Friday, January 28, 2011

Karenah si kecik ni, kadang-kadang kita rasa nak jadi Incredible Hulk...Adakalanya rasa macam berterapi kat spa

January 28, 2011 4 Comments


Tajuk pon menunjukkan isi-isinya dah kan? Sebab sape? Sebab Aleesya la, sape lagi kalo tak gula-gula hati, pengarang jantung, intan payung we olz tu. Ekceli dah lama mama tak bercerita tentang perkembangan Aleesya. Biasanya cite tentang aktiviti2 we olz je.




Semenjak akhir2 ni Aleesya dah pandai sebut beberapa patah perkataan dengan jelas antaranye:

1) Ayah *ni hari-hari sebut manyak2 kali...terutama time kiss ayah ke, tepon ayah ke, atau pun nampak je kelibat ayah kat pintu atau lalu lalang kat our mini home. Kalo tengah syiok berangan dalam buaian pon, bile nampak je kelibat ayah...terus nak terjun dari buaian.


2) Mama *ni selalu diye sebut bile time nak shushu, nak titon, mangun titon...time2 kritikal je la. Kalo time diye bersuka ria tu, diye suke sebut ayah. Heee nampak sangat kan, anak ayah...ni yang mendatangkan jeles di hati mama nih ^_____^.



3) Bird *pantang tengok bird terbang ke, singgah makan nasik lebihan yang mama tabur ke, kat taman ke...kalo nampak, siap! burung gagak yang mata merah menyala menakutkan tu pon diye kejar.






4) Fish *ni kalo mama bagi diye mamam. Mesti sebut fish...fish...fish. Pastu xmo mamam. Cara senang, mama lenyek je seme fish tu. Bila dah takde rupe fish baru nak mamam. Paling suke ikan kembung masak singgang. Siap hirup2 lagi kuah dalam mangkuk tu macam orang mamam Mammee slurp tu gaya diye.



5) Jatuh *perkataan ni disebut bila diye jatuh dari kabinet ke, jatuh tersungkur ke, jatuh bila ter over eksaited main kat taman ke....Perghhhh so noti sampai berdarah muka aritu sebab jatuh kat taman*








Perkataan2 lain tu macam dengar2 gitu je la. Nak kata bahasa Sepanyol bukan, nak kata bahasa Jerman pon bukan, nak kata bahasa Korea pon bukan. Diye je la yang paham, mama iyekan aje...nanti diye marah kalo mama buat tak tau je.





Sekang ni manyak betul akal diye. Mengada-ngada pon ader. Grrrrr...Nasib baek pandai pulak kiss atau amek ati bila dah buat salah tu. Pastu kalo time mamam, mama suap diye...diye suap mama ngan ayah balik. Kalo mama geleng2 kepala *tiru macam diye selalu buat* mula la die bebai...nangis sambil guling2. Fuhhh! Kene ader kesabaran yang tinggi nak mendidik dan melayan ragam anak tengah membesar ni.





Sebenarnye manyak gelagat diye...ader yang bole buat mama jadi geraaammmm dan bole bertukar jadi incredible hulk....nak cubiiiiiiiit je rase. Ader gak gelagat yang menyejukkan hati mama dan ayah. Ala-ala macam berterapi kat Spa -Q la rasenye. Cuma mama tulis mana yang mama ingat je. Tiap kali ingat mama buat entri baru. Supaya kamu Aleesya...bila kamu baca balik...kamu pon tergelak atau menangis sendiri tengok gelagat kamu yea nak yea ^____+




Thursday, January 27, 2011

Tutorial Energy Saving Mode

January 27, 2011 2 Comments
Okie sekang ni seme nye Go Green kan. So, kali ni mama buatkan Tutorial Energy Saving Mode. Simple je step diye.



Oh ya camni la rupenye energy saving mode tu. Kalo yu olz buka belog tu tetiba gelap je tu, bukannye lektrik takde tau...tapi untuk mengelakkan global warming derang create ni. Kredit Alia *jasamu dikenang*.










1) First step, yu olz buka blogspot yu olz macam biasa. Then klik kat bahagian Design










2) Pastu yu olz klik Edit HTML. Then yu olz tanda right kat kotak Expand Widget Templates *refer red circle*










3) Dah tu yu olz tekan button Ctrl F. Then yu olz taip </head> *refer gambar kalo tak paham*










4) Pastu yu olz copy code kat bawah ni.


