Friday, March 18, 2011

Berjimba-jimba bersama auuummmm...Grrrr!

Assalamualaikum...


Semalam mama tak sempat hapdate belog. Mama pegi Majlis Dialog kat Kajang, makanya...bukak tenet pon tengok gitu-gitu je. Malam pon tak sempat nak berbelog atau berfesbuk sangat. Masak untuk ayah dan Aleesya mamam malam pula. Camtu la rutin harian. Tapi mama notice, sejak Aleesya duduk kat nursery neh, diye dah kurang meragam. So, memudahkan mama nak masak ta payah dukung-dukung diye lagi. Diye siap bole mamam loti loh sambil tengok zikir kat Astro Oasis. Mama cargas masak sambil jeling-jeling tengok diye dok atas sofa tu. Takut nanti terlebeh eksaited tengok TV, tengok-tengok tertonggeng ke bawah pulak hiks.





Okeh, bercerita tentang belog ni, memang kesahnya berkisarkan tentang kisah peribadi mama, ayah, Aleesya dan our familia. Kisah kami sehari-hari. Sebagai momentos untuk kami sefamili. Tapi bila kita dapat kawan ngan ramaaai geng mama-mama atau bukan mama pon, ianya dapat merapatkan silaturahim. Dapat tengok life mereka yang berbeza dari kita, dapat tengok adorable kids, hobi familia, beautiful & happy familia. Walau sorang duduk kat K.L, sorang kat Sarawak, sorang kat Findland, sorang kat Kelantan...tapi tetap dekat di hati. Sangat menyenangkan mengenali rakan-rakan blogger neh. Siyes. Maