Saturday, October 30, 2010

Selamat berweekend

October 30, 2010 0 Comments




Harini ayah Aleesya keje...Aleesya ikot jugak...kali pertama nak pegi ofis ayah diye...tapi sesampai je kat ofis diye titon pula...Mama ngan Aleesya pun balik...Niat di hati nak pegi jalan ke Mid Valley di kensel....tssskkk :'(


Jom kita tengok gelagat Aleesya di sopeng mall







 mama nak baju syomel ni boley mama?








tu la...taknak dok dalam stroller lagi...kene dok dalam troli...








 takde mainan...kasut pun jadi laaaa








kusyuk btol









mama cepat jom kite balek ma



Sgt seronok coci mate di sopeng mall dengan buah hati pengarang jantung...ingatkan balek rumah diye nak titon...tapi sampai sekarang pun melasak lagi.....ih ih ihhhh.....dugaannnn


Friday, October 29, 2010

Rindu-rinduan segala

October 29, 2010 0 Comments
Harini macam xberapa nak ader mood. PMS kot. ehehe...apa khabar la budak kecik kat rumah BS sekarang ni...Tersangat rindu dengan budak kecik itewww...huh! berindu-rinduan segala *ok la kan, nanti ku bercerita lovey dovey pasal hubby ader yang terus totop PC pulak* ehehe

Haiihhhh!!! ngeluh saja...cepat la nak balik....nak gomol-gomol yayang mama yang kuat berceloteh tu.


Ayayaya...windunye sama itu budak....


Doa Isteri Untuk Menyatukan Hati Suaminya Dengannya

October 29, 2010 0 Comments
Salam...
Di hari Jumaat ni ku nak kongsikan doa untuk para isteri di luar sana...Semoga rumahtangga kalian dirahmati Allah hendak-Nya.

.

.

.

Doa Isteri Untuk Menyatukan Hati Suaminya Dengannya

Ya Allah bagi Mu segala kepujian dan kesyukuran sebagaimana layak untuk Mu dengan kebesaran kekuasaanMu dan kemuliaan wajahMu dan ketinggian kemuliaanMu yang bilamana Engkau menjadikan dia sebagai suamiku

Ya Allah Engkau jadikanlah dia penyejuk mataku dan pembantu untuk aku mentaati Mu

Ya Allah Engkau jadikanlah aku sebagai penenang untuknya dan penasihat yang diberkati

Ya Allah Engkau kasihkan aku kepadanya dan kasihkannya kepada aku

Dan rezekikan kami zuriat yang soleh yang menjadi kebaikan kepada agama dan dunia

Ya Allah jadikan antara kami berdua sebagaimana antara Ali dan Fatimah

Ya Allah satukan hatiku dengan hati-hati ahli keluarganya dengan rahmatMu Wahai Yang Maha Pemurah

Ya Allah tutupilah keburukanku padanya dan tutupilah keburukannya kepada ku

Dan perlihatkanlah kepadaku kebaikannya dan redhakan aku apa yang telah Kamu beri kepadaku dan berkati aku padanya

Ya Allah permudahkanlah ia bagi ku dan permudahkan urusanku bersamanya dan jauhkanlah aku keburukannya
Jadikanlah aku berpuashati dengannya dan dia berpuashati denganku
Ya Allah jadikanlah aku dimatanya hebat dan jadikanlah ia dimataku kecil

Ya Allah bukakanlah antaraku dan suamiku dan ahli keluarganya sesungguhnya Engkau sebaik-baik pembuka

Ya Allah yang menghimpunkan manusia pada hari Kiamat, himpunkan aku dan suamiku dalam kebaikan

Ya Allah Engkau jadikan aku sebagaimana yang ia sayangi dan jadikan ia sebagaimana yang aku sayangi dan jadikan kami sebagaimana yang Engkau sayangi

Ya Allah Engkau jadikan hati suamiku tergantung kepadaMu dan kemudian tergantung kepada RasulMu dan kemudian kepadaku

Ya Allah Engkaulah yang menguruskan kenikmatan dan kelazatan dalam kesusahanku,
Jadikanlah kegarangannya terhadapku suatu kesejukan dan keselamatan sebagaimana engkau jadikan api ke atas Nabi Ibrahim suatu kesejukan dan keselamatan

Ya Allah berikanlah petunjuk kepadanya sebagaimana yang Engkau kehendaki dan redha

Ya Allah Engkau yakinkanlah hatiku bahawa sesungguhnya aku tidak akan dicelakai dan Engkau sentiasa bersamaku

Ya Allah perkenankanlah
Ya Allah perkenankanlah
Ya Allah perkenankanlah


Thursday, October 28, 2010

Masak ape tu???

October 28, 2010 0 Comments
Salam sume kekawanku yang disayangi ^___^


Harap harini lebih baek dari semalam yea.Semoga lebih bersemangat juga dalam mencari rezeki. Semalam sempat try resipi baru dari Pahang...TQ Walin Linda sebab ajar buat sambal belimbing besi tu...cedap bangat makanan orang Pahang ni...Pasni buat masak tempoyak ikan patin pulak eaa :). Aritu dah pass dah masak asam pedas Melaka resipi dari kak Haryani Suparman. Wahh superb la Kak Ani...memang terangkat resepi mu itu...Maklumlah, adikmu ini bukannya terer sangat masak ni...Tapi xpandai xpe...leh belajar kan kak kan?


Pasal makanan ni memang berbelas2 muka belog ni kalo nak cite. Tapi kita ringkaskan ajelah ea...Hari2 tgk Best + Wan tapi masak xleh gak challenge cam Chef Wan...Dah tu nama pn chef kan...Hari2 mmg peberet cenel Cafe. Terliur je tengok...Macam la sempat sangat nak masak sume tu dengan nak mengejar anak ke sana sini lagi...ehehe...tp nak tackle somi kene dari perutnya...*mak kata* :)


Smlm Alica gud gal xkaco mama masak. Die behaved je tgk iklan TV sambil mamam 'Sumi jeli manis' (nyanyi sket). Sambil tgk TV, sambil tunggu ayah die balik *anak ayah la katakan*. Kalo dengar je kunci dari luar...die berlari2 menuju ke pintu...Dah ader keje baru dah *guard pintu paling setia abad ini*. Dengan muka cheeky sambil tersenyum manja die 'cak' ayah die kat pintu...pastu cakap 'Yah?'...co cuwit la yayang :)...Bestnye ader anak...pada kekawan yang xkawen lg...cepat2 kawen...dpt anak cepat2...sbb anak itu penghibur hati yang x tergambar oleh kata2...alhamdullilah...


Berbalik kepada bab masak td ea...ku ni tgk mood si kecik tu...kalo die demam...yaaa ampunnnn, mmg ku langsung xsmpt nak lalu dapor langsung...alamat xberasap la dapor tu. Doplohpatjam dok layan anak yang sakit. Makan kemudian. Tapi kalo time die sehat...memang ku masak ditemani 'kitchen assistant kecikku' yang akan selerakkan bawang2 ku sekali...Memang pasni harus ku tukar posisi bawang tu ke tempat laen *dah naik migrain kemas bawang :P*. Kalo xpon, ku belikan set dapor sendiri kat si kecik tu, harap die xkaco dah dapor ku lagi *dah g maen jauh2, jangan kaco dapor mama lagi...ngeee*

Pape pon yang dibuat oleh budak kecik itu...walaupon migrain, pitam, rasa nak fengsan tgk rumah kalah tongkang pecah...tapi....



.

.

.



Aleesya tetap gula-gula hati @ cuwithat kami No. 1
Tengok muka cheeky macam ni
sape laa xsayang kan?




Selamat memasak kekawan *bukan sekarang, balik nanti* :)



Wednesday, October 27, 2010

Mama suke sopeng online

October 27, 2010 0 Comments
Semalam xsempat hapdate belog...ku kene pegi Genom, Bangi de site meeting...letihnyee semalam...memalam on9 juga ingat nak buat entry baru...baru ku klik mouse Aleesya dah merengek2 ajak tido...dengan ku sekali tertido...adoyaiii Aleesya, susahnya mama nak tidokan kamu...masuk buaian, turun buaian sendiri...Tido kat tilam die guling-guling ke sana sini...dkt sejam baru die tido....ggrrrrrr....Itulah rutin seorang mama yang bekerja...kan best kalo duk rumah jaga Aleesya jek...Belog ini mmg dibuka khas untuk si kecik itu, jadi wajib cite2 dalam ni banyak tentang budak kecik itu...*jangan boring pula ye :)*.


Penah x kekawan beli secara on9? Ku ni jangan dicakap...mmg kuat sopeng on9...tapi hati2 ya jangan sampai kene tipu...Ada kebaikannya membeli secara on9 ni. Menjimatkan masa *terutama bagi ibu2 bekerjaya yang xsmpt nak g sopeng. Nnt kalo g sopeng silap haribulan kene cari anak hilang dalam kain baju pula :)*. Kadang2 beli barang secara on9 ni lebih murah dari beli kat sopeng kompleks tu...xpayah fenat2, dok depan P.C je...klik 5-6 kali esok lusa tunggu sampai barang depan pintu...dunia di hujung jari anda eh silap, sopeng mall di hujung jari anda...ehehe senang kan?


Tapi ada juga keburukannya membeli secara on9 ni...Kot2 lepas bank in duit barang xsampai *buat masa ni ku belum penah kene lagi...sume barang ku beli sume sampai*. Mungkin juga tengok kat gambar kalernye macam terang, bila sampai kalernye kelabu asap pulak...itu juga salah satu keburukan sopeng online...Lelain tu mungkin ada kecacatan pada barang yang kita beli, contoh: kalo beli perfume tu kita ingatkan wangi, rupa2nya bau xkenan pulak...Xleh nak tgk barang real sebelum beli.


