Thursday, December 9, 2010

Kelengkapan Si Manje *Future Momma Mesti Bace*

  olz...
Dah lunch ke?
Mama blom lagi *jap-jap lagilah, pagi tadi dah mamam banyak...nasik lemak sotong*
Tuh tengah mamam tuh...uiii cedapnyer...
Nasik ayam, nasik campor memacam laok paok ader...
Air tembikai lama dah xminom...
Sekang musim ujan, kurang sket minatnye...
Harus minom Milo panas syyyyrrrrpppp...



Today tengah cejuk2 kat opis + ujan renyai2 kat luar opis...
Mama nak cite sket tentang kelengkapan si montel...
Kelengkapan si montel ni bukan sket2...memacam tok nenek barang kene beli...
Kalo xpandai merancang penggunaan RM @ $ ni memang  jadiknye...
Tambahan kalo dah ber + ahli famili...
Dulu berdua sekang dah bertiga...


For bakal mommy...or seshiape je la yang bakal jadik peranten baru pon ley bace entri ni...
*nanti lps kawen pon mesti nak bebi gak kan?*


Ni sekadar pengalaman mama semasa dah jadi mommy...
Pengalaman tiap orang tentu berbeza kan?


Memula tau peknen je...1st mama fikirkan of kos kelengkapan baby...
Ni senarainye (senarai ni x diletakkan rege bebarang tuh...
sbb dah lama Alica pon dah setahun umonye...hiks makanya mama pon dah lupe regenye 
For future mama leh survey2 yea :

1) Baby Cot *yang ni Alica dok dlm tu sampai umo diye 3bulan jek...pastu xnak dah*

2) Stroller *yaaa ampuuunn sejak dari dalam pantang memang xmo dok dalam ni kecuali titon*

3) Craddle *beli ni letak kat kg...pastu kat rumah suh orang punch besi kat siling untuk gantung buaian*

4) Baju baby *ni mama beli sket je utk gune kat hospital...sekang dah xpayah beli coz mama dah jual baju baby*

5) Lampin baby / CD / Disposable diapers *newborn - 3month pakai DD...4month - now setia kat CD*

6) Losen, bedak dan seangkatan termasok towel *sukeeee amat kat Johnson & Johnson...menjadikan kulit baby selembut sutera*

7) Minyak Yu Yee cap limau *ni suke bau diye...mama pon curik pakai...nyaman*

8) Vicks *memang wajib sapu kat dada Alica*

9) Baby wipes *sampai sekang pon Alica gune untuk cuci pee...ingat nak 'go green' gune cloth baby wipes...tapiii...nanti-nanti lah dulu hihi

10) Aksesori baby *ni macam topi, stoken, mitten & botties...now Alica dah xnak langsung ber aksesori even pakai topi ke, reben ke, sepit rambot ke sume diye cabut...kalo mama pakai sepit diye, tau pulak jeles...diye mesti nak amek kat rambot mama*

11) Car seat *ni perlu untuk mama yang bawa baby ke nursery, atau mama yang suke sesopeng dua orang jek ngan anak tanpa kehadiran papanye...psssttt papanye xde leh mama sopeng barang mama soke hiks*

12) Walker *ni digunekan oleh baby seeloknye 6m+ tapi Alica dah start dok dalam walker dari umo 5m lagi...bile dah terer maen walker diye siap berlari dalam tuh....heeee miss sangat time tuh...time Alica baby*

13) Babywearing @ ring sling *yang ni harus ader coz Alica memang xmo dok dlm stroller...jadi mama bagi diye dok dalam ring sling macam pixca di bawah*




Cenang je nak gune ring sling nih
Baby pon selesa dok dalam nih
Cara pemakaiannye leh refer sini



Barang-barang baby ni bole dibeli sket-sket mengikut perkembangan baby...
Mase tengah peknen beli ala kadar je untuk kegunaan di hospital...
Mak kate jangan beriya sangat...dah kuar baby nye nanti nak beli aper pon buleh...


Selaen dari tuh susu dan seangkatannye juga perlu di pikirkan gak...
Kosnye pon banyak jugak
Bergantung kepada jenis susu...
Kalo breastfeeding sudah tentu free...cume kene beli peralatan macam:

1) Breast Pump
2) Cooler bag
3) Plastik untuk simpan stok susu

Itu je la yang mama tau...sebab mama tak buat stok susu...
Alica BF selama setahun je...now diye dah benti sendiri...
Diye minom formula milk je sekang...*kos dah kat situ*


Okie pastu kos disposable diapers pula yea...
Memacam brand ader...petpet, mamy poko, huggies, pampers dan etc...

Mama memilih lampin kain moden...sama macam lampin zaman tok nenek kite dulu cume dimodenkan...





Berikut pengiraan menggunakan Disposable Diapers (DD) VS Cloth Diapers (CD) *untuk kegunaan 3thn*

Disposable Diapers (DD)

Perbelanjaan sebulan : RM0.60 * 6 pcs * 30 hari = RM108.00

Perbelanjaan setahun :  RM108.00 * 12 bulan = RM1,296.00

Perbelanjaan 3 tahun : RM1,296.00 * 3 tahun = RM3,888.00

Ni expenses DD untuk seorang anak je yea...kalo ader 3 orang anak yang pakai DD pada masa yang same kali je 3 totalnye = RM11,664.00  



uiiii manyaaaaknyeeeee!!!




VS




Cloth Diapers (CD)

Perbelanjaan sebulan : RM53 * 20pcs = RM1,060.00

Perbelanjaan setahun :  xde perbelanjaan...just basoh + jemur + lipat CD

Perbelanjaan 3 tahun : xde perbelanjaan...just basoh + jemur + lipat CD


See...jimat x? *kalo dah namanye QS itu la kejenye asyik mengira jek*
Memula jek susah kene kuar wit banyak...pastu byk leh jimat kan...
Ley la mama beli baju mama pulak wit diapers lebeh tetiap bulan tuh...
&
Lampin yang sama ley digunekan untuk anak-anak yang bakal lahir nanti...
Weee dah macam parenting advisor pulak belog mama nih jadiknye...
Anyway sharing is caring...






Entri kali ni di akhiri dengan gelagat Miss Aleesya




Nyum...nyummmm



  






Daaaa....


Emmmmmuaaaahhhhhhh!!!
  



6 comments:

Mama Qiestina said...

waaaah baguslaa guna CD..

next baby bole try :))

alica baaaaaaaaaaikye dalam sling tuu!

Mariana said...

aah mama qies...
memang byk leh save wit ehehe
next baby ley try taw

alica soke dok dlm tuh...
mcm dukung kot rasenye

mamat80 said...

omak aiiii....byk belanje ek...saya baru je kawen...tak pernah mengalami lg.....

p/s:comel anak...

Mariana said...

byk banjenye dik
dah kawen xlama ader le baby tuh
hihi info for ur future

p/s: tenkiu

Mawar Merah said...

Wihu.. Thanks Mama. sgt berguna info ni. Mm dh salin. (^.^)

Mamaleesya said...

hehe welcome MM...selamat bersopeng barang baby yea. Memang sangat kiut miut barang derang...bole fengsan memilih sebab sume cecomel

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)