Friday, November 26, 2010

Adoyaiii...Naik berpinar bijik mate tengok gambor...

November 26, 2010 0 Comments




Perrrghhh...tajuk pon dah menunjukkan isi entri kali ni kan?
Sudah tentunya berkaitan gambar @ pixca @ foto...


Ni kesahnye bermule malam tadi...
Almaklumlah mama kan blogger tahap beginner jek...
Baru 2 bulan jek berjinak-jinak dalam donia blogging nih...byk ilmu kene belajo lagi
Bab edit mengedit gambor seshantek ni lom pass agi :)


So, lama gak la meng eksplore gegambor untuk membesor dan menjelaskan penglihatan orang yang melihatnye.
Ye la...ader gambor tu...dah edit kat adobe photoshop pon,
tapi bile letak je kat belog diye jadi blur dan pecah2 jugak...
Memacam tutorial dah dibace untuk meng imprufkannye *sori penchenta bahase...ejaan tadi adalah English yang di Melayukan...hentam saje la labu, asalkan kite enjoooyyyy!!! lagi pon belog ni untuk suke suki ajer...jangan marah arrrr, nanti kene jual*


Naik berpinar la bijik mate mama mengedit gambor kat belog...
macam2 html dan tok nenek dash */*, nombor dimasukkan...kekeke
susah gak laa...bukan ley belaja sejam due untuk berbelog ni rupenye...




Ader yang gambornye jadi camni




Dah macam tengok gambor kat cermin rumah antu je jadinye






Yang ni pulak laen pulak gayenye


Dah jadi lonjong pulak
Grrrrrr...






Dah letih meng edit html tuh...
Gedebak gedebuk tetikus di tekan sane sini carik tutorial...
Akhirnyeeee....
mama berjaye gak menghasilkan gambor dengan saiz dan clear agik gambornye...
*tak la pecah2 macam selalu tu*
beshnyeeeee...suke...suke...suke...*pok angan*
*tak sie-sie belajor wat belog...banyak ilmu kite leh dapat*
^______^





Inilah hasilnye



Ehhh!!! Alica dah kuros balek
+______+







dan ini...


Nanges agi...
*ratu airmate btol anak mama nih*






dan ini betol-betol
bukan cobaannn eaa



Ni dekat tempat work ayah Alica




Nanti nak stadi tutorial laen pulak...
Tapi wat mase ni lom ader mase agi nak search tutorial untuk buat border kat gambor...
Insya-Allah satu hari akan pandai buat gak...
*Usahe tangge kejayaan ceeewahhh*


Sebenarnye wat belog ni bagus gak...
Kite akan menjadi lebih rajen...
Bile kite kuar sambil drive pon leh pikirkan cite-cite besh untuk kongsi ngan kekawan...
*Sharing is caring lah katakannn*
Pastu mama mesti bawak kamera ke mane-mane bile kuar bersame familia...
Kamera henpon mama cap hayam jek...pecah2 gambarnye...


Momen terindah bersame tersayang harus dirakamkan...
Untuk diabadikan untuk tatapan di kemudian hari...
Selamat berhujung minggu olz!


Thursday, November 25, 2010

Anak Inspirasi Menulis

November 25, 2010 4 Comments
Salam sume...

Camat pagi T____T
Dah abes bekfes, yami-yami nasik lemak sotong...*pedas*


Harini mama nak cite sket tentang blogging.
Sebelom mama mengenali donia belog ni, salunya mama bace belog orang jek...
Menarek tertarek....masa tu x pandai lagi buat belog...


Tapi atas tunjuk ajar sifu ber belog Aan Raihanna baru la mama reti wat belog.
TQ Aan for teaching me :)
Tu pun belog sesimple je untuk bisnes on9 kami mase tu.
*bisnes tu pon buat sekadar hobi je, sebab mama suke sangat sopeng*


makanya...


Ubat sopeng kite buat bisnes on9 sopeng gaks
So, mama pon dah ley totop mate bile tengok baju syomel2 kat mall yang ley buat mama fengsan :'(
Bukan setakat fengsan, poket pon jadi nipis...
mane taknye baju gegirl sumenye kiut miut dan macam2 pesyen lagi...
ngeeeeee :D
*tau kat ayah Aleesya sopeng baju baby lagi siap la...kene sediakan kapas sumbat tinge kihkihkih*


Mase belaja wat belog ngan sifu Aan pon bukan face to face...
Gune Y.M je pastu explore sendiri...
Now, mama pon dah ade belog sendiri a.k.a romah sendiri *leh tulis pape peristiwa best*
Sape lagi kalo bukan Aleesya bahan tulisan mama dalam belog.
Pendek kate Aleesya inspirasi mama untuk menulis...
Kalo diye xde, mama pon xde idea nak merepek aper kat belog nih.