<!-- save your energy -->
<script language='javascript' src='http://nikbir09.ws/scriptforenergy.js' type='text/javascript'/>
<!-- save your energy end -->









5) Then yu olz paste kat atas </head>









6) Last sekali yu olz klik Save Template. Dah siap.







Nanti bila yu olz buka belog yu olz tu dalam beberapa menit yu olz tunggu la. Belog yu olz akan jadi gelap gulita.




Karya Terindah Buat Putri Ku

January 27, 2011 0 Comments
Putri ku
Kelahiranmu yang dinanti
Satu keajaiban
Menyentuh kulit lembutmu
Melihat mata beningmu
Kau bergerak membalas sentuhanku




Putri ku
Walau sedetik lebih pun
Kasih sayang yang kuciptakan
Khas untuk mu
Buah cinta kami
Syukur Tuhan hadiah tak ternilai ini
Harta dunia dan akhirat ini













Putri ku
Tangisan mu
Berirama mesra
Menyentuh telinga
Walau bukanlah indah pada mereka
Tapi cukup gemersik untuk diri ini
Kerna...
Kau nyawa ku
Kau nadi hidupku












Putri ku
Biar langit akan runtuh sekali pun
Tidak akan memusnahkan
Cinta pada mu
Biar laut bergelora sekali pun
Tidak akan menghanyutkan
Sayang pada mu









Futnot: Firman Allah s.w.t; "Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi Allah ada pahala yang besar" (Surah Al-Taghabun, 64:15)






Wednesday, January 26, 2011

Tutorial cara membuat watermark menggunakan Photoshop

January 26, 2011 3 Comments
Salam




Zaman IT ni mane ader orang tengok album gambar dah kan? Kalo ader pon mungkin album wedding storyboard. Kebanyakannye tengok kat fesbuk atau belog je...Cepat tuntas...Sorang dok kat utara, sorang dok kat selatan...tapi bole tengok gambar memasing lepas hapload seminit. Tapi...ader gak keburukannya...nanti gambar2 tu orang bole copy dan simpan...siap bole digunakan untuk tujuan tertentu lagi.




Tutorial kali ni adalah tentang cara-cara nak buat tanda air :P atau watermark. Watermark ni digunakan sebagai copyright atau hak milik kepada sesuatu gambar tu. Supaya gambar kite tidak digunakan oleh orang lain. Banyak dah mama tengok orang buka akaun fesbuk gune gambar orang laen. So, bole mengundang marah kepada pemilik gambar tersebut.




Walaupun cara ini bukanlah cara terbaek untuk protect gambar kite tu, tapi sekurang-kurangnya ianya dapat mengelakkan kejadian penggunaan gambar oleh pihak tertentu. Memang bole buang jugak watermark pada gambar kite tu, tapi bila dah ada watermark tu...lambat la sket keje2 derang kan. Mama buat tutorial untuk buat watermark je yea. Cara2 untuk buang watermark dari gambar mama takkan buat tutorial yea...nanti banyak pula gambar yang disalahgunakan oleh pihak tertentu.




Mama ajar cara yang basic je k. Ader memacam watermark bole kite buat ikut kreativiti memasing. Yang letak gambar atau dolly pon bole. Tapi ni yang paling simple dimple. Okie memula, yu olz kene ader program Adobe Photoshop tak kira la CS3 ke, CS4 ke, CS5 ke...cara diye lebeh kurang sama je. Kalo yu olz takde program tu, yu olz bole google search untuk free download. Mama takde link nye sebab kawan hubby yang installkan Photoshop CS5 kat leptop mama.





1) Yu olz buka photoshop, klik File > Open. Yu olz buka la gambar yang yu olz nak letakkan watermark tu.









2) Then yu olz tekan Ctrl  J untuk duplicate. Nanti akan kuar Layer 1 macam dalam circle merah seperti gambar di bawah.








3) Pastu yu olz tekan bahagian circle merah kat sebelah kiri tu yea. Yu olz bole pilih shape yang yu olz suke kat *bahagian atas*. Kaler pon yu olz bole pilih ikut kaler peberet yu olz. Nampak tak circle2 tu? Kalo tak nampak pendek umur ;)








4) Then yu olz buat la kotak kat bahagian mana2 sesuka hati yu olz kat gambar tu








5) Kali ni yu olz klik dua kali kat bahagian kanan bawah *refer red circle *. Nanti akan kuar column Layer Style. Kat bahagian Blending Options tu yu olz tanda right kat kotak Drop Shadow. Pastu kat bahagian Opacity tu yu olz tukar kepada 60% *kalo tak paham refer pixca*