Berikut tips2 sebelum membeli secara on9:-
  1. sebelum beli barang tu, search dulu 4-5 web atau fb yang jual barang yang sama untuk buat perbandingan harga
  2. tiap kali beli barang on9 cuba tengok ada x penjual tu bagi invois;
  3. dapatkan data peribadi dan nombor telefon atau henpon penjual;
  4. pembelian secara on9 memerlukan data peribadi pembeli seperti nombor kad pengenalan, nombor akaun atau nombor kedit kad  *no kete xpayah la* yang dianggap sulit;
  5. simpan resit pembayaran *jangan pula dibuang yea...kalo barang dah sampai baru buang*;
  6. berjaga-jaga apabila membayar menggunakan kedit kad, jangan dedahkan empat nombor kad kredit yang terakhir;
  7. fahamkan dulu terma dan syarat sebelum membuat transaksi *kalo die tulis pre-order, maksudnya lepas sebulan baru sampai sebabnye lepas kita bayar baru penjual tu order untuk kita (bukan ready stock)*.

Ok...kekawan sume *yang shopaholic* jadilah pengguna yang bijak! *cewahhh*




mama...mama...pampers Aleesya ader jual kat tenet x mama?

ader yayanggg...sume ader jual kat tenet tu...




Selamat berhari Rabu sume...Senyum2 selalu :)


Monday, October 25, 2010

Kerana kamu anakku...segalanya jadi indah

October 25, 2010 0 Comments
Semalam masa tengah masak makan malam...Aleesya pun ikut sama nak masak...Sume bekas plastik kat rak die keluarkan, pastu bawang kat dalam bakul die masukkan dalam bekas plastik tu...Buat macam masak-masak la tu...bila tiba time menumis ku pun letakkan Aleesya di luar pagar...ape lagi uwaaaa...kuat2 lagi...ku biarkan je...kali ni die merajuk betul xdpt main masak2 sama2 dengan mama kat dapur...Aleesya menangis menuju ke pintu depan...aaaa yaahhhhh....itu mmg selalu disebutnya...tp smlm tersentuh pulak hati ku tgk...nak mengadu kat ayah kot...ayah xde la yayang...ayah kan g school...majuk die ngan mama...


Itulah dunia budak-budak yang indah...keje die main je...tp xpe, bermain boleh mengukuhkan lagi keterampilan, ketangkasan, imaginasi malah mampu pula menganalisis masalah *tu diaaaa, ayat buku :P*
Aleesya...Aleesya sume yang org dewasa buat Aleesya nak tiru juga...pantang dengar mama bertelefon...Aleesya pun siap sedia dengan telefon mainan atau kalo xde kalkulator pun jadi la...lo lo lo lo...itu je die tau sebut...hello dalam bahasa pelat. Pastu Allah...siap buat tangan macam nak azan tu...ehehe...anakku...anakku...






mama...Eesya xmo mamam nestum...
xcedapppp...

ni mmg paksa die mamam, sampai nangis2 ayayayaya...







suke sgt buka bahagian enjin tu
ape die nak pomen pun xtau la
^______^






dah xde mainan nak dicapai...
sandal pun jadi jugak buat mainan




Berakhir sudah tajuk tentang anak dan mainan...
C ya...


Futnot: sonok jd bebudak, rasa nak kembali ke zaman kanak2 hiks...

Sunday, October 24, 2010

Budak-budak zaman sekarang dah biasa hidup senang

October 24, 2010 0 Comments
Lepas bagi Aleesya makan ubat selsema, die pun dah tido lena dalam buaian. Ku pun teruskan rutin macam biasa, basuh kain, sidai kain, masak...arini masak ikan merah asam pedas Melaka...pastu untuk Aleesya bubur nasi + ikan bilis + keret + telur...


Jom kita cite pasal topik di atas...Budak-budak zaman sekarang dah biasa hidup senang. Ku memang setuju sangat2. Mana taknya...sebagai contoh: Aleesya, celik2 mata dah ada api + air kat rumah...masa ku kecik2 dulu mana ada...pakai pelita je, xpun kalo de duit lebih sket pakai lampu gasolin *ku pun xtau betul ke x ejaannya*. Skrg dah senang...petik je suis kuar lampu...macam2 kaler dan peten pula tu...Kalo hari raya siap dengan lampu lip-lap2 lagi...dulu mana ader...zaman dah berubah.


Macam sekarang, macam2 jenis susu dijual di pasaran...Anmum, Enfalac, S-26 dan segala macam tok nenek brand ader...masa dolu2 kalo xde duit, susu pekat manis cap junjung tu la kita minum...rebus dalam periuk buat susu...tu masa zaman kecik2 arwah kakak ku...masa ku, ku minum Dumex...dah canggih sket kot...mak kata, ku kuat minum susu...tin susu tu boleh penuh 2 biji telaga @ perigi kalo dibandingkan....uiii byk kan?


