Wednesday, October 27, 2010

Mama suke sopeng online

Semalam xsempat hapdate belog...ku kene pegi Genom, Bangi de site meeting...letihnyee semalam...memalam on9 juga ingat nak buat entry baru...baru ku klik mouse Aleesya dah merengek2 ajak tido...dengan ku sekali tertido...adoyaiii Aleesya, susahnya mama nak tidokan kamu...masuk buaian, turun buaian sendiri...Tido kat tilam die guling-guling ke sana sini...dkt sejam baru die tido....ggrrrrrr....Itulah rutin seorang mama yang bekerja...kan best kalo duk rumah jaga Aleesya jek...Belog ini mmg dibuka khas untuk si kecik itu, jadi wajib cite2 dalam ni banyak tentang budak kecik itu...*jangan boring pula ye :)*.


Penah x kekawan beli secara on9? Ku ni jangan dicakap...mmg kuat sopeng on9...tapi hati2 ya jangan sampai kene tipu...Ada kebaikannya membeli secara on9 ni. Menjimatkan masa *terutama bagi ibu2 bekerjaya yang xsmpt nak g sopeng. Nnt kalo g sopeng silap haribulan kene cari anak hilang dalam kain baju pula :)*. Kadang2 beli barang secara on9 ni lebih murah dari beli kat sopeng kompleks tu...xpayah fenat2, dok depan P.C je...klik 5-6 kali esok lusa tunggu sampai barang depan pintu...dunia di hujung jari anda eh silap, sopeng mall di hujung jari anda...ehehe senang kan?


Tapi ada juga keburukannya membeli secara on9 ni...Kot2 lepas bank in duit barang xsampai *buat masa ni ku belum penah kene lagi...sume barang ku beli sume sampai*. Mungkin juga tengok kat gambar kalernye macam terang, bila sampai kalernye kelabu asap pulak...itu juga salah satu keburukan sopeng online...Lelain tu mungkin ada kecacatan pada barang yang kita beli, contoh: kalo beli perfume tu kita ingatkan wangi, rupa2nya bau xkenan pulak...Xleh nak tgk barang real sebelum beli.


Berikut tips2 sebelum membeli secara on9:-
  1. sebelum beli barang tu, search dulu 4-5 web atau fb yang jual barang yang sama untuk buat perbandingan harga
  2. tiap kali beli barang on9 cuba tengok ada x penjual tu bagi invois;
  3. dapatkan data peribadi dan nombor telefon atau henpon penjual;
  4. pembelian secara on9 memerlukan data peribadi pembeli seperti nombor kad pengenalan, nombor akaun atau nombor kedit kad  *no kete xpayah la* yang dianggap sulit;
  5. simpan resit pembayaran *jangan pula dibuang yea...kalo barang dah sampai baru buang*;
  6. berjaga-jaga apabila membayar menggunakan kedit kad, jangan dedahkan empat nombor kad kredit yang terakhir;
  7. fahamkan dulu terma dan syarat sebelum membuat transaksi *kalo die tulis pre-order, maksudnya lepas sebulan baru sampai sebabnye lepas kita bayar baru penjual tu order untuk kita (bukan ready stock)*.

Ok...kekawan sume *yang shopaholic* jadilah pengguna yang bijak! *cewahhh*




mama...mama...pampers Aleesya ader jual kat tenet x mama?

ader yayanggg...sume ader jual kat tenet tu...




Selamat berhari Rabu sume...Senyum2 selalu :)


No comments:

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)