek gelak tiap kali menggelongsor tuh, wah super syiok mama tengok...rase macam mama sekali nak join...






Sangat hepiiiiiiiii   






Balik dari taman kami ke Giant pulak beli barang-barang rumah. Then tapau nasik ayam...teros balek umah. Aleesya tertido dalam kete.







Malam tuh Aleesya tak mamam. Mama ngan ayah kejut diye lap2 badan diye, tukar baju...kejut ajak mamam...diye xnak...merengek *macam kite jugak kalo dah ngantok tahap gaban memang lapar camne pon xnak bangun dah*.







Pagi tadi Aleesya bangun awal...pukul 6 dah bangun, selalu pukul 9 baru bangun...Bangun nak shushu. Pastu letak tangan kat telinga macam nak azan tuh *hihi budak kecik pon tau time solat subuh, so miracle*...Mama tanye diye, "Aleesya lapar ke?". Diye pegang-pegang perut. Tanda lapar la tu. Mama pon ambil bubur nasik *malam tadi masak* bagi Aleesya mamam *shiannnyeee anak mama, lapar diye. Maafkan mama ye yayang, bukan mama xmo bagi Aleesya mamam, tapi Aleesya yang xmo mangun*











Eeeeee...gewamnye Alica ngan kamera nih
Asyik kelip sane sini





   







 


Saturday, December 25, 2010

Mamam Time!

December 25, 2010 2 Comments
Salam hujung minggu papa & mama...



Harini mesti macam-macam aktiviti kan bersama famili tershayang? Mama, ayah ngan Aleesya xpegi mane2 pon harini. Rehat2 kat rumah je sambil tengok TV + berbelog.



Sejak Aleesya dah umo setahun lebih ni, memang macam2 gelagat diye masa mamam. Diye susah sket nak mamam nasik sekang ni...mamam dua tige suap pastu maen je lebih. Diye suke mamam sayur terutama brokoli, bayam, keret, bunge kobis, tomato. Kalo ikan tak suke langsung, kalo nampak ikan asyik cakap fish...fish...fish....Agaknye diye kesian kot nak mamam ikan tu sebab selalu tengok ikan betol *mama rase la*. Pastu xmo mama suapkan nak mamam sendiri.



Tengok gelagat diye mamam ni...









Bismillahirrahmanirrahim...
Jemput mamam sume








Rambut pun kene nasik











Tengok la gelagat diye tu
dah xmo mamam
nak bagi mama











Siap suruh mama nganga mulut mamam diye suapkan
aammm...ammmm
selagi mama tak nganga mulut selagi tu dok aaammm...aaaammmm




Last-lastnye mama la tukang perabihkan makanan Aleesya. Haih!







Friday, December 24, 2010

Fadhilat Menamakan Anak *Muhammad*

December 24, 2010 0 Comments
Uik manyak pulak entri mama harini...hihi...takpela kan...cover untuk Saturday Sunday sekali...salunye xde post entri sebab bizi ngan si kecik.




Dulu mase peknen memang mase scan tu jantinanye boy...tapi bile kuarnye gegirl....Sape lagi Aleesya si kecik itu lah. Alhamdullilah diye lahir dengan sihat dan sempurna. Cukup bersyukur. Kalo lelaki ayah Aleesya nak namakan Amirul Khuwarizmi. Sume nak nama Amirul kat depan *macam nama diye :)*.




Nama gegirl memang xprepare. Masa bersalin tu terawal 6 minggu *premature baby*. Blur kejap nak pilih nama. Akhirnye jadilah namanye Syahirah Aleesya *maksudnye Yang mahsyur, Dilindungi Allah*. Pilihan Ayah Aleesya. Seeloknya memang ayah lah yang berhak berikan nama, xperlu rebut-rebut. Mama bagi kuasa veto kat ayah Aleesya. Kerana anak itu adalah nasab baginye.



