Saturday, October 23, 2010

Makanan semasa anak demam

Salam semua...harini ku nak ceritakan tentang makanan yang sesuai untuk anak yang demam...Maklumlah kalau anak demam ni...fuhhh!!! doplohpatjam nak berkepit membuatkan tidur ku, masa makan ku, masa ke toilet ku pun terganggu hehehe...sebab tu lah 'Syurga itu di bawah tapak kaki ibu'...baru ku rasa...haaa, jangan melawan mak lagi yeaa ;)


Biasanya si syomel kalo demam, die xlalu makan...kalo boley nak num susu je...kita kene pastikan mereka dapat nutrisi yang cukup sewaktu demam ni...


1. Makanan yang sesuai untuk anak yg mengalami demam mestilah yg tinggi kalori serta protein, tetapi kurang lemak. Makanan yang disediakan juga perlu mengandungi lebih cecair. Contoh macam sup ke, bubur ke, glukos ke atau jus buah.

2. Kalo anak cirit-birit pula kita kene bagi die num susu, bagi jugak la die makan...siannn pulak kalo asyik num susu je...mau xkuros die nanti...bagi si syomel makan dengan kuantiti yang sedikit setiap dua jam dan tambah lagi kuantiti selepas empat jam.

3. Jangan pula bagi anak demam makanan berlemak, pedas dan berfiber tinggi yang sukar dihadam. Nanti tetiba mama2 di luar sana bagi makan sambal petai xke susah pulak...xpasal2 die kembung, cirit birit dan asyik kentut je....kekeke



Oklah kekawan. Itu saja serba sedikit tips utk menyediakan makanan utk anak yang demam...Semoga berguna untuk kekawan yang dah ber baby eaaa...yang belum ber baby tu xpe...x lama ada lah tu...jangan tensen2...kene ceria selalu :)


Harini xsempat nak cari SD card letak mana, jadi xdelah gambar Aleesya yang tengah nakal tu...ni tengah menaip ni pun die membebel-bebel cakap Jerman sambil tengok Barney & Friends di TV3, kadang2 tu sambil bercakap siap buat gaya sekali dengan mata terbeliak-beliak...Xpaham pe die cakap....agaknye nak mengadu kekawan kat rumah BS nangis sebab die gigit kot....kuikuikui


Bye seme

No comments:

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)