Thursday, February 17, 2011

The making of home-made chocolate

Hai mama-mama sume.



Sebelum ni kan mama ader buat entri tentang cara membuat coklat tapi tergantung lama gak la tak hapdate alek. Sila refer sini. Entri tu cuma cite tentang bahan-bahannye saje. Mama ader buat sekali tapi tak ambik foto semasa proses membuat tu. Almaklum Aleesya masa tu tengah titon, jadi mama kene buat dengan secepatnye nanti diye mangun sure coklat tak sempat nak siap asek mengejar diye je.



Baru-baru ni we olz seopis *geng femfuan je; mama, Walin Linda, Kak Haryani, Kak Norlida dan Roshita* pegi course membuat Vanilla Sponge Cake, buat Sweet Bun *roti manis* dan Home-Made Chocolate kat Ezymix. Bos kitorang sponsor fee jadi we olz pon bersuka suki sangat lah masa pegi tu. Ma aceh bos len kali banje agi yek ^____^.



So, kali ni bukan mama yang buatkan tapi Chef May Chong yang tunjukkan cara-cara membuat coklat ye laling-laling sume. Entri ni agak panjang, sila buat air siap-siap ye nak study nih hiks +___+




Chef May Chong





Chocolate with Hazelnut Filling

Orait bahan-bahan untuk membuat cekelat :-

a) Compound  chocolate *camane rupa compound chocolate tu sila refer entri ini*
b) Hazelnut filling

Sebenarnya bole buat memacam jenis ikut peberet dan kreativiti masing-masing.





1st step yu olz kene potong-potong coklat tu jadi kecik-kecik


Lagi kecik coklat tu dipotong lagi bagus sebab nanti cepat cair. Jangan letak segedebuk besar pulak, alamatnye berejam la nak cairkan coklat tu. Oh ya diingatkan sume peralatan hendaklah kering, tak bole kene air langsung. Nanti akan merosakkan tekstur coklat tu.







Then cairkan coklat tu yea
Gunakan cara 'double boil'. Jangan masak terus atas api.



'Double boil' tu apa?
Mangkuk tembikar diisi dengan air panas, di atas air tu pulak letakkan mangkuk tin.Tapi kalo takde mangkuk tembikar, yu olz guna je la mangkuk mana yang ada je. Dan yang paling penting masa ni jangan terpercik sikit pon air dari mangkuk tu kat coklat tu yea.




Coklat tu kene kacau-kacau sampai cair








Pastu isikan penuh dalam acuan
Lepas tu hentak-hentakkan acuan supaya dapat mengeluarkan udara dalam coklat tu



Ada macam-macam bentuk acuan ye. Ada bentuk ros, shell, love, teddy bear, bulat, segi empat, bentuk 3D pon ada, bentuk alphabet. Sume acuan-acuan tu bole dibeli kat kedai Ezymix.







Pastu ratakan coklat tu menggunakan pembaris
*Pembaris pon ade jual kat kedai Ezymix*






Then, masukkan dalam peti sejuk kejap. Jangan lama sangat nanti beku sume. Lepas beberapa minit keluarkan dari peti sejuk. Tuang coklat tu dari acuan ke dalam bekas lain. Nanti tinggal satu lapisan berlubang kat acuan tu. *Ermmm camne nak eksplain yea, yang step ni mama lupa amek pixca*.







Pastu masukkan hazelnut filling dalam plastik
*Apa nama plastik dah lupa, yang untuk isi ising kek tu*







Pastu picitkan sedikit hazelnut filling ke dalam lapisan coklat tadi
*Yu olz agak-agak je nak letak banyak mana*








Tuangkan coklat di atasnya yea
Bila dah penuh hentak-hentak acuan tu
*Memang buat coklat ni bising sikit tung-tang-tung-tang bunyi, dinasihatkan jangan buat masa anak tido nanti terkejut pulak diye*







Ratakan lagi coklat gunakan pembaris







Masukkan dalam freeze tempat beku. Dalam 10 menit gitu bole kuarkan. Tengok warna coklat tu kalo dah berubah jadi coklat muda dah ok dah tu. Terlangkupkan die ketuk sikit nanti coklat tu kuar dari acuan.








Inilah hasilnya
Home-made chocolate
Yang bentuk rose tu chocolate with hazelnut filling
Bentuk shell tu coklat + coklat putih
Shantek kannn ^___^








Sekian tutorial kali ni.


Selamat menerai!





Futnot: Coklat adalah sangat sensitif kepada kepanasan *ala-ala puteri lilin* dan juga air.







6 comments:

Mawar Merah said...

Ma. Buatkan MM fererro rocher 10bijik. Nyum3... sedapnye tgk choc tu..

Mamaleesya said...

hehe bole MM bole...Tapi kene datang umah rasa, kalo pos mesti sampai dah cair dah takde bentuk ferrero rocher bertukar jadi porche pulak ;)

nuriz said...

haii..
penuh kesabaran jugak nak buat coklat hazelnut ni ye

Mamaleesya said...

btul tu kena buat dengan penuh kesabaran. Tapi kalo taknak buat yang letak hazelnut pon bole. Lagi senang trus bekukan je

Dhia Delisha said...

mak ai byk no keje nyer renyah...

Mamaleesya said...

haha...senang je buat die, kalo buat sure jadi :)

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)