Now mama nak share tentang menamakan anak lelaki dengan nama Muhammad. Banyak fadhilatnye menamakan anak dengan nama Muhammad *baru terbaca, kredit: Whitey Mommy*:-



Daripada Anas bin Malik r.a. bahawa Rasulullah saw telah bersabda :
Akan berdiri dua orang hamba Allah di hadapan Allah Ta'ala di padang Mahsyar, lalu Allah Ta'ala memerintahkan kedua-dua mereka masuk syurga maka berkatalah mereka berdua : "Hai Tuhan kami bagaimanakah kami berhak untuk masuk syurga?



Lalu berfirman Allah Ta'ala : "Hai hambaKu berdua, masuklah kedua-dua kamu ke dalam Syurga kerana Aku telah bersumpah kepada diriKu bahawa orang yang namanya Ahmad atau Muhammad itu tidak akan masuk Neraka."




Doa Anak-Anak Termakbul

December 24, 2010 0 Comments
Assalamualaikum...


Sekadar nak share ni ngan papa & mama di luar sana  + simpanan *suke* + peringatan untuk diri sendiri dan anak.



Sabda Rasulullah s.a.w.

Berguraulah dengan anak kamu kala usianya 1 hingga 7 tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika anak suka digeletek, dikejar atau diusik, lakukanlah terhadap mereka asalkan hubungan rapat.




Lepas 7 hingga 14 tahun kita didik dan ajar...kalau salah pukullah dia *sebagai pengajaran*.
Dimana yang nak dipukul tu?
Tapak kakinya,
bukan muka...
bukan punggung...
bukan tarik telinga...
atau
ditempat-tempat yang sensitif..
itu salah...



Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah...ucapkan tahniah *atau berikan hadiah*. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan. Bila umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan.




DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL

Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar.




Sayyidina Umar berkata, "kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima". Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil. Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah.




Perasaan anak juga mesti dihargai. Sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, sedangkan sepatutnya kitalah pelindung mereka.



Kredit: Whitey Mommy



Hargailah anak anda...dialah waris anda, dialah buah cinta anda...Wang ringgit sebanyak mana pun tak dapat menggantikan dirinya.



Semoga Jumaat ini adalah paling bererti sehingga tibanya Jumaat akan datang.


Thursday, December 23, 2010

Untuk aper saya berbelog?

December 23, 2010 6 Comments
Salam bloggers...




Mesti seme dah lunch kan...Alhamdullillah.




Semenjak akhir-akhir ni banyak belog yang mama lawati. Ader yang buka belog khas untuk on9 sopeng. Belog sopeng ni memang mama suke terutama kalo jual barang2 baby, toys, lelaen tu mama suke belog perfume.




Ader juga yang buat belog especially cite tentang persiapan perkahwinan dari merisik, bertunang sampai la ke majlis besar dan bahagia tuh *superb...sukeeee tengok sume persiapan yang adakalanye memeningkan kepala peranten*




Belog tentang tutorial berbelog pon mama suke visit. Ni memang bergune untuk mama update dan menshantekkan belog sendiri. Banyak belog tentang tutorial nih dan cara2nye pon berlainan jugak. Pendek kata semakin kita search semakin banyak ilmu tentang berbelog yang kite dapat. Maanyaaak sangat *beribu-ribu lemon* belog yang kiut miut, shantek...mama sukeee tapi lom sampai ke tahap mereka2 lagi nak buat belog shantek camtu.




Tapi bebanyak belog yang mama visit...paling mama suke tentulah belog tentang mama & papa story. Yang cerita tentang keletah anak masing2 yang adakalanye sama dengan anak mama sendiri. Betul, mama dulu bukanlah penchenta kanak-kanak...tapi bile kite dah ada anak sendiri, otomatik kite suke kepada baby, kids dan seangkatan. Mungkin kite taksub kepada anak sendiri. Tapi xsalah kan sume tu. Kalo bole mama nak anak yang raaaamaaaai untuk sebarkan kaseh sayang yang banyak dalam hati ni.