Dulu ku pakai lampin kain je...mane ader pampers2 ni...kira susah juga kan orang dulu2 nak besarkan anak...nak kene basuh kain lampin lagi, dulu mana ader washing machine. Tapi skrg dah senang, dah ada lampin pakai buang....pakai je 3-4 jam...pastu buang...*ehehe duit pun pakai buang*. Tak pun kalo nak jimat sket pakai cloth diapers...yang ni leh basuh...jgn dibuang pulak....nangis wooo...


Tapi tu zaman dulu kan...skg kan sume ader...xkan kita xnak gunakan sume kemudahan yang ada tu kan...perlulah mengikuti perkembangan semasa juga eaa...cuma harapan ku buat anak2 (bakal satu hari nanti...xkan Aleesya sorang je kot), semoga die tidak melatah jika satu hari nanti die mengalami hidup susah...memang susah untuk membimbing anak2 pada zaman di mana kecanggihan teknologi semakin meningkat ni....Doaku untuk Aleesya semoga die mengikut resmi padi..."Semakin berisi semakin tunduk", jangan ikut resmi lalang ye yayang yea....






alololo...macam boy dah rupenye...mana xnya...aritu tok datang 
abes tok potong rambut Aleesya...
tu la suke sgt main tarik rambut dengan Akma...


Aleesya lom bangun lagi...syiok tgk die tido...rasa nak cubit-cubit je pipi die...tp jangannnn...jap lagi kalo die bangun xleh mama nak berbelog dan ber fb...ehehe



Saturday, October 23, 2010

Makanan semasa anak demam

October 23, 2010 0 Comments
Salam semua...harini ku nak ceritakan tentang makanan yang sesuai untuk anak yang demam...Maklumlah kalau anak demam ni...fuhhh!!! doplohpatjam nak berkepit membuatkan tidur ku, masa makan ku, masa ke toilet ku pun terganggu hehehe...sebab tu lah 'Syurga itu di bawah tapak kaki ibu'...baru ku rasa...haaa, jangan melawan mak lagi yeaa ;)


Biasanya si syomel kalo demam, die xlalu makan...kalo boley nak num susu je...kita kene pastikan mereka dapat nutrisi yang cukup sewaktu demam ni...


1. Makanan yang sesuai untuk anak yg mengalami demam mestilah yg tinggi kalori serta protein, tetapi kurang lemak. Makanan yang disediakan juga perlu mengandungi lebih cecair. Contoh macam sup ke, bubur ke, glukos ke atau jus buah.

2. Kalo anak cirit-birit pula kita kene bagi die num susu, bagi jugak la die makan...siannn pulak kalo asyik num susu je...mau xkuros die nanti...bagi si syomel makan dengan kuantiti yang sedikit setiap dua jam dan tambah lagi kuantiti selepas empat jam.

3. Jangan pula bagi anak demam makanan berlemak, pedas dan berfiber tinggi yang sukar dihadam. Nanti tetiba mama2 di luar sana bagi makan sambal petai xke susah pulak...xpasal2 die kembung, cirit birit dan asyik kentut je....kekeke



Oklah kekawan. Itu saja serba sedikit tips utk menyediakan makanan utk anak yang demam...Semoga berguna untuk kekawan yang dah ber baby eaaa...yang belum ber baby tu xpe...x lama ada lah tu...jangan tensen2...kene ceria selalu :)


Harini xsempat nak cari SD card letak mana, jadi xdelah gambar Aleesya yang tengah nakal tu...ni tengah menaip ni pun die membebel-bebel cakap Jerman sambil tengok Barney & Friends di TV3, kadang2 tu sambil bercakap siap buat gaya sekali dengan mata terbeliak-beliak...Xpaham pe die cakap....agaknye nak mengadu kekawan kat rumah BS nangis sebab die gigit kot....kuikuikui


Bye seme

Friday, October 22, 2010

Muzium Putus Cinta

October 22, 2010 0 Comments
Semalam lepas balik dari pasar malam dan selesai beli char kuew teow peberet ku dan Asben...murtabak ayam kesukaan Aleesya ku dengar 1 tajuk menarik kat radio berbahasa Melayu juge...Tajuknya...'Kalaulah ada Muzium Putus Cinta kat Malaysia ni, apa yang bakal anda letak dalam muzium tu?'.




Wahhh!!! Tajuknye memang menarek tertarek untuk ku dengar...ape lagi kuatkan radio la...Ada pemanggil tu jawab, die nak letak surat cinta ex-gf die sebab sekarang ni mana ader surat2 dah...seme pakai fb, email, belog jek. Lagi sorang yang buat aku tergelak, die kata nak letak kepala ex-bf die kat muzium tu...kihkihkih...nnt jadi Mona Fendi pulak kalo betul nak letak. Lelain tu yang sempat ku dengar ada yang nak letak hati yang terbelah dua, kain pelikat (xtau pe motif die letak kain pelikat tu).




