Sunday, October 24, 2010

Budak-budak zaman sekarang dah biasa hidup senang

Lepas bagi Aleesya makan ubat selsema, die pun dah tido lena dalam buaian. Ku pun teruskan rutin macam biasa, basuh kain, sidai kain, masak...arini masak ikan merah asam pedas Melaka...pastu untuk Aleesya bubur nasi + ikan bilis + keret + telur...


Jom kita cite pasal topik di atas...Budak-budak zaman sekarang dah biasa hidup senang. Ku memang setuju sangat2. Mana taknya...sebagai contoh: Aleesya, celik2 mata dah ada api + air kat rumah...masa ku kecik2 dulu mana ada...pakai pelita je, xpun kalo de duit lebih sket pakai lampu gasolin *ku pun xtau betul ke x ejaannya*. Skrg dah senang...petik je suis kuar lampu...macam2 kaler dan peten pula tu...Kalo hari raya siap dengan lampu lip-lap2 lagi...dulu mana ader...zaman dah berubah.


Macam sekarang, macam2 jenis susu dijual di pasaran...Anmum, Enfalac, S-26 dan segala macam tok nenek brand ader...masa dolu2 kalo xde duit, susu pekat manis cap junjung tu la kita minum...rebus dalam periuk buat susu...tu masa zaman kecik2 arwah kakak ku...masa ku, ku minum Dumex...dah canggih sket kot...mak kata, ku kuat minum susu...tin susu tu boleh penuh 2 biji telaga @ perigi kalo dibandingkan....uiii byk kan?


Dulu ku pakai lampin kain je...mane ader pampers2 ni...kira susah juga kan orang dulu2 nak besarkan anak...nak kene basuh kain lampin lagi, dulu mana ader washing machine. Tapi skrg dah senang, dah ada lampin pakai buang....pakai je 3-4 jam...pastu buang...*ehehe duit pun pakai buang*. Tak pun kalo nak jimat sket pakai cloth diapers...yang ni leh basuh...jgn dibuang pulak....nangis wooo...


Tapi tu zaman dulu kan...skg kan sume ader...xkan kita xnak gunakan sume kemudahan yang ada tu kan...perlulah mengikuti perkembangan semasa juga eaa...cuma harapan ku buat anak2 (bakal satu hari nanti...xkan Aleesya sorang je kot), semoga die tidak melatah jika satu hari nanti die mengalami hidup susah...memang susah untuk membimbing anak2 pada zaman di mana kecanggihan teknologi semakin meningkat ni....Doaku untuk Aleesya semoga die mengikut resmi padi..."Semakin berisi semakin tunduk", jangan ikut resmi lalang ye yayang yea....






alololo...macam boy dah rupenye...mana xnya...aritu tok datang 
abes tok potong rambut Aleesya...
tu la suke sgt main tarik rambut dengan Akma...


Aleesya lom bangun lagi...syiok tgk die tido...rasa nak cubit-cubit je pipi die...tp jangannnn...jap lagi kalo die bangun xleh mama nak berbelog dan ber fb...ehehe



No comments:

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)