Pendek kata, seme buka belog ader topik mereka sendiri. Bukan saje suke-suke. Dan mama bukanlah blogger yang sampai tahap Ben Ashaari lagi...Yang bole buat duit ribu riban dengan berbelog. Cume blogger suke-suke je...Kalo ader masa mama post entri, tapi kalo xde pon at least ader sket2 tu mama merapu la tulis pape...kebanyakannye memang tentang Aleesya.




Memang segalanya banyak tentang diye...Tak terniat sket pun di hati mama untuk buat belog utk menggodam belog orang laen atau menyakitkan hati orang laen *kalo ader yang terasa atau ayat mama tu tersentuh hati u olz, mama minta maaf to all bloggers or non-bloggers*. Mungkin mama taip ter excited sangat sampai tersentuh isu-isu tertentu. Sume yang mama taip tu kalo berbentuk kata-kata hikmah, doa atau cerita yang mama kredit dari rakan blogger laen adalah untuk peringatan pada diri sendiri atau anak...juga untuk simpanan supaya senang untuk mama rujuk...xperlu lagi mama buka banyak link.




Seikhlasnya, mama memang buat belog ini semata-mata kerana Aleesya.
Aleesya...Aleesya...Aleesya. Anak itu semakin membesar. Mungkin pada orang laen, tiada faedahnye menulis tentang perkembangan anak. Mungkin cite2 tu rubbish bagi orang laen tapi ianya momen terindah bagi mama. Melihat baby's development itu satu kepuasan. Syukur Allah memberi hadiah sebesar ini. Amanah Allah ini akan mama hargai sehingga hujung nyawa.



Benar...cerita ini maseh panjang. Sepanjang kehidupan kite ini Insya Allah. Selagi minda berfikir dan tangan bergerak...selagi itulah belog untuk Aleesya ini akan terus terisi dengan ceriteranya.






Futnot: To all bloggers...teruskan menulis dan tulislah dari hati khas untuk yang tersayang.




Wednesday, December 22, 2010

Tips & Cara Agar Cloth Diapers Tahan Lama

December 22, 2010 2 Comments
Tips ni untuk mama2 yang baru nak berCD *tapi maseh terpikir-pikir lagi atau lom dapat approval en. hubby lagi*


Orang kate gune Cloth Diapers ni menjimatkan terutama one size CD bole digunekan dari baby 3kg hingga berumo 3 tahun. Pastu bole pula diwariskan kepada baby seterusnye. *Bole percaye ke?*


Kalo kite ader sket je stok CD, tak menjagenye dengan betol dan juga jenama yang dibeli tidak begitu berkualiti, jangan terlalu berharap agar ianya tahan sebegitu lama.



Macamane nak bagi Cloth Diapers (CD) tahan lama?


SILE LAKUKAN SEPERTI SENARAI DI BAWAH:

  • Paling penting, beli CD yang berkualitas *pengaruh cite Indonesia ^____^* atau yang diketahui umum sebagai jenama yang tahan lama (tanyakan lah pendapat ibu-ibu lain yang berCD untuk mendapatkan tips)

  • Make sure stok CD cukup dan lebih baek kalo ader CD yang maaaaanyaaaaak *20 or 30 CD* . Coz bile CD yang sama dipakai dan dibasuh repeated, ia akan menyebabkan cepat lusuh. Macam baju kite, kalo ader 5 lai je...pastu basuh hari2 mesti tak sampai bape bulan je dah lusuh kan?

  • Pilih CD jenis button berbanding Velcro untuk mengelakkan Velcro nya cepat haus. CD jenis button ni nampak lebeh kelihatan baru berbanding Velcro *tapi pilihan di tangan u olz*

  • Jaga leklok CD mengikut penjagaan jenama CD tersebut. Laen brand, laen pula cara penjagaannye.