Kalaulah betul ada...ape pulak ku nak letak ea? Haaa...scroll bawah lagi...kita cerita merepek sket pagi2 Jumaat ni yea ;)

.

.

.

Ku nak letakkan di Muzium Putus Cinta tu seperti senarai di bawah :-

1) Surat cinta (ada tu sampai 10 helai sekali die tulis - siap pakai pensel...ehehe masa ni budak sekolah)

2) Plastik gula-gula (disebabkan suke sangat kat dia *masa tu, tapi bukan sekarang*, sampaikan plastik gula-gula yang die bagi pun ku simpan hehe)

3) Sebuah nukilan ala-ala novel...tajuknye 'Aku Masih Perlukanmu' (masih simpan sampai sekarang, ku rasa kalo Asben terjumpe dan die baca...sure die gelak guling-guling dari tingkat 4 rumah ke bawah -  dalam hati cakap...jiwang karatnye wifey aku ni) ehehe memang jiwang pun, nak wat camne kan...memang suke jiwang...kuikuikui *sila muntah darah*

Itu je lah senarainye...xdela byk sgt kan? hehe...Kalo muzium tu ada...Pape pun tu seme kesah lama kan...tp kita xkan jadi lebih baik kalo xde masa lalu yang mengajar kita erti ketabahan, kesabaran dan menjadikan kita lebih matang.




Jom kekawan, ankel, anti, silent reader kita tengok gambar Aleesya pulak. Gambar2 ni memang xpenah publish @ tempek di FB lagi...banyak sangat gambarnye pilih yang terbaek saje...masih dalam simpanan tapi bukanlah gambar terbaru...




hi there
*terbeliak mata tu kalo tgk kamera







masa ni kat kampung...Aleesya dah nak demam dah masa ni
Balik KL je trus demam masuk wad...
kene amek darah sampai fobia kat orang pakai baju putih (doktor/nurse)
Mama pun nangis sama tengok Aleesya masa tu...kene masuk air...
tido pun xnak, nak tido mama peluk je









ni bukan pegi jejalan ke Korea ke ape yek...hehe lom sampai lagi tgk kat TV je salu
masa preggy suke sangat tgk drama Winter Sonata...
nak anak rupe cam Korean la tu...ala-ala U-Jin gitu...mak2 cakap leh kenan
Tapi xjadi pun mata sepet...jadi mata besau ader la...hehe...syukur...suke gaks









ni gambar pertama Aleesya boleh duduk *tapi senget sket
mama nampak je terus zassss pg amek kamera









mama...mama same x mulut Aleesya dengan bear ni?
same kan? same kan mama?





Oklah berjumpa di next entry...



Futnot: kalo anda nak baca lebih lanjut tentang Muzium  Putus Cinta tu, sila klik ini



Thursday, October 21, 2010

Berubah Hati???

October 21, 2010 0 Comments
KUANTAN 20 Okt. – Misteri kehilangan seorang bakal pengantin Rozaliya Mat Lazim, 20, yang dilaporkan hilang lebih seminggu lalu akhirnya terjawab apabila dia ditemui di Bukit Bintang, Kuala Lumpur hari ini.


Rozaliya dipercayai melarikan diri secara sukarela dan telah bekerja selama dua hari di sebuah kedai serbaneka sebelum penyelianya menyedari bahawa pekerjanya itu adalah gadis yang telah dilaporkan hilang dari rumahnya di Kemaman, Terengganu.


Ditanya sama ada akan meneruskan perkahwinan anaknya dengan Mohd. Hilmi, dia berkata, keputusan itu diserahkan kepada anaknya.


“Kalau dia tidak mahu lagi mengadakan perkahwinan ini, kita akan putuskan pertunangan tersebut. Memang sebelum ini, dia ada berkata yang perangai tunangnya itu agak berubah sejak akhir-akhir ini.


“Dia juga kata sudah tawar hati terhadap tunangnya, namun kami hanya mendiamkan diri kerana sayangkan pertunangan tersebut yang sudah berusia setahun. Selepas ini, kami akan mengikut kemahuannya agar kejadian sebegini tidak berulang,” katanya.



Berita di atas adalah dirujuk dari akhbar Utusan Malaysia hari ini. Harini kita cerita sket pasal tajuk yang agak serius pula la ye...asyik cite pasal aktiviti harian je boring jugak kan? Berbalik kepada berubah hati ni, perkara ni memang boleh terjadi kepada semua golongan pun...tak kira tua, muda, bujang dan berkahwin.

Entri ini bukan ditujukan kepada sesiapa tapi sekadar memberi pendapat tentang perkara yang berlaku sekeliling kita sahaja...*psssttt...lagipun ini belog saye, ape2 pun saya boleh tulis kan?*. Sebut pasal hati, tidak dinafikan ianya sesuatu yang agak pelik, misteri...dan seangkatan dengannya...

