Tuesday, January 18, 2011

Bagaimana nak dapatkan gambar yang menarek dari kamera kompak?

Assalamualaikum olz...


Kali ni mama nak cite tentang kamera pulak. Dulu masa kecik2 mama suke sangat amek gambar, tapi gambar pon itam putih lagi masa tu, dan kene gune kodak. Tapi budak kecik ni xkesah, asalkan amek gambar je...mesti nak menyelit dengan sepupu sepapat seme.




Bila umur mama 13 tahun, arwah kakak mama belikan mama kamera Canon *pon masa tu gune negatif jugak*. Kamera tu tahan sampai mama masuk U. Tapi lingkup jugak sebab banyak tangan. Orang tu pinjam, orang ni pinjam terus tak bole pakai dah.




Sejak tu mama dah takde kamera dah...gune kamera henpon je. Tapi kamera henpon tak besh...gambar pecah2, pastu kalo amek gambar manyak je, henpon jadi heng...Mama maseh bercita-cita nak kamera. Masa tu, kamera digital dah mula kuar tapi mahal lagi. Jadi kensel dulu la nak beli...tambahan bizi dengan persiapan pertunangan dan perkahwinan. Manyaaak nak pakai duhet. Simpan aje angan-angan nak beli kamera untuk perkara yang lebeh penting waktu tu.



Masa bertunang ngan ayah yayang pon mama takde kamera, seb baek ader kawan mama datang jadik photographer kitorang. Walaupun kamera kompak je, tapi die pandai menghidupkan gambar tu. Sangat kreatif. Thanks to kak Radziah Adam.




Bila wedding reception pon mama takde kamera jugak...mama suke sangat tengok gambar2 kawen kekawan mama...memang berseni. Mama pon appoint Munzir Fauzi untuk jadi official wedding photographer kitorang. Memang photographer yang berbakat. Sangat suke dengan hasil kerjanya.




Sejak dari itulah, mama sangat sukakan bidang fotografi ni. Sukeeee tengok gambar2 yang cantek...Suke pada seni. Tapi mama memang takde kamera pon. Seb baek ayah yayang tau peberet mama ni. Baru2 kawen je diye beli kamera kompak *digital* Canon...Jadi siapla mama amek gambar...gambar sape lagi...husband yang dichentai itulah. Masa tu Aleesya mana ada lagi.




Sekarang ni...Aleesya dah ader...Diye sampai naek buhsan dah tengok mama amek gambar diye. Kalo dapat kamera tu kat diye, siap! abes diye delete gambar2 tuh...naseb baek mama sempat tengok. Tapi 2-3 keping gambar dah selamat dah diye delete.




Mama skang ni admire sesangat kamera DSLR. Tengok gambar dari DSLR ni lebih sharp, cantek walaupun cara penggunaannye agak komplikated. Mama ader baca beberapa entri tentang cara penggunaan kamera DSLR ni di beberapa belog. Tak paham sangat, ye la...DSLR nye takde depan mata camne nak praktis. Nak beli,  bajet takde lagi la pulak. Tengok kat paper ritu D90 Nikon tu tak turun harga lagi. Walaupun model baru dah banyak keluar tapi tak bole challenge lagi model ni. RM3,888.00 mane nak carik. Kalo kumpul2 pon bile dah cukup, sure dah kuar model laen yang lebeh tip top.




Takpe la, sementara mama gune je la kamera kompak ayah yayang tu. Dari kamera tu pon kita bole juga dapatkan gambar yang menarek. Yang penting kene kreatif untuk menghidupkan gambar tu. Tapi kalo ader DSLR senang sket, sebab tak perlu banyak masa mengedit gambar tu di photoshop lagi.



Berikut cara-cara nak dapatkan gambar yang menarek melalui kamera kompak. Ini hanyalah pendapat peribadi mama sahaja, kalo ader yang tak setuju tu maaf ya...Mama pon takde la pandai sangat amek gambar, tapi mama belajar dari pembacaan dan nak share dengan seme yea. So, kepada pengguna kamera kompak jom bace:-




~Ambil gambar sekitar kawasan yang cantik macam tepi pantai ke, tepi tasik ke, dekat taman ke. Kalo kite tengok gambar aleesya ngan ayah yayang kat bawah ni lokasinye sekangkang kucen je dari rumah iaitu di sekitar Tasik Titiwangsa.










~ Pastikan kalo amek gambar outdoor, kene gune flash.


~ Ikut tema masa amek gambar tu. Contoh tema hari raya ke, yu olz sendiri jadi director untuk gambar tu. Jadi ikut suke yu olz lah nak buat gambar tu jadi macamane kan. Biasanya kite akan amek gambar masa sebelum hari raya, orang bakar lemang, rebus ketupat, kacau dodol...tentulah suasananya meriah dan penuh dengan kegembiraan. Tak perlu la pakaian atau tempat yang shantek pon, gambar tu dah nampak menarek.


