Wednesday, January 19, 2011

Tutorial print screen

Selamat tengahari yea kekawan ku yang di shayangi...



Ni fes time mama Aleesya nak buat tutorial berbelog ni. Seblom ni penah buat tutorial untuk menguruskan cloth diapers je kan...kali ni kita kasi tukar pulak.




Ni tutorial paling senang lah...ramaaaai blogger dah tau....tapi mama buat tutorial ni untuk sesape yang tak tau lagi atau baru berbelog la yea...Selalunya kalo yu olz nak share pape kat belog yu olz...atau yu olz sendiri nak buat tutorial gak...kene print screen kan aper yang yu olz nak share tu...




Okie...jom kite tengok cara2 nye...Senang...semudah 1...2...3 yea




1) Memula yu olz buka la ape2 window yang korang nak print screen tu...contoh seperti di bawah










2) Then...kat keybord tuh, yu olz tekan serentak button Ctrl + Alt + Prt Scr *FYI button Prt Scr tu kat atas button insert* Tengok kesesuaian keybord yu olz la ye...ader sesetengah keyboard just tekan button Prt Scr je pon bole...tapi ader gak leptop yang kene ikut cara yang memula tu.





3) Pastu yu olz bukak program Paint *time ni dah bole lepas la tangan yu olz dari tekan button seperti cara no. 2 tadi, jangan biar pulak...lenguh wooo*.





4) Yu olz pon paste dengan menekan Ctrl + V




5) Pastu yu olz save as JPEG. Dah siap pon...





Senang je kan? Okie pasni yu olz bole la buat tutorial atau share ape2 yang yu olz suke kat belog. Ni sebahagian tutorial simple je. Nanti next entri mama buat tutorial tentang cara nak buat header transparent menggunakan photoshop pula yea...





Okie...selamat mencuba!






No comments:

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)