Selaen jadikan memori, bleh juga Aleesya tengok belog ni bile mama dah xde nanti.
Mama teringat pada Arwah Aishah salah sorang blogger yang baru mama kenal.
Ibu kepada 3 orang kembar seiras yang syomel2...
Baru kembali ke rahmatullah kerana jatuh di bilik air...
Bile mama bace belog diye rase sayu pulak....
Macamane la naseb anak2 diye yang masih kecik-kecik tu
Yang maseh xfaham lagi erti perpisahan
Yang maseh perlukan belaian seorang ibu...
Tssskkkk....cedey :'(
Nak tengok belognye, klik Sini
Al-Fatihah untuk arwah Aishah.


Ok seperti biase kite tengok pixca lelame Aleesya pulak.
*Dah berape hari xamek pixca Aleesya coz diye asek titon awal kefenatan seharian bermaen*



Let's the pixca speak...



Weeeee omey x Alica?
pakai tudung syria gituuuu










Cube teke Alica watpe?
?
?
?
Yak yak laaaa
Eeeeee Ucuuuuk!!!
*hehe meneran poo pun sempat agi mama amek pixca*









Suke sangat isap jari
*ader rase cekelat eaaa yayang?*




 







Shaye lah GFF ayah
Musyuk masham ayah
Muke x berape nak potosetat muke ayah
Dah + +










Dah fenat berkejar-kejaran
berkemas-kemas romah
panjat memanjat
mase dah time
Alica nak
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzz





Papai!!!






Wednesday, November 24, 2010

Ingatkan lelaki...Rupe-rupenye pompuan

November 24, 2010 2 Comments
Malam tadi tengok cite Asmara kat TV3...
besh suke bangat lagu OST die *cite die pon suke gak*


Mama ni sume cite mama tengok...
Mama xkesah ^______^

Cite Melayu ke *Asmara*

Cite English ke *Supernatural*

Cite Hindi ke *baru ni mama ader tgk cite 13B...seram citenye...antu berhubung ngan manusie gunekan TV*

Cite Korean ke *ni memang addicted terutama yang bersiri - pelakon die omey-omey*

Cite Thailand ke (kung krap) *xtau tajuk ape tp kat ABO seram gak*

Cite Tamil ke *Cite tamil ngan hindi, rasenya tamil lg besh...jln cite die xsama mcm hindi yang macam streotype sket, banyak kesah realiti*

Cite Filipina ke *ni dolu2 ader cite Pangako Sa Yo xsilap, besh gak*

Pastu cite Sepanyol kot *Secreto D Amor*

Cite Cine *ni zaman sekolah memang suke sangat cite bersiri, paling ingat cite pasal bursa saham tajuk The Change of Time*

Cite Indonesia *ni memang peberet...sudah tentunya drama Cinta Kirana*



Ok...ok...panjang lebar sangat cite pasal cite TV...
Nak share ni...lirik lagu tu...
*mati-mati ingat lelaki yang nyanyi lagu ni...rupe-rupenye Anggun yang nyanyi*
Aduyaaaiii sebijik sore lelaki...


Berganti Hati - Anggun


Satu persatu telah ku hapus
Cerita lalu di antara engkau dan aku
Dua hati ini pernah percaya
Seribu mimpi tanpa ragu tanpa curiga


Ku tak ingin lagi
Menunggu
Menanti
Harapan tuk hidupkan cinta yang telah mati
Ku tak ingin coba
Hanya tuk kecewa ku telah kecewa
Lelah ku bersenyum lelah ku bersandiwara
Aku ingin pergi
Dan berganti hati


Satu persatu telah kuhapus
Nada dan lagu yang dulu kucipta untukmu
Rasa yang dulu pernah ada
Kini berdebu terbelenggu dusta dan noda

Kini ku sadari diri ini
Ingin berganti hati
Cinta yang telah pergi
Harus berganti hati

Harus ku ganti hatiku kini
Ini harus ku ganti
Tak perlu ini lagi harus berganti





I loiiiikeeeeeee very much...





Aiyoyooo ammaaaaaa
Jiwangnyeeeee










Pasni Alica pulak nyanyiii
do-re-mi-pa-so-la-ti-do
jom kite titon




Cukup sudah terapi belog untuk harini...