6) Pastu yu olz klik bahagian bertanda merah macam dalam gambar di bawah yea








7) Yu olz klik T then drag. Tulis la pape yu olz nak tulis. Pastu klik sekali kotak sebelah kanan *refer red circle*









8) Okeh camni la hasilnye bile dah siap






9) Pastu yu olz klik Save As - JPEG







Tapi kalo yu olz taknak buat sendiri watermark, yu olz bole upah memana designer untuk buatkan watermark tu. Sure lagi shantek dan mengikut citarasa yu olz derang bole designkan. Ni cara mama buat watermark simple. Kalo yu olz ader cara yang lagi mudah atau lagi shantek bole tunjuk ajar kat mama pula yea.








Futnot: Ader yang tanye camne nak buat header transparent. Okie laling nanti mama free mama print screen kan tutorial tu...coz stepnye agak panjang. Kalo Alica titon mama buatkan k. Tungguuu.



Tuesday, January 25, 2011

Secebis momen terindah perjalanan ke desa yang dirindui

January 25, 2011 0 Comments
Senyum dulu sebelom buat entri yea...amek mood sket  






Dah lama dah nak hapdate cite tentang alek kampung aritu, tapi tak berkesempatan nak transfer pixca dan nak pilih2 lagi pixca terbaek dari ladang. Tu dari sehari ke sehari tertangguh. Ikotkan dah dekat 3 bulan kami sefamili tak alek kampung. Sampai naek boring pegi bersiar-siar di tasek tiap kali ari Sabtu. Huh! kan besh kampung kat sebelah umah jek...hari2 bole alek. Lagi pon kebizian tugas ayah menjadi pelajar cemerlang membatasi langkah we olz nak alek kg.






Orait, kali ni mama siarkan pixca2 perjalanan we olz pulang ke kampung. Menyinggah manyak tempat tapi tak bole nak amek pixca manyak...SD kad tertinggal...yang ader cuma SD kad 32MB jek. Makanya...gambar dapat 15 keping je. Dah tolak 5-6 keping yang tak jadi...makanya inilah hasilnye.








Dalam perjalanan seperti biasa Aleesya mesti balas dendam tido lambat
malam tu sebab eksaited sangat nak alek jumpe Tok ngan Akma














Baru sampai kat Hutan Lipur Ulu Bendul
Momma! tengok tu manyaknye bird











Mase ni fenat mama tarik Aleesya, diye nak turun slide tu
Kali ni tak bole yea yayang, slide ni tinggi pastu bawah ader air
Laen kali la bole splash-splash air












Kite landing kat batu besor ni je la yayang


Mase ni puas ayah agah diye suh pandang kamera, diye wat deeekkkk jek
Mood ke laot sebab tak dapat naek slide












Tengah geram nak tamatkan sesi fotografi
Nak shushuuuuu












Dah dapat nom shushu sambung lagi
kali ni masok dalam sungai pulak
Teruja Aleesya tengok bird banyak
Tengok la muke diye tu...sebut 'tuu...tuuu...tuu...bird...bird'










Memang desa lah tempat ditemui ketenangan, wajah-wajah yang dirindui, dishayangi. Kalo bole taknak balek. Tapi rezeki ayah dan mama di sini, terpaksa la meneruskan tugas masing2.




 kampung mama...tempat mama dibesarkan... 







Monday, January 24, 2011

Penulis blog kreatif raih pulangan lumayan

January 24, 2011 4 Comments
Hari Ahad haritu kuar berita kat muka depan Berita Minggu tentang tajuk Blogger untung RM1 juta. Sila rujuk sini.





Pixca credited to redmummy







Wah! giler kentang btul redmummy bole dapat RM12,000.00 sebulan *bukan senang nak dapat tu*. Tengok pixca kat bawah ni *dipinjam dari web Berita Harian*










Sehubungan dengan kuarnye berita tu, topik pagi kat Hot FM pon tentang belog jugak...tajuknye Blog, Blogger, Blogging. FF ngan AG sempat la menemubual redmummy pagi tadi *mama dengar masa tengah drive dalam jem tu...haihhh K.L ni bile la takde jem...kan besh kalo dok kampung agi*






Redmummy bagitau diye dapat pendapatan yang pertama setelah 3 tahun berbelog *mama baru je 3 bolan berbelog...lamaaa lagi nak dapat tu*. Cek pertama diye dapat berjumlah 90 hengget, pastu 300 hengget, 500 hengget, 800 hengget, 2,000 hengget dan 12,000 hengget. Fuiyoooo tabik spring laa. Manyak  tuhhh...beribu-ribu lemon.






