Monday, January 24, 2011

Tutorial cara untuk link blog terus ke facebook

Hi salam 1Dunia...




Lama dah tak berbelog. Tuan umah takde di umah, alek kampung...tu yang belog sunyi sepi langsung takde kabar berita.




Harini mama nak bagi tutorial baru. Tutorial untuk link kan belog terus ke facebook. Selaen cara share...kita bole gak gune cara ni...Sambil ber muka buku, sambil up kan traffic belog...sambil menyelam minum air. So, kekawan kite kat muka buku pon tak la terlepas news di belog, dan dah tentu2 bila derang baca tu derang nak tau dari sumber mana datangnya entri tu kan? Sure pastu derang akan terus buka belog pulak.





Ikut step di bawah ya:-






1) Buka profile facebook yu olz. Then klik Notes










2) Pastu klik Write a Note *kalo tak nampak sila klik kat gambar*









3) Klik pulak kat Friend's Notes










4) Pastu klik seperti circle kat bahagian Edit Import Settings







5) Yu olz kena masukkan URL yu olz kat bahagian Web URL. Pastu tanda right    kat kotak tu, then bole klik button Start Importing *kalo tak paham, klik gambar di bawah bagi besar dan tengok bahagian circle merah*










6) Then yu olz kena klik Confirm










7) Hokay dah siap...camni la rupenye tiap kali yu olz post entri akan kuar kat profile dan news kat facebook *secara otomatik keluar entri yu olz tiap kali post entri baru yea*.









8) Ni pulak bila facebookers klik kat Notes yu olz tu...macam gini la rupenye entri yu olz di facebook.










Selamat mencuba ya beloggers seme.



 

9 comments:

bun_nee said...

salam mamaleesya.. comellah header.. macammana buat yea??

misz sheyla said...

halaa....dah buat..tapi cam banyak sgt lak..lau nk stopkan cane ea????

Mawar Merah said...

Dh try wt. Xboleh. Dia kata "Import Failed. Couldn't Find Web URL or RSS". Cedey.. ='(

Mamaleesya said...

bun: ma aceh...nanti bebila free mama buat entri header syomel ye

Mamaleesya said...

misz sheyla: Kalo nak stopkan folo step 7. Pastu remove post. Pastu kalo taknak langsung ader kat notes tu, delete kat notes

Mamaleesya said...

MM: Kene try manyak2 kali...mama buat pon penah kuar camtu juga

Mawar Merah said...

Ha'ah mama. Dh try hr ni n berjaya. Thanks for the tips Mama.huhu. I love u (^.^)

Mamaleesya said...

MM: hihi...welcome...i lep u too MM muahh

Mrs Tyara said...

saya dah cuba buat berkali2 ikut step yang diberikan tapi masih tak jadi..
Kenapa yea?..

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)