Wednesday, January 26, 2011

Tutorial cara membuat watermark menggunakan Photoshop

Salam




Zaman IT ni mane ader orang tengok album gambar dah kan? Kalo ader pon mungkin album wedding storyboard. Kebanyakannye tengok kat fesbuk atau belog je...Cepat tuntas...Sorang dok kat utara, sorang dok kat selatan...tapi bole tengok gambar memasing lepas hapload seminit. Tapi...ader gak keburukannya...nanti gambar2 tu orang bole copy dan simpan...siap bole digunakan untuk tujuan tertentu lagi.




Tutorial kali ni adalah tentang cara-cara nak buat tanda air :P atau watermark. Watermark ni digunakan sebagai copyright atau hak milik kepada sesuatu gambar tu. Supaya gambar kite tidak digunakan oleh orang lain. Banyak dah mama tengok orang buka akaun fesbuk gune gambar orang laen. So, bole mengundang marah kepada pemilik gambar tersebut.




Walaupun cara ini bukanlah cara terbaek untuk protect gambar kite tu, tapi sekurang-kurangnya ianya dapat mengelakkan kejadian penggunaan gambar oleh pihak tertentu. Memang bole buang jugak watermark pada gambar kite tu, tapi bila dah ada watermark tu...lambat la sket keje2 derang kan. Mama buat tutorial untuk buat watermark je yea. Cara2 untuk buang watermark dari gambar mama takkan buat tutorial yea...nanti banyak pula gambar yang disalahgunakan oleh pihak tertentu.




Mama ajar cara yang basic je k. Ader memacam watermark bole kite buat ikut kreativiti memasing. Yang letak gambar atau dolly pon bole. Tapi ni yang paling simple dimple. Okie memula, yu olz kene ader program Adobe Photoshop tak kira la CS3 ke, CS4 ke, CS5 ke...cara diye lebeh kurang sama je. Kalo yu olz takde program tu, yu olz bole google search untuk free download. Mama takde link nye sebab kawan hubby yang installkan Photoshop CS5 kat leptop mama.





1) Yu olz buka photoshop, klik File > Open. Yu olz buka la gambar yang yu olz nak letakkan watermark tu.









2) Then yu olz tekan Ctrl  J untuk duplicate. Nanti akan kuar Layer 1 macam dalam circle merah seperti gambar di bawah.








3) Pastu yu olz tekan bahagian circle merah kat sebelah kiri tu yea. Yu olz bole pilih shape yang yu olz suke kat *bahagian atas*. Kaler pon yu olz bole pilih ikut kaler peberet yu olz. Nampak tak circle2 tu? Kalo tak nampak pendek umur ;)








4) Then yu olz buat la kotak kat bahagian mana2 sesuka hati yu olz kat gambar tu








5) Kali ni yu olz klik dua kali kat bahagian kanan bawah *refer red circle *. Nanti akan kuar column Layer Style. Kat bahagian Blending Options tu yu olz tanda right kat kotak Drop Shadow. Pastu kat bahagian Opacity tu yu olz tukar kepada 60% *kalo tak paham refer pixca*








6) Pastu yu olz klik bahagian bertanda merah macam dalam gambar di bawah yea








7) Yu olz klik T then drag. Tulis la pape yu olz nak tulis. Pastu klik sekali kotak sebelah kanan *refer red circle*









8) Okeh camni la hasilnye bile dah siap






9) Pastu yu olz klik Save As - JPEG







Tapi kalo yu olz taknak buat sendiri watermark, yu olz bole upah memana designer untuk buatkan watermark tu. Sure lagi shantek dan mengikut citarasa yu olz derang bole designkan. Ni cara mama buat watermark simple. Kalo yu olz ader cara yang lagi mudah atau lagi shantek bole tunjuk ajar kat mama pula yea.








Futnot: Ader yang tanye camne nak buat header transparent. Okie laling nanti mama free mama print screen kan tutorial tu...coz stepnye agak panjang. Kalo Alica titon mama buatkan k. Tungguuu.



3 comments:

Mawar Merah said...

Oh. Cenangnye nak wat watermark. Good tips Mama. Makaceh. Btol btol ni MM cakap.. (^.^)

Mamaleesya said...

Aah MM cenang je...ader gak cara yang susah tapi mama bagi tutorial senang dulu...

prettycure said...

nak tanya cam ne u amek gambo yg dari skrin komp u tuh aek ??

gimme a message > http://www.facebook.com/profile.php?id=100002092945613

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)