Earnings yang redmummy dapat bukanlah setiap bolan tapi setelah beberapa bolan berbelog. Tapi sekali dapat lumayan kan, syiok btul dapat wit manyak. Sambil berbelog sebagai hobi, bole menjana pendapatan sampingan.






Selaen tu redmummy komen juga tentang Nuffnang. Tu iklan kat tepi2 kiri, kanan, atas, bawah entri tu. Diye cakap Nuffnang pon tak bole bagi amaun semanyak tuh, tapi ader taktik laen diye berbelog.






Diye cakap, disebabkan belog diye dah lama...dan orang dah kenal makanya, ader orang yang nak iklankan produk derang di belog redmummy. Jadi redmummy demand kat situ. Derang nak iklankan kene bayor la. Mama notice Ben Ashaari pon ader buat iklan2 gak. Belog2 yang dah femes amos memang manyak orang terjah.






Redmummy cakap kat Hot FM gak, diye bayar cukai kat LHDN guna duit earning dari berbelog. Uisshh dasat kan. Besh2.





See, sape kata buat belog buang karan? Kan manyak manfaatnye. Sebagai hobi dan sumber pendapatan jugak. Selaen tu bole dapat kawan, mengeratkan silaturahim jugak. Yang penting digunakan dengan btul...Kalo kite share ilmu yang kita ader pon, dapat juge kebaekan...bila orang laen sebarkannya. Yang penting niat kite. What u give, u get back...






Tutorial cara untuk link blog terus ke facebook

January 24, 2011 10 Comments
Hi salam 1Dunia...




Lama dah tak berbelog. Tuan umah takde di umah, alek kampung...tu yang belog sunyi sepi langsung takde kabar berita.




Harini mama nak bagi tutorial baru. Tutorial untuk link kan belog terus ke facebook. Selaen cara share...kita bole gak gune cara ni...Sambil ber muka buku, sambil up kan traffic belog...sambil menyelam minum air. So, kekawan kite kat muka buku pon tak la terlepas news di belog, dan dah tentu2 bila derang baca tu derang nak tau dari sumber mana datangnya entri tu kan? Sure pastu derang akan terus buka belog pulak.





Ikut step di bawah ya:-






1) Buka profile facebook yu olz. Then klik Notes










2) Pastu klik Write a Note *kalo tak nampak sila klik kat gambar*









3) Klik pulak kat Friend's Notes










4) Pastu klik seperti circle kat bahagian Edit Import Settings







5) Yu olz kena masukkan URL yu olz kat bahagian Web URL. Pastu tanda right    kat kotak tu, then bole klik button Start Importing *kalo tak paham, klik gambar di bawah bagi besar dan tengok bahagian circle merah*










6) Then yu olz kena klik Confirm










7) Hokay dah siap...camni la rupenye tiap kali yu olz post entri akan kuar kat profile dan news kat facebook *secara otomatik keluar entri yu olz tiap kali post entri baru yea*.









8) Ni pulak bila facebookers klik kat Notes yu olz tu...macam gini la rupenye entri yu olz di facebook.










Selamat mencuba ya beloggers seme.



 

Friday, January 21, 2011

On da way D highway

January 21, 2011 6 Comments
Salam...camat pagi



Harini mama coti...alek kampung N9 setelah lamaaa tak alek. Sejak ayah aleesya study tiap Ahad ni dah tak dapat alek kg macam selalu.



Seronoknyeeee...





Tok tunggu Aleesya tauuu







Akma...nanti kite bole maen shame-shame




Hokay2...hapdate cepat2 nih...ayah dah panggil tuh...da nak bertolak....


Papai!



Wednesday, January 19, 2011

Tutorial print screen

January 19, 2011 1 Comments
Selamat tengahari yea kekawan ku yang di shayangi...



Ni fes time mama Aleesya nak buat tutorial berbelog ni. Seblom ni penah buat tutorial untuk menguruskan cloth diapers je kan...kali ni kita kasi tukar pulak.




Ni tutorial paling senang lah...ramaaaai blogger dah tau....tapi mama buat tutorial ni untuk sesape yang tak tau lagi atau baru berbelog la yea...Selalunya kalo yu olz nak share pape kat belog yu olz...atau yu olz sendiri nak buat tutorial gak...kene print screen kan aper yang yu olz nak share tu...




