Thursday, January 13, 2011

Belog Oh Belog…

Olaaa…



Semalam kat opis, 4 jam mama  tak bole nak ber internet *pagi mama xde, mama g meeting kat luar*. Tak tau kenapa ngan PC mama xde access. Adoyaiii…buhsan bukan tahap gaban dah…tapi dah tahap otromen taro dah masa tu. Nak tunggu alek umah nak on9 lambat la lagi. Berukben xbawa pula ke ofis.





Memang kalo xde connection ni rase resah semacam je la. Mama xkesah sangat kalo xbole bukak ef bi, sebab selalu pon mama jarang berbual sangat di laman social ef bi. Mama cuma tengok aktiviti kekawan je, ataupun jawab komen mana yang patut. Tapi kalo xbole tengok belog kekawan…winduuu wooo (^___^). Dan tak dapat gak nak mengomel kat belog sendiri *walaopon xde sape baca belog mama pon xpe…mama yang bace sendiri ngehehe*. Hobi mama menyopeng kat internet dah berkurangan dah sekang *Alhamdulillah…ayah yayang kata +___+*. Dan satu lagi bile tak bole berinternet ni…xdpt mama nak y.m ngan BFF mama. Hari2 mesti say hi, tanye pape yang patot. Xpon nak bagitau pape kat kakak opis, diye dok jauh dari tempat mama…kan senang gune pesanan kat y.m.  Winduu lagi…





Penangan belog cukup besh. Dapat ilmu…kekawan pon bole dapat.  Sejak akhir2 ni mama asek tukar template belog je. Sebenarnye mama maseh dalam proses belajar lagi buat belog ni *baru 3 bulan je mama berbelog*. Jadi memacam tutorial mama try. Baru ni mama ader ikut tutorial supaya belog kita senang di search. Dah buat dah, kene tengok ape perkembangannye nanti. Derang  yang terror2 buat belog ni, dah gune Wordpress dan Alexa, dah tak pakai blogspot lagi. Kalo yang tahap pro tu kata blogspot ni dah jatuh No. 3. Tapi xpela…itu je yang mama tau buat…Belogger tahap beginner macam mama ni kene cari manyak ilmu lagi. Takpe…mula dari bawah dulu.





Mama baru belajar buat template sendiri, pastu buat header transparent, buat watermark, buat curve kat kotak template tu…tapi ader gak yang mama buat tak jadi. Mama nak asingkan kotak2 gadget tu…tak pass lagi. Ntah macamane ntah, kene godek lagi nanti.





Okie selaen tuh…penting ke tak masa untuk kite publish entri di belog?…Mesti la penting. Selaen nak up kan traffic, mesti kite terpikir juge  kalo pukul 3 pagi kite publish sape pula nak bace entri tu kan? Mesti 95% dah titon.





Berikut time2 yang sesuai untuk publish entri:-

7.30 a.m – 8.30 a.m : ni kalo orang keje opis…datang keje mesti buka internet dulu kan. Takkan terus buat keje pula *kecuali time ader keje urgent*. Jadi time ni memang sangat sesuai. Macamane pulak nak publish time ni? Bukan sampai tempat keje lagi *bagi yang keje private sector*. Senang je, buat entri malam2 tu, pastu setkan time untuk publish tu. Nanti pukul 7.30 a.m kite tak sampai opis lagi, tapi entri kite dah sampai dulu ^___^.




1.00-2.30 p.m: time ni memang time rehat. Jadi kalo x makan pon tentu mengadap PC…tak pon mengadap PC sambil makan pon ader jugak. Atau pun lepas dah abis makan…dalam pukul 1.45 p.m tu sempat lagi nak bukak internet *sebab ader sesetengah kampeni yang blok kan internet ni, sharp pukul 2.00 p.m je dah xbole bertenet dah*




8.00 – 8.30 p.m: masa ni sesuai juga nak publish entri. Sebabnye masa ni orang baru sudah solat maghrib. Jadi mesti pastu on9 balek. *Tapi kalo bole dielakkan publish waktu malam, kecuali yu olz memang belogger pemes amos atau pun ader pembaca sendiri…bebila pon mesti orang serbu belog yu olz*.




Kalo ader entri  SUPER URGENT macamane? Dah nama pon SUPER URGENT makanya…klik je button Publish tu bebila masa. Takkan nak tunggu juga waktu2 di atas kan? Tapi mama rase kalo belogger Ben Ashaari ke , Hanis Zhalika ke, Fatin Liyana ke…tak kira masa pon xpe. Derang dah ramai pengikut setia belog…Setiap 15 menit hapdate pon mesti ade je orang baca.

Kredit: unwanted86





Tapi ikot suke yu olz la yu olz nak post entri time bile kan. Mama pon bukan ikot time kat atas tu, ikot suke mama je nak publish. Cuma mama nak share info ni ngan yu olz je, sebab mama shaaaaaayang ngan yu olz. Cepat shayang mama balek ^___^




Okie, fenat mengomel…itu je la mama nak share untuk kali ni.


Majulah belog untuk terapi minda (^__^)

 
Papai!




No comments:

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)