Ataupun tema yu olz masa tu piknik di tepi pantai. Yu olz juga bole jadikan ekspresi wajah contoh tengah merenung ke laut ke, tunjuk sesuatu kat laut ke...tak semestinye seme gambar kite amek gambar pandang kamera...*hihi yu olz faham tak mama cakap pusing2 ni? takpe la buat2 paham je la kan*







Selaen tu bole buat lakonan dalam gambar. Bile tengok gambar tu macam ader 1 cerita dalam gambar tu. Sambil 2 orang anak beranak ni bergurau senda dan bercakap2 pon bole amek gambar. Macam kandid gitu. Biasanya wedding photographer memang mempraktikkan gambar yang bercirikan lakonan atau cerita di dalam gambar.







~ Pencahayaan pon salah satu perkara penting masa amek gambar. Yu olz tengok la dari mana cahaya tu datang, tingkap ke...so, model duduk kat tingkap, yu olz amek gambar. Memang muke akan jadi gelap...tapi ader keistimewaan juga bila kite tengok gambar tu. Nak cite pasal lighting effect ni memang banyak sebenarnye, tapi mama maseh lom khatam lagi...jadi gambar2 yang penah mama amek gunekan teknik lighting tu seperti di bawah ni je, menggunakan Canon Ixus / kamera kompak.









Lighting semulajadi dari matahari





~ Masa sesi fotografi tu pakai pakaian yang shantek, jadi gambar pon jadi shantek lah. Selalu Aleesya la yang mama dress up. Kalo yu olz tengok pon dalam belog ni jarang kuar gambar mama...sebab mama dah jadi tukang tembak...



~ Tempat yang tak cantek pon bole juga kite dapatkan gambar yang menarek. Contohnye, dinding berlumut ke, dinding yang ader lukisan grafitti pon bole, kawasan kebun getah atau kelapa sawit ke. Yang penting pastu kite edit kat photoshop supaya gambar tu lagi nampak menarek. Gambar kat bawah ni, gambar Akma dengan brother in law mama berlatarbelakangkan dinding berlumut.











Jadi, pada sesape yang menggunakan kamera kompak...jangan la riso...Yu olz bole mendapatkan gambar2 yang shantek menggunakan teknik masing2. Gadget tu hanyalah buatan manusia sahaja, teknik2 mengambil gambar amatlah perlu untuk mendapatkan gambar yang menarek.




Maseh banyak lagi yang mama perlu belajar teknik fotografi ni. Semakin banyak kita membaca, semakin terasa banyak lagi yang kita tak tahu. Kalo ader rezeki ber DSLR nanti, InsyaAllah...cargas mama buat entri tentang DSLR pula yea...




Dari sekeping gambar dapat menterjemahkan segalanya. Kalo kita tanya fotografer pro pon, pendapatnye berbeza-beza. Setiap orang ada pandangan dari sudut yang berbeza. Semoga ilmu yang baek itu dapat kita manfaatkan dan kongsikan bersama...InsyaAllah.




8 comments:

Mama Akim said...

bagusnyer mamaleesya ni bagi tips2 ni smua. yerlah mamaakim pun trign gak DSLR tu tapi lum sampai hajat lagi..guna je la apa yg ada . Rasanya tu pun dah beribu gamba akim. hehehe..

Mamaleesya said...

mama akim, tetiba arini ter pk nak buat entri pasal kamera. dah lama nak buat tapi masa tak mengizinkan. tu la...byk berjasa kamera kompak tu...nnt kalo de DSLR pon, kompak takkan dilupakan...kat tmpt2 tertentu pon bole pakai lg sbb takkan nk bw juga DSLR kan...berat la pulak :)

noor said...

cute jer pkai bj tuh...

Mawar Merah said...

Isk2. Seronok btol tgk kwn2 pakat2 dah ada anak. Sy blum ada rezeki lg. Puas berusaha, blum nmpk jalan ='(

Mommy Pinky said...

skenya pic yang bby kena tinggal tu..mmg ada cerita :)

Mamaleesya said...

noor: ma aceh...baju tu besar dari orangnye hihi

Mamaleesya said...

MM: takpe la MM...ni MM salu tengok anak kekawan kira amek berkat la tu...tentu nanti ader rezekinya

Mamaleesya said...

Mommy Pinky: memang ader citer dalam gambar tu hihi...ayah diye tinggal sbb anak byk menyinggah...anak pulak leka tengok bird :)

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)