Sebenarnya semua yang berlaku di atas bukan salah sesiapa...Bukan salah lelaki mahupun perempuan itu. Sebagai manusia biasa yang percaya kepada Qada' dan Qadar serta hukum alam...kita harus tahu bahawa TAKDIR datang dulu baru SEBAB...tidak ada seorang pun di dunia ini inginkan perpisahan, sekiranya dia bahagia.

Berbalik kepada 'berubah hati'...ye tidak dinafikan...sekali air bah sekali pasir berubah...Kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai, begitu juga CINTA...kalau takut putus cinta...JANGAN BERCINTA. Perkara melibatkan soal hati dan perasaan ini cukup rumit...hari ini ku cinta kamu, tapi esok dan akan datang belum tahu lagi...Hari ini aku sayang kamu, tapi jika tidak dijaga sayang pun melayang...Tepuk dada tanya selera.

Kita sebagai khalifah Allah di muka bumi ini, yakinlah CINTA ALLAH juga yang kekal abadi...kerana satu hari nanti juga kita, suami kita, anak-anak kita, keluarga kita juga akan kembali kepada-Nya. Putus cinta tiada apa sangat bagi ku...tapi kehilangan kakak, abah, ibu mertua pada masa yang berturut-turut menjadikan hati ini tidak berfungsi seketika...mati seketika...letih seketika...Namun ku hanya perlukan MASA untuk mengubati kelukaan kerana kehilangan orang-orang tersayang itu...

.

.

.

Oklah cukuplah cite siyes-siyes...skg kita cite pasal buah hati kita pulak....layanzzzzzzz


Aleesya...Aleesya...itulah kejenya setiap kali dengar lagu OST Cinta Kirana...mesti menari2 sampai jatuh-jatuh...TV dah xboleh letak kat kabinet TV dah...die suka tengok dekat-dekat...Rosak la mata cayang oiii...
Lastly TV letak kat meja komputer, kabinet TV pulak terpaksa tutup dengan comforter...Mana taknya, ada sekali tu mata Aleesya berdarah terhiris bucu kaca kabinet tu...tak tau nak buang mana dah kabinet ni sbb maklumlah rumah kitorang kan ala-ala mini (kecik and syomell je gituu kan hehe).
Calculator x tinggal...mama dan ayah die keje pun guna calculator...anak pun feminat calculator No.1.


Okie dokie...dah banyak berceloteh...Adiossss


Futnot: kenyang sangat makan banyak pagi ni...dah lama xmakan sambal udang...itu la jadinye hikhikhiks

Wednesday, October 20, 2010

Tahun ini perlu lupakan segala yang pahit2...ingat yang manis2 saje ye

October 20, 2010 0 Comments
Tajuk pun dah menggambarkan ape yang bakal diceritakan untuk entri kali ni yea...Pastilah entri ni citenye yang hepi-hepi saje...Lupakan kisah sedih tahun 2009...

^______^

Harini a-kon ni macam panas pulak...atau suasana kat sini yang panas...entahlah...hehe...
Semenjak dua tiga menjak ni memang ku suka sangat pun...tak tau kenapa...yang penting adanya kesayangan 2 orang tu...dan lagi 2 orang kat kampung...membuatkan ku sentiasa rindu nak balik rumah...



Aleesyaaaaa.....mama rindu kamu....adoyaiiii...baru 2 jam berpisah dah rindu

.

.

.

Kita layan gambar orang yang dirindui lah eaaa

.

.

.


ini lah kejenya die kalau pintu bilik tertutup...mesti ketuk pintu nak masuk jugak...pastu kalo dah masuk dalam bilik main pintu juga...memang peberet die pintu agaknye. Anak mama ni pun kuat nangis...masa kecik2 dulu *sekarang pun kecik jugak* suke sangat menangis (kalah Ahmad Albab@pintu)
mula la melalut entah hape hape cerita ni...dah xde idea nak tulis


Futnot: aleesya kuat nangis tu sbb mamanya masa preggy kuat nangis...nah amekkk....uwaaaaa!!!!!!!




Tuesday, October 19, 2010

Suka-suka hati punye entri

October 19, 2010 0 Comments
Hikhikhiks...tu diaaa tajuknye dah cenggitu, kenalah senyum dulu sambil menaip entri kan *psttt...hari2 pun mmg sukahati*...ni ku nak ceritakan aktiviti hujung minggu haritu...dah takde keje kan...so, kita enjoyy!!!


haaa...inilah keje tangan mama Aleesya hujung minggu...mekapkan Aleesya...tapi xsempat siap die dah melasak ke sana sini...blusher pun sebelah merah sebelah x...

.

.

.



ni pulak nak pakai tag ayah...ayah suh rasmikan dulu tag pelajar U.M die...sebabkan rezeki anak kesayangan kami ini, ayah dapat futher study lagi...kalo x dah bertahun bertangguh lepas quit dari UiTM sebelum kawen dulu...gud luck ayah

.