Okie...jom kite tengok cara2 nye...Senang...semudah 1...2...3 yea




1) Memula yu olz buka la ape2 window yang korang nak print screen tu...contoh seperti di bawah










2) Then...kat keybord tuh, yu olz tekan serentak button Ctrl + Alt + Prt Scr *FYI button Prt Scr tu kat atas button insert* Tengok kesesuaian keybord yu olz la ye...ader sesetengah keyboard just tekan button Prt Scr je pon bole...tapi ader gak leptop yang kene ikut cara yang memula tu.





3) Pastu yu olz bukak program Paint *time ni dah bole lepas la tangan yu olz dari tekan button seperti cara no. 2 tadi, jangan biar pulak...lenguh wooo*.





4) Yu olz pon paste dengan menekan Ctrl + V




5) Pastu yu olz save as JPEG. Dah siap pon...





Senang je kan? Okie pasni yu olz bole la buat tutorial atau share ape2 yang yu olz suke kat belog. Ni sebahagian tutorial simple je. Nanti next entri mama buat tutorial tentang cara nak buat header transparent menggunakan photoshop pula yea...





Okie...selamat mencuba!






Tuesday, January 18, 2011

Bagaimana nak dapatkan gambar yang menarek dari kamera kompak?

January 18, 2011 8 Comments
Assalamualaikum olz...


Kali ni mama nak cite tentang kamera pulak. Dulu masa kecik2 mama suke sangat amek gambar, tapi gambar pon itam putih lagi masa tu, dan kene gune kodak. Tapi budak kecik ni xkesah, asalkan amek gambar je...mesti nak menyelit dengan sepupu sepapat seme.




Bila umur mama 13 tahun, arwah kakak mama belikan mama kamera Canon *pon masa tu gune negatif jugak*. Kamera tu tahan sampai mama masuk U. Tapi lingkup jugak sebab banyak tangan. Orang tu pinjam, orang ni pinjam terus tak bole pakai dah.




Sejak tu mama dah takde kamera dah...gune kamera henpon je. Tapi kamera henpon tak besh...gambar pecah2, pastu kalo amek gambar manyak je, henpon jadi heng...Mama maseh bercita-cita nak kamera. Masa tu, kamera digital dah mula kuar tapi mahal lagi. Jadi kensel dulu la nak beli...tambahan bizi dengan persiapan pertunangan dan perkahwinan. Manyaaak nak pakai duhet. Simpan aje angan-angan nak beli kamera untuk perkara yang lebeh penting waktu tu.



Masa bertunang ngan ayah yayang pon mama takde kamera, seb baek ader kawan mama datang jadik photographer kitorang. Walaupun kamera kompak je, tapi die pandai menghidupkan gambar tu. Sangat kreatif. Thanks to kak Radziah Adam.




Bila wedding reception pon mama takde kamera jugak...mama suke sangat tengok gambar2 kawen kekawan mama...memang berseni. Mama pon appoint Munzir Fauzi untuk jadi official wedding photographer kitorang. Memang photographer yang berbakat. Sangat suke dengan hasil kerjanya.




Sejak dari itulah, mama sangat sukakan bidang fotografi ni. Sukeeee tengok gambar2 yang cantek...Suke pada seni. Tapi mama memang takde kamera pon. Seb baek ayah yayang tau peberet mama ni. Baru2 kawen je diye beli kamera kompak *digital* Canon...Jadi siapla mama amek gambar...gambar sape lagi...husband yang dichentai itulah. Masa tu Aleesya mana ada lagi.




Sekarang ni...Aleesya dah ader...Diye sampai naek buhsan dah tengok mama amek gambar diye. Kalo dapat kamera tu kat diye, siap! abes diye delete gambar2 tuh...naseb baek mama sempat tengok. Tapi 2-3 keping gambar dah selamat dah diye delete.




Mama skang ni admire sesangat kamera DSLR. Tengok gambar dari DSLR ni lebih sharp, cantek walaupun cara penggunaannye agak komplikated. Mama ader baca beberapa entri tentang cara penggunaan kamera DSLR ni di beberapa belog. Tak paham sangat, ye la...DSLR nye takde depan mata camne nak praktis. Nak beli,  bajet takde lagi la pulak. Tengok kat paper ritu D90 Nikon tu tak turun harga lagi. Walaupun model baru dah banyak keluar tapi tak bole challenge lagi model ni. RM3,888.00 mane nak carik. Kalo kumpul2 pon bile dah cukup, sure dah kuar model laen yang lebeh tip top.