  • Gunakan cecair/serbuk pencuci yang sesuai untuk CD sahaje. Jangan gunakan pencuci yang ada peluntur, enzim, fosfat, pengawet atau pelembut/pewangi di dalamnya. Bahan-bahan ni bole menyebabkan CD bocor dan mudah rosak.

  • Sesekali, lakukan strip washing untuk menghilangkan bau-bauan dan juga kulat (mold/fungi) yang mungkin tumbuh di CD tuh. Keadaan ini bole menyebabkan CD rosak. *Next entri nanti mama citekan macamana nak buat strip wash CD*

  • Keringkan CD dengan cara menyidai di bawah cahaya matahari berbanding menggunakan opsyen Spin Drying dalam mesin basuh atau menggunakan mesin Dryer.

  • Beli CD yang diperbuat dari material sintetik seperti microfiber kerana ianya lebih tahan lasak berbanding material semula jadi/organik seperti bamboo dan kapas (cotton).

  • Gunakan laundry bag/net kalo basuh menggunakan mesin basuh dan menggunakan opsyen Spin Dry.

  • Kalo gunakan CD jenis Velcro, sematkan Velcro pada laundry tab sebelum membasuh untuk mengelakkannya tertarik/terlekat pada Cloth Diapers yang lain.




JANGAN LAKUKAN PERKARA BERIKUT:

  • Jangan perah CD terlalu kuat untuk mengelakkan getah (elastic) cepat lusuh.

  • Jangan gunakan sebarang berus yang kasar untuk menggosok/menyental CD.

  • Jangan gunakan pencuci yang ada peluntur, enzim, fosfat, pengawet atau pelembut/pewangi di dalamnya. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan CD bocor dan mudah rosak.

  • Jangan basuh CD dengan air yang terlalu panas kerana ini boleh merosakkan PUL *waterproof layer*. Jika perlu, gunakan air suam sahaja.

  • Jangan gunakan krim lampin*nappy cream* bersama CD coz bole menyebabkan kebocoran.


CD tu satu pelaburan *investment* kan? Lepas kite menelaah banyak info tentang CD, dah tentu-tentu nak hasil yang marbeles.

BTW, kita juga perlu realistik dan tidak boleh beranggapan bahawa CD yang kita beli itu boleh tahan sampai beberapa tahun.


Kredit: Cloth Diapers Malaysia






Camat berCD!





Monday, December 20, 2010

Sketsa Si Syomel 5 Menit

December 20, 2010 0 Comments
Salam...



Sonok tak berwiken aritu? Mesti besh kan?



Alica?



Tengok?








Dah tentu-tentu sukeeeee
Mama & ayah xkeje
Bole bermanje-manje dok celah ketiak mama









Nak lintas jalan eaa yayang
Cian diye








Clever ya
^_____^









Ikan ape yang ader atas darat ni yayang?









Alololo tapak suleiman ye yayang dapat...
isyh isyh isyhhh






Okie dokie...Semoga berhepi hour selama dua hari tempohari adalah kenangan terindah dalam hidup u olz!


Papa & Mama  yang maseh bercoti-coti mesia atau luar mesia tuh jangan lupe amek pixca  manyaaaak2 pastu tempek kat ef bi & belog eaaa...untuk jadikan
kenangan ngeeeee.








 


Saturday, December 18, 2010

Ooo pocot! Jatoh la pulak...

December 18, 2010 2 Comments
Morning sumeeee ^_____^




Mase mama wat entri nih Alica tengah sleeping beauty. Lepas lipat kain baju yang manyaaaak amat tuh, buat stripwash CD, sidai kain pagi-pagi bute, baru la bole mengadap lappy pulak. Kali ni berbelog dengan heaven nye kerana puteriku tidak mengaco.




Suke amat kaco mama diye berbelog, diye pon addicted tengok belog diye sendiri. Tunggu iye anakku, kamu besar nanti baru kamu bole baca belog kamu. Sume wasiat2 kamu ader dalam nih. Jom kite tengok gelagat si super duper lasak = Syahirah Aleesya..............