.

.



ni ayah caye...encem x ayah caye? caye syomelll...mesti lah kan....caye kan anak ayah...heeee....kembanglah idong ayah caye kalo baca entri ni hikhikhik


Bye sume...bersambung...

Saturday, October 16, 2010

Mulakan pagi dengan senyuman

October 16, 2010 0 Comments
Pagi ni macam biasa rutin melayan si kecil yang semakin lasak itu...pagi2 lagi die dah sepahkan ruang tamu dengan teraburkan biskut...main pushwalker sambil terbalikkannya (buat-buat macam pomen kete) kuikuikui...dah la malam tadi die dera mamanye...asben lom balik, Aleesya mengamuk sambil gegar pagar dapur...nak masuk dapur gak...sekali bagi die masuk dapur, die pecahkan cawan daaa....apa lagi...mama dengan sepantasnya letak die luar pagar lagi...uwaaaaaaaaa!!!!!!!!!


Ku biarkan sekejap sambil masak lauk untuk makan malam...uwaaa!!!! nangez lagi....terpaksa la masak sambil dukung Aleesya

.

.

.

Sori siaran tergendala sekejap...Aleesya menangis meragam...pegi pujuk die jap...bagi buah epal, main kuda, diam

Friday, October 15, 2010

Dia Milikku

October 15, 2010 0 Comments
Lagu ni pun best sesangat...Aleesya suke menari kalau lagu ni kuar masa tengok drama Cinta Kirana...sangat tiut tarian yang die buat sesuka hati die tu...hehehe...adoyaiii anak mama




Tajuk/Lirik Lagu: Dia Milikku
Penyanyi: Yovie & Nuno

Semula ku tak tahu
Engkau juga kan ingin memilikinya
Bukankah ku lebih dulu
Bila engkau temanku
Sebaiknya tak mengganggu

(Korus)
Dia untukku, bukan untukmu
Dia milikku, bukan milikmu
Pergilah kamu, jangan kau ganggu
Biarkan aku mendekatinya

Kamu tak akan mungkin mendapatkannya
Karena dia berikan aku pertanda juga
Janganlah kamu banyak bermimpi, oooh
Dia untuk aku

(selalu ku nyanyikan utk Aleesya digantikan dengan lirik ini..."Syahirah untuk mama"...ape lagi Aleesya pun mula la melentok-lentok la kepala dia hehe...sangat syomelll!!!)

Bukankah belum pasti
Kamu juga kan jadi dengan dirinya
Dia yang menentukan
Apa yang ’kan terjadi
Tak usah mengaturku

.

.

.


malam tadi banyak kali Aleesya bangun tido...mamanye pun sama, ngantuksnye nak buat keje...Aleesya jangan nangis-nangis eaa...mama pegi work




Thursday, October 14, 2010

Letih

October 14, 2010 0 Comments
Harini letih sesangat...mana x nye, mlm tadi Aleesya xleh tido...asyik nangis je hidung tersumbat...bagi susu xnak, masuk buai ada 10 minit nangis balik, tido bawah xnak...tido atas katil berguling2 ke tepi dinding.

Wednesday, October 13, 2010

Bila Cinta

October 13, 2010 0 Comments
Salam sume yg membaca diari ku ini...nak share lagu yang ku suke...bukan sebab ada related ke ape...cuma suka melodi dia...terutama bunyi piano

Tajuk Lirik/Lagu: Bila Cinta (Hilangnya Cintamu) OST Lagenda Budak Setan
Artis/Penyanyi: Gio

Bila cinta kini tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan manisnya janjimu
Yang ku sambut itu dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi tinggalkanku

(Korus)
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hinggaku memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hinggaku terjatuh
Dalam harapan
Ku sebut namamu
Di setiap doaku
Ku kan setia di mana tempatmu
Yang ku dapat hanyalah bayangmu

(Korus)
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hinggaku memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hinggaku terjatuh
Dalam harapan

Selamat bekerja

October 13, 2010 0 Comments
Pagi yang tenang ni ku nak berjiwang-jiwang sekejap...layan lagu Gio dah dekat 10kali ulang kat youtube...bestnye...sambil2 tu buat keje...oh alangkah indahnya hidup kalau hari-hari setenang ini...

Ermm dah lama tak terjebak dengan dunia penulisan ni...dulu memang laju je idea keluar...sekarang ni kene pikir 2-3 kali pulak...apa2 pun harini ku bahagia...melihat senyuman Aleesya dan suami tercinta pagi tadi...both of u light up my life...
.

.

