Friday, January 28, 2011

Karenah si kecik ni, kadang-kadang kita rasa nak jadi Incredible Hulk...Adakalanya rasa macam berterapi kat spa



Tajuk pon menunjukkan isi-isinya dah kan? Sebab sape? Sebab Aleesya la, sape lagi kalo tak gula-gula hati, pengarang jantung, intan payung we olz tu. Ekceli dah lama mama tak bercerita tentang perkembangan Aleesya. Biasanya cite tentang aktiviti2 we olz je.




Semenjak akhir2 ni Aleesya dah pandai sebut beberapa patah perkataan dengan jelas antaranye:

1) Ayah *ni hari-hari sebut manyak2 kali...terutama time kiss ayah ke, tepon ayah ke, atau pun nampak je kelibat ayah kat pintu atau lalu lalang kat our mini home. Kalo tengah syiok berangan dalam buaian pon, bile nampak je kelibat ayah...terus nak terjun dari buaian.


2) Mama *ni selalu diye sebut bile time nak shushu, nak titon, mangun titon...time2 kritikal je la. Kalo time diye bersuka ria tu, diye suke sebut ayah. Heee nampak sangat kan, anak ayah...ni yang mendatangkan jeles di hati mama nih ^_____^.



3) Bird *pantang tengok bird terbang ke, singgah makan nasik lebihan yang mama tabur ke, kat taman ke...kalo nampak, siap! burung gagak yang mata merah menyala menakutkan tu pon diye kejar.






4) Fish *ni kalo mama bagi diye mamam. Mesti sebut fish...fish...fish. Pastu xmo mamam. Cara senang, mama lenyek je seme fish tu. Bila dah takde rupe fish baru nak mamam. Paling suke ikan kembung masak singgang. Siap hirup2 lagi kuah dalam mangkuk tu macam orang mamam Mammee slurp tu gaya diye.



5) Jatuh *perkataan ni disebut bila diye jatuh dari kabinet ke, jatuh tersungkur ke, jatuh bila ter over eksaited main kat taman ke....Perghhhh so noti sampai berdarah muka aritu sebab jatuh kat taman*








Perkataan2 lain tu macam dengar2 gitu je la. Nak kata bahasa Sepanyol bukan, nak kata bahasa Jerman pon bukan, nak kata bahasa Korea pon bukan. Diye je la yang paham, mama iyekan aje...nanti diye marah kalo mama buat tak tau je.





Sekang ni manyak betul akal diye. Mengada-ngada pon ader. Grrrrr...Nasib baek pandai pulak kiss atau amek ati bila dah buat salah tu. Pastu kalo time mamam, mama suap diye...diye suap mama ngan ayah balik. Kalo mama geleng2 kepala *tiru macam diye selalu buat* mula la die bebai...nangis sambil guling2. Fuhhh! Kene ader kesabaran yang tinggi nak mendidik dan melayan ragam anak tengah membesar ni.





Sebenarnye manyak gelagat diye...ader yang bole buat mama jadi geraaammmm dan bole bertukar jadi incredible hulk....nak cubiiiiiiiit je rase. Ader gak gelagat yang menyejukkan hati mama dan ayah. Ala-ala macam berterapi kat Spa -Q la rasenye. Cuma mama tulis mana yang mama ingat je. Tiap kali ingat mama buat entri baru. Supaya kamu Aleesya...bila kamu baca balik...kamu pon tergelak atau menangis sendiri tengok gelagat kamu yea nak yea ^____+




4 comments:

:: noremy anak rahmat :: said...

folo & BW...

mehla jenguk belog ai..

slaam kenal!(^_^)

Mamaleesya said...

ma aceh folo...jap agi mama terjah belog yu yea...slm kenal jg ^__^

Mawar Merah said...

Budk2 skrg kalo menyebai camtu la kan? ISyraf anak sedara saya, kalo menyebai, mula la berguling2 ats lantai. Yg plg xtahan, dia wat drama industan-hantuk dahi kt ats lantai or dinding. Apa nk jd la budk tu.

Mamaleesya said...

haha tu la. Sama sangat la pangai dorang tuh. Time tu yang gerammm tu. Nak pujuk pn makan stgh jam jugak. Tapi geram2 sayang je :)

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)