Takpe la, sementara mama gune je la kamera kompak ayah yayang tu. Dari kamera tu pon kita bole juga dapatkan gambar yang menarek. Yang penting kene kreatif untuk menghidupkan gambar tu. Tapi kalo ader DSLR senang sket, sebab tak perlu banyak masa mengedit gambar tu di photoshop lagi.



Berikut cara-cara nak dapatkan gambar yang menarek melalui kamera kompak. Ini hanyalah pendapat peribadi mama sahaja, kalo ader yang tak setuju tu maaf ya...Mama pon takde la pandai sangat amek gambar, tapi mama belajar dari pembacaan dan nak share dengan seme yea. So, kepada pengguna kamera kompak jom bace:-




~Ambil gambar sekitar kawasan yang cantik macam tepi pantai ke, tepi tasik ke, dekat taman ke. Kalo kite tengok gambar aleesya ngan ayah yayang kat bawah ni lokasinye sekangkang kucen je dari rumah iaitu di sekitar Tasik Titiwangsa.










~ Pastikan kalo amek gambar outdoor, kene gune flash.


~ Ikut tema masa amek gambar tu. Contoh tema hari raya ke, yu olz sendiri jadi director untuk gambar tu. Jadi ikut suke yu olz lah nak buat gambar tu jadi macamane kan. Biasanya kite akan amek gambar masa sebelum hari raya, orang bakar lemang, rebus ketupat, kacau dodol...tentulah suasananya meriah dan penuh dengan kegembiraan. Tak perlu la pakaian atau tempat yang shantek pon, gambar tu dah nampak menarek.


Ataupun tema yu olz masa tu piknik di tepi pantai. Yu olz juga bole jadikan ekspresi wajah contoh tengah merenung ke laut ke, tunjuk sesuatu kat laut ke...tak semestinye seme gambar kite amek gambar pandang kamera...*hihi yu olz faham tak mama cakap pusing2 ni? takpe la buat2 paham je la kan*







Selaen tu bole buat lakonan dalam gambar. Bile tengok gambar tu macam ader 1 cerita dalam gambar tu. Sambil 2 orang anak beranak ni bergurau senda dan bercakap2 pon bole amek gambar. Macam kandid gitu. Biasanya wedding photographer memang mempraktikkan gambar yang bercirikan lakonan atau cerita di dalam gambar.







~ Pencahayaan pon salah satu perkara penting masa amek gambar. Yu olz tengok la dari mana cahaya tu datang, tingkap ke...so, model duduk kat tingkap, yu olz amek gambar. Memang muke akan jadi gelap...tapi ader keistimewaan juga bila kite tengok gambar tu. Nak cite pasal lighting effect ni memang banyak sebenarnye, tapi mama maseh lom khatam lagi...jadi gambar2 yang penah mama amek gunekan teknik lighting tu seperti di bawah ni je, menggunakan Canon Ixus / kamera kompak.









Lighting semulajadi dari matahari





~ Masa sesi fotografi tu pakai pakaian yang shantek, jadi gambar pon jadi shantek lah. Selalu Aleesya la yang mama dress up. Kalo yu olz tengok pon dalam belog ni jarang kuar gambar mama...sebab mama dah jadi tukang tembak...



~ Tempat yang tak cantek pon bole juga kite dapatkan gambar yang menarek. Contohnye, dinding berlumut ke, dinding yang ader lukisan grafitti pon bole, kawasan kebun getah atau kelapa sawit ke. Yang penting pastu kite edit kat photoshop supaya gambar tu lagi nampak menarek. Gambar kat bawah ni, gambar Akma dengan brother in law mama berlatarbelakangkan dinding berlumut.











Jadi, pada sesape yang menggunakan kamera kompak...jangan la riso...Yu olz bole mendapatkan gambar2 yang shantek menggunakan teknik masing2. Gadget tu hanyalah buatan manusia sahaja, teknik2 mengambil gambar amatlah perlu untuk mendapatkan gambar yang menarek.




Maseh banyak lagi yang mama perlu belajar teknik fotografi ni. Semakin banyak kita membaca, semakin terasa banyak lagi yang kita tak tahu. Kalo ader rezeki ber DSLR nanti, InsyaAllah...cargas mama buat entri tentang DSLR pula yea...




Dari sekeping gambar dapat menterjemahkan segalanya. Kalo kita tanya fotografer pro pon, pendapatnye berbeza-beza. Setiap orang ada pandangan dari sudut yang berbeza. Semoga ilmu yang baek itu dapat kita manfaatkan dan kongsikan bersama...InsyaAllah.