.


ahh tomey tak gambar Aleesya jadi heroin Avatar? Hikhik...suke sgt die senyum ngan mulut kiut camtu gaya nakal camtu...nak tgk lebih byk lagi gambar...refer here



Monday, October 11, 2010

Tak dapat nak berfikir

October 11, 2010 0 Comments
berserabut pula otak ku hari ini...melihat keadaan ofis harini...hmm...tak taulah apa nak jadi dengan mereka ni...biarkan ajelah...biarkan mereka dengan labu-labunya...

.

.

.


Layan gambar Aleesya lg besh...hehe...mama rindu Aleesya...jap lg blk leh main kejar2 dgn Aleesya tau...mama rindu cayang kamu



Kerana ada kamu...

October 11, 2010 0 Comments
Semalam penat sungguh melayan karenah Aleesya...sejak mak dan akma balik, dia mula meragam sebab dah takde kawan...tssskkk...cian dia...

Kerana ada dia juga, ku berteman...kalau tak mesti boring menunggu Mr. Asben yang lambat balik dari kelas di U.M...fiuhhh!!! Mau keboringan tahap gaban melanda nanti...

Sempat lagi ku buat post untuk harini...semalam lappy buat hal tak tau kenapa tak boleh detect broadband...terpaksalah mr. asben pegi jumpa kawan repair apa yang patut...TQ abang :)

Alica & Mr. asben dah ke kayangan agaknya...sama macam perkahwinan astranout negara yang tengok malam tadi thehehe...Alica...Alica...mama sangat sayang kamu...kamu yang nakal dan menghiburkan...sekarang Alica dah pandai berjoget...pantang dengar lagu mesti dia gerakkan badan...kalau dengar azan pula...dia duduk tegak je...kusyuk agaknya...hehe budak2 zaman sekarang ni cepat belajar...

Penat juga harini...pukul 12 malam baru selesai mop lantai segala...pukul 10 ke bawah dah terkejar2 si kecik yang super lasak tuh...kekeke

Oklah...ku dah nak tido...sambung citer baru dalam mimpi ;)

Friday, October 8, 2010

Jumaat yang indah

October 08, 2010 0 Comments
Di hari Jumaat penghulu segala hari ini, ku seperti biasa melakukan rutin harian. Berblog untuk diari ini baru saja kumulakan pada hari ini...sebelumnya, hanya berada di fikiran dan hati sahaja.



Harini mak masak apa agaknya...mak semenjak ketiadaan abah, dia sendiri pun telah berteman...Akma Rozanna, anak Pak Ngah ku telah dipelihara oleh mak sejak berusia 11 hari. Kelmarin (6.10.2010) harijadi Akma...tapi tak sempat nak shoot gambar dia...ni gambar dari album simpanan saja.

Selamat Harijadi Akma...yang pertama...Semoga menjadi anak yang solehah.


Pagi tadi, gula-gula hati kami yang sentiasa menghiburkan itu sempat main-main dengan Akma...mengekek dia gelak...Aleesya yang dah boleh berjalan tu terkejar-kejar Akma yang masih merangkak walaupun usia dah masuk setahun. Sangat syomel mereka berdua...indahnya hidup dikelilingi pari-pari kecil.


.

.

.



Tak akan pernah melupakanmu

October 08, 2010 1 Comments
Abah...

Di mana pun kaki ini melangkah, tidak pernah aku melupakanmu. Hari ini, merupakan hari-hari biasa kehidupanku...tapi hari setelah ketiadaanmu Abah...takkan pernah lengkap...



Abah...

Rindunya anakmu ini kepadamu...tidak terungkap dengan kata-kata...Hanya diari ini tempat ku meluahkan segalanya...hati ini sudah penat...sudah letih...apa lagi setelah pemergianmu setahun yang lalu...


.

.

.




Abah...
Cucu abah Syahirah Aleesya...semakin keletah gelagatnya...walaupun dia kuat menangis tapi karenahnya mampu menghiburkan hati kami semua...Tiap kali melihat senyumannya, hilang sedikit demi sedikit kesedihan kerana kehilanganmu abah...selalu hati ini berkata-kata abah, kalaulah abah dapat melihat gelagat cucu abah yang comel ini, tentu sangat bahagia. Tapi semua itu cuma suara hati, takkan pernah menjadi kenyataan. Dan anakmu ini redha dengan takdir ini...sangat mengerti erti sebuah pemergian hakiki.

Kini kumengerti bagaimana ertinya menjadi ibu...bagaimana seorang ibu dan bapa sanggup menggadaikan nyawa demi anaknya. Demi Tuhan aku teramat rindukanmu abah...rindukan gelak tawamu, rindukan senyumanmu, rindukan gurau sendamu, rindukan segalanya tentangmu...

Ya Allah, tempatkanlah arwah Abah di kalangan orang-orang yang kau kasihani dan peliharalah dia...
~Al-Fatihah (Tafsir ayat 1-7)~
1. Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
2. Segala puji bagi Allah, Rabb semesta alam
3. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
4. Yang Menguasai hari pembalasan
5. Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan
6. Tunjukilah kami jalan yang lurus
7. (Iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat