Tuesday, January 11, 2011

The making of cekelat for ayah yayang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga sihat2 seme yea. Kalo xsihat jangan tunggu2 pegi kinik. Jangan biarkan melarat, mencegah lebeh baek dari merawat.





Baru-baru ni ader BFF mama mase sekolah menengah dulu komen kat ef bi mama...



"Mie pn dh nk sbulan xon9..bz ker?.blog alesya dh updated,sronok tgok dier..nape xda cter ttg mama n papa dier ek?"



Okie Emi...ni sekang mama hapdate pasal mama dan papa *ayah* Aleesya pulak eaaa...Asek citer pasal Aleesya je kan...tentang ayahmama diye kene story jugak kan. Life kami ni biasa2 je...macam papamama laen jugak. Pegi keje, alek keje, jemput Aleesya, masak, mamam2, titon...tu rutin harian yang seme orang buat. Kalo de yang spesel2 pon maybe time alek kampung atau pegi jenjalan mane2 atau mase bufday / anniversary. Kami ni pasangan yang sempoi je.






Namun...sangat bersyukur sebab dikelilingi kawan2, jiran2 & familia. Mudah-mudahan familia kecil ini, dipermudahkan segala urusan oleh-Nya. Banyak dugaan yang datang tu seme mematangkan kite sebagai papamama baru yang dulunye kekok menguruskan si kecil tapi sekarang dah jadi rutin biasa. Perjalanan melayari rumahtangga dan kerjaya sekaligus memberi peluang untuk kita menemui ramai orang yang pelbagai attitude, karakter...sudah tentu lebeh mematangkan kita lagi.






Dulu masa kita kenal, bole dikatakan maseh kecil kan...baru 16 tahun. Sekarang Emi dah ada diye...mama pon dah ader diye dan diye si kecik itu. Tahniah juga mama ucapkan kat Emi sebab bakal join da club...Okie sekang baru join preggy club, nanti da deliver jangan lupe bagitau mama dan paling penting hapload pixca ya. Nak zas pegi tengok mungkin jaoh, amek masa gak kan. Jadi kita gune teknologi tercepat ni. Donia ef bi dan blogging, donia di hujung jari...walaopon jauh tapi terasa dekat je kan. Kembali mengeratkan silaturrahim yang da bertahun2 hilang tanpa berita tu.






Berbalek pada citer pasal ayah & mama kan. Kali ni mama cite pasal ayah yayang dulu la yea. Pasal mama nanti next entri kalo ader cite menarek mama buat entri baru ye laling. Ayah yayang ni kan...peberet diye cekelat. Xkesah la kek cekelat  ke, cekelat ferrero rocher ke, cekelat cadbury ke, vochelle ke...asalkan namanye cekelat diye soke...Daaaan...habit diye tu dah terjangkit pada anak keshayangan kami Aleesya. Pon soke cekelat gak. Kalo mamam cekelat tak pandang kiri kanan dah *bak kata orang dulu2...mak mentua lalu pon xnampak*







Jadi...one day tu Walin Linda BFF mama kat opis nih...bawak cekelat bagi mama rase...Wahh!!! bentuk lep-lep tuuu...shanteekk...Mama pon rase...ermmm cedap, manis, de almond lagi. Mama pon mendapatkan la resipinye...Senang je buat cekelat ni...kawan mama cakap. Okie mama pon nak try. Bertemankan Walin Linda, mama pon ke kedai Bakeri Easymix kat bawah opis kitorang tu. Dah rembat dah seme bahan2 dan alat2 buat cekelat tu...Semestinye buat cekelat nih untuk ayah yayang dan Aleesya juga.







Ni diye hasil rembatan semalam.








Ni Selbourne Compound Milk
dalam ni ader 6 bar cekelat
tak bole nak amek closed up pixca
ader tangan kecik yang kutip cekelat tu










Ni pulak almond
650g je mama beli
baru nak terai kan
kalo jadi sok bole beli agi
*macam biasa ader jugak model cilik nak promote*











Pastu dah mesti la kene ader acuan nye kan
Acuan ni bentuk ros
Ade macam2 bentuk...lep, teddy bear, bulat2, alphabet, kartun
tapi mama suke ros ni
untuk 1st trial










Ni closed up acuan tu
nampak sket dari pixca sebelom ni








Baru beli bahan2 saje yea kawan2...nanti next entri mama tunjukkan cara-cara nak buat cekelat tu yea. Semalam xsempat buat. Bizi yang amat menguruskan si tecik dan ayah si tecik skali.




Tungguuuu...





4 comments:

sha a.s said...

x sbr sgt nk tgk hasilnya...nnt boleh sharing recipe yer...

aleesya ni apesal comel sgt hah! hishh geram!

Mamaleesya said...

sha: bole sha bole...senang sangat kalo gune eazymix tu...hihi...nanti kalo mamaleesya da buat mama buat entri baru yea...mama pon baru nak try je, xpandai lagi ^___^

hihi...geram yea...nanti mama kisskan diye untuk sha

eLLy said...

good luck .. nanti kita tengok camne hasil nye :)

Mamaleesya said...

elly: hihi...ma aceh ^___^

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)