Sape kate Alica lasak?
Mane ader-mane ader









Uiiiiiii baeknye Alica
nak tolong mama tuang air iyeee?
dengan sepenuh ati siap panjat pushwalker tuh
ih ih ihhhhhhhh...cobaannnnn







Vroom vrooommm!!!
Mama...shometing wrong wif this car
Tengok rambot Alica macam kene letrik jeeee









Wait...wait...
Alica nak reverse car dulu
Xnak maen car dah...
abes rambot Alica taw!









Opocot mama hang!
Jatoh la pulak
Adoiiiii saketnye montot Alica






Kuikuikui...mama gelak goling2 tengok diye jatoh *jahat kan mama diye*...Tu laaa noti sangat, mama cakap jangan maen lagi xnak dengar, kan dah jatoh...haaa bangun sendiri mama xnak tolong...



Papai!



Friday, December 17, 2010

Nunite Kiss *Owhhhhh Superb!!!*

December 17, 2010 0 Comments
Assalamualaikum & camat pagi olz...




Semalam mama xsehat...kene gastrik & tekanan darah rendah, M.C sehari semalam. Mama ingatkan gastrik tu sebab makan pedas atau makan lambat je...rupe-rupenye bukan sebab pemakanan je...dokter kata stress dan kurang titon pon boleh mengakibatkan gastrik. Dolu sebelum bersalin memang takde kene gastrik matrix nih...semenjak dua menjak dah ader anak ni je...Maybe sebab xcukop titon & xcukop rest *baru anak sorang, kalo de 5 xtau la camne kan?*




Dalam saket2 tuh, malam tadi sebelom titon Aleesya dah pandai lagi satu perkara. Diye kiss pipi mama.
 sukenyeeeeeeeeeee...  beshhhhh!!!

Dekat seploh kali Aleesya kiss mama. Ehehe so sweet...Dari petang tuh sebenarnye diye kiss mama, tapi mama xpasan ingatkan saje diye nak maen2 air liur *eeee*. Rupenye member dah ader bakat baru. Dah tu diye xnak titon-titon...asek2 nak kiss mama...pastu nak kaco ayah titon gak, nak kiss ayah gak. Mane bole kiss ayah la yayang, ayah titon selubung. Aleesya pulak ingat ayah nak maen cak-cak ngan diye, mengekek gelak sorang2. Anak oh anak, memang Penghibur No. 1.
  Nah mama bagi Award.






Itu la diye penangan anak dara sorang nih...bole jadi angau kat tempat keje tingat kat diye. Miss her so much walaopon baru dua jam mama tinggalkan diye. Pape pon mama doakan anak mama sihat, dilindungi Allah *sepertimana maksud namanye* dan jangan noti-noti biler mama pegi keje ye yayangggg...









Mama jangan la riso maaaa
Alica xnoti pon
tengok nih Alica golek-golek kat sini je










Pastu Alica maen toto @ komforter ni je
Maen tarek pegi sane sini
Mama xmarah kan?










Kalo dah boring sangat Alica panjat kabinet nih
Bole Alica dancing atas nih
Nak join x...meh laaa







Haihhhh! Kenotiannye terserlah...Memang nak kene babab nih. Suke sangat panjat kabinet tuh. Aritu sekali dah jatuh. Tapi tiap kali diye panjat tuh mesti diye bodek mama. Takut kene babab, pandai iyeeee cairkan hati mama nih *pandai ambik ati*.




Xtau pangai sape la diye ikot...lagi satu aktiviti diye time titon ialah titon lasak. Mama bangun pagi2 diye dah ader ujung kaki mama. Seb baek mama tengok dulu sebelom bangun, kalo x...xtau la jadi ape. Uisssshh! lasak sunggoh diye titon, tu pon dah pindah titon kat bawah, kalo titon atas katel xtau la. Mau xlelap mata mama asek nak perhatikan diye.



Okie olz...