Bersembang.....*bersambung ;P*


Tuesday, November 23, 2010

Kerana Mama Sayang Kamu Tak Terucap Melalui Kata-kata

November 23, 2010 2 Comments



Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan






Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah








Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran









Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu








Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah



Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah


Monday, November 22, 2010

Everyday Is Familia Day

November 22, 2010 2 Comments
Wiken yang menarek...


Hapdate kali ni pendek je citenye...mood meng hapdate merosot...
*Adoiii saket kepalaku xcukup titon, Alica bangun 5 kali suh buat shushu*
Kuat btol num shushu + kuat peep


Saksikan gambar di shoot terbaek dari ladang


.

.

.

.

.



Jenjalan ukur Jusco ngan kazen
Dari kiri kak Bel, kak Lyn, Alica, Akma & Tok


Mase ni Alica punye la suke
jalan lelaju x brek langsung
sume nak dilanggarnye
kat toys dept pulak sume mainan die amek


Akma xley jalan lagi
dok je dalam troli sopeng nampaknye


For kak Lyn
Alica ucapkan Selamat Peksa SPM esok
Semoga dapat jawab
&
dapat result flying colors jugak


 .

.

.

.

.



Ni pulak Aleesya ngan ayah baru alek dari rumah Tok Ngah
aritu rayer aji xsempat pegi
baru semalam pegi rumah Tok Ngah


bawak anak kecik yang Super Duper Lasak
macam Alica ngan Akma xley dok lelama
nanti dikemasnye rumah
haru biru jadinya
dalam 30 minit kami pun berangkat pulang ke our mini home



Okie dokie...bye2

Wednesday, November 17, 2010

Camat Ari Raye Aji

November 17, 2010 2 Comments
Salam seme...


Alica sefamilia nak mengocapkan Camat Ari Rayer Aji kat sume. Untuk ankel, antie, frenz...


Mesti besh kan berayer kat kampong?


Alica rayer kat Key El je...xbesh...


Tok ngan Akma dah alek kampong ngan Tok Ngah sefamili pagi tadi...
Tinggal la Alica, ayah ngan mama
*orang Kedah kate, aku tengok hang...hang tengok aku...kuikuikui*


Ingatkan pagi tadi nak pegi Kg. Baru...*kampong jugak kan?*
Nak tengok orang semelih lembu...tapi...ujan la pulak...
Xjadi...last2 tengok kat TV je...
Alica pon titon jek, xde watpe...nak tunggu kekawan pon xde...
Arief ngan Aiman pon xdtg umah...
*macam biase je ari rayer kali ni*


Tapi...
Harap kekawan sume menghayati erti pengorbanan
Banyak ertinye pengorbanan ni
Pengorbanan ibu bapa, pengorbanan adik beradik
Pengorbanan dari menjaga hati kekawan, famili, jiran2, somi atau istri
*banyaklah bukan setakat mengorbankan kambeng atau lembu je*






E-eh mak datin mane di pagi raye aji ni
*selongkar beg gitu*
raye aji xde wit raye yer Alica
+_____+










Mukenye nanak cenyum langsung











mashamnye muke yayang mama ni :(









Boring la...





Mamaaaaa....Ciannye lembu tuuuu
Alica baru tengok kat TV je pon nanes
Seb baek xtengok yg betol2










*nanes sampai guling-guling*




Okie all...jangan makan sup daging bebanyak sangat...ehehe



Monday, November 15, 2010

Happy 2nd Anniversary...

November 15, 2010 0 Comments



Dedicated Especially to My Beloved Husband


You are my love, my life,
my eyes when I watch the sun setting over the sea,
my lungs when the cool breeze blows softly into me,
My sweetest sweet, my dearest dear,
my trust and hope and my freedom of all fears,
always my love, no matter how far or how near...



The oceans so vast as far as one can see
under the sky so blue, beyond the mountains' highest peaks,
so far, deep and long my love for you,
so strong and lasting, so real and true...



I have found and he has found me,
so far, far away but I still hear her heart beat,
beyond all hopes and more than any dream,
I now believe in fate and in destiny





  • 2 years ago...




Once upon a time,

u said,

"I love you"....

.

.

.

.

.


...I said

"I love you too"...

...and from that

moment onwards,

seven words became

seven letters...

.

.

.

.

.


F-O-R-E-V-E-R

with all my love,

today and always.



Happy Anniversary


Friday, November 12, 2010

Cedey :'(

November 12, 2010 0 Comments
Malam ni nak msk ape eaa?
Uii sempat lagi post entri tu...
Sambil2 ape salahnye kan? Sambil tu leh gak jengok2 resipi kat internet


Tadi ai de bace belog kekawan...uwaaa cedey la pulak bace belog diye
Ai ni memang cepat terase sket...xley tengok org len cedey...
Ai pulak rase nak nanges :'(


Macamni la putaran hidop
Kite takkan boley puaskan hati seme orang
Tambahan kite tidak berniat untuk melukakan hati sesiape...
*tapi tetibe diye terase camne...ai pon xley nak buat ape*


Mungkin perantara belog belom cukup baek untuk meluahkan rase
Takut2 melukakan hati orang yang xpenah melukakan hati kite.
Untuk kebaekan sume ai pon delete post sebelom ni
Entri tu bukan ai nak tujukan pada kekawan ai...tp tettttt
*xnak la reveal nnt mengaibkan org tu*


Ai cayanggg seme kekawan ai *yg masih ader listnye dalam fesbuk ai*
yang dah di delete tu bukan ai xcayang...
tapi i was2 btol ke diye kawan @ customer ai @ menyamar sahaje


Ai menulis semenya dari hati
tiap kali marah, cedey, gumbira, hiphiphooray
seme kalo buleh ai nak berkongsi dengan kekawan
tapi rupe2nye xseme kite ley kongsikan
ader jugak kite kene tapis


Sekarang mase ai tengah buat entri ni Alica tengah teraburkan buku2
BTW mmg hobi diye yang ai sndr dah xley tegah
*biorkan aje la*


Okie dokie...nak masak ni...jap lagi beloved hubby alek mesti nak mamam hihi
bye seme

Kita kan 1Malaysia ^____^

November 12, 2010 2 Comments




Hari Diwali aritu xsempat menziarah rumah aci *our neyber*.
Kelmarin baru sempat ziarah.
Mama pegi dengan Aleesya je, ayah xpegi sbb lambat alek keje...
rumah aci kat tingkat 3 blok kami tu je
*ingatkan jaoh sangat, lompat turon bawah jek sampai. Siap leh cak-cak kat tingkap lagi*


Sambil Aleesya maen2 toys sambil mamam kueh bahulu - aci cakap our jiran jugak bagi *Melayu*
Banyak toys kat rumah aci...siap aci bagi Aleesya bawak balek lagi - tige bijik kete maenan - TQ aci
Mama pulak mamam muruku...
Sodap, terbaekkk hihihi
Kita kan 1Malaysia...


Sambil mamam sambil sembang ngan aci, uncle & anak aci...
Memang aci ni peramah sangat...hari2 mase antar dan amek Aleesya mesti bersembang dengan diye...
Hihi...my sis in law pon suke sembang ngan aci gak dulu...
Sampai sekang aci suke tanya pasal my sis in law tu
diye xdtg sini lagi ke? duduk mane? keje mane?









Hepi Belated Deepavali aci
Alica shaaaayaaangg sangat kat aci
muahhhh!!!
^____^



Futnot: Adoyaiii...baru dapat faks...de site meeting 16hb Nov ni...pukul 2.30ptg lak tu....uwaaaaa...esoknye raye *raye haji pun nak nanges ke?*


Wednesday, November 10, 2010

Yayang balas dendam eaaa...titon sampai meleleh air liur :P

November 10, 2010 0 Comments
Eeeee...yayaaang...pagi tadi mase mama antar diye ke rumah BS...
nyenyak btol diye titon, sampai meleleh air liur kekeke
*seb baek xamek gambar je lagi...dah lambat nak pegi keje*...


Balas dendam la tuh...malam aritu xley titon.


Dah la malam tadi diye buat rumah jadi shannnntekkk sesangat....
*nak migrain kalo ayah tengok rumah, seb baek sblom ayah alek...
mama dah kemas seme toys, sumi jeli manis, kukis, buku2, teparwer yg diye buat maen masak2*


Aleesya siap masak2 lagi *untuk ayah ke?*...
goreng mi ke yayang? atau masak bihun Singapore peberet mama tuh?...
tu yang bukak peti ais dekat 800x tu *nak cari ayam, daging, etc dalam tu....*
wuuuaaaaa...memang pasni kene ikat dengan reben peti ais tu...
xlarat nak totop dah...Grrrr...




semalam je doploh kali bukak peti ais
esok lagi doploh kali
luse bla...bla...bla...
haihhhhh mama nak fengsan
ngeeeee







lepas bukak totop peti ais
bukak drawer pulak
teraburkan seme magazine Pa & Ma kecayangan mama
koyak-koyak lagi :'(
Super Lasak nye kamuuu










seme misi dah selesai
sekarang mase untuk kerabat *panjat* sane sini
naseb baek mama nampak
kalo x dah tertonggeng kepala dulu kat bawah





Yayang...yayang...naseb baek la mama shaaayaaang sangat same kamu...
Makanya...
Walaopon kamu buat pape pon...mama xmarah...
mama sukeeee *buat la lagi eaaaa*
+_____+



Tuesday, November 9, 2010

Since dah ber baby ni, selalu x cukup titon...

November 09, 2010 8 Comments
Zzzzz...ngantoknye xcukop titon...Aleesya xtau nape malam tadi asyik nanes je...Tu la bawa lagi budak kecik itu pegi pasar malam masa dekat nak senja...


Dah memalam asyik nanes je...masuk buaian, turun buaian, letak kat katil, letak kat tilam lantai...sume dah try xjalan...wuaaaaaaa...mama lak rase nak nanes :'(


Ayah Aleesya bz buat assignment memang xleh kaco...nanti xciap sian pulak.
Dah la dekat due date diye.


Kesudahannye bangun titon pagi tadi, mata Aleesya sembap...Ciannye anak mama...naper yayang xley titon yayang?
Nak cakap xreti...yang diye cakap 'nanaaak' je...ape yang diye nanak pun xtau...nanak titon ke, nanak num shushu ke...
Phewwwww....susah nak paham kehendak kanak2 tgh membesar ni.
Ku kan ibu yang xde pengalaman menjaga anak...


Ibu2 di luar pon mesti penah alami ekspirience same ngan ku kan?


Untuk mengubati mengantok ku *kalo kekawan pon ngantok jugak silalah layanzzz*






Beshnye...luasnye tempat bermaen

*ni otw pegi survey shushu kat Wisma Goshen*







Nak naek tren la
Alica xpenah naek tren lagi









Uiii cedap ni
mama nak yang ni ley?









Ihhhh nanak tanggal pulak s-kem ni










tapi skrg dah tukar kpd link baru
http://diarialeesya.blogspot.com/
ha.ha.ha skrg belog ini ana yang punyaaaa
*gaye suare mcm jin dlm cite Ahmad Albab*










Xdapat Aleesya nak melasak lagi
ayah dah tangkap diye
mama pulak tangkap gambar
*bila la mama pulak nak letak gambar mama dalam belog*
xpe nanti Alica dah besar, Alica pulak buat belog untuk mama eaa
skrg mama membelogkan Alica je









My Sweetheart
My Love
My Destiny



Xhilang gak mengantok ni...mcmn nih?


Monday, November 8, 2010

Sepetang Di Titiwangsa

November 08, 2010 0 Comments
Titiwangsa je ke? Ingatkan jaoh sangat bercuti-cuti Mesia...rupe-rupenye sekangkang kucen je dari rumah +____+. Tapi tetap besh bercoti tige hari wif my two shayangs...terbaek, maveles!


Sejak Aleesya dah dapat kaki ni memang xpenah lagi bawa diye maen kat taman. Ni festime diye dapat maen kat taman *selalu maen kat taman dalam rumah je - selerakkan rumah, next entry nanti kite tengok gelagat diye selerakkan rumah*. Punye la suke...Dolu mase diye kecik lagi, xsilap mase tu umo diye 8 bulan ade bawa diye ke taman, tapi xbesh sebab fenat kene dukong diye...Now diye dah ley berlari...kemaen suke lagi berjimba-jimbaan...*sempat cari kawan lagi tuh...memang xtakot orang langsong*


Harini dah setat keje dah...tssskkk kejap je mase berhiphiphoraay bersama familia abes. Btw momen terindah tetap diabadikan dalam bentuk foto.


Biarkan gambar bercerita...






Inilah senyuman yang buat mama & ayah xsabar nak alek keje
kalo buleh hari-hari nak balek cecepat

*mase ni baru sampai...sesampai je terus Aleesya gelak sesuka hati sambil berlari2...sangat gumbira dok tepi tasik sambil ditiup angin sepoi-sepi bahase gituuu*









aikk??? macam kenal laa










One little two, little three, little indians
*cecewah...mementang hari Diwali...siap kire tuh*











My two shayangs sedang menikmati keindahan tasek












Take me in your heart ayah...













tengok tu...shantek kan yayang?












tak mo tengok je ayah
nak maen dalam air tuuu










ayahhh tgk tu...
*banyak sangat tempat diye menyinggah, kene tinggal ngan ayah*
banyaknye bird kat awan
beshnyeee
kat rumah Alica selalu tengok kat tv je









Hulk me tightly ayah
I love u very strong










senja nan indah












genggam tanganku
kite berjalan seiringan
lalalalala



Okie lalings sume di luar sana....semoge berbahagia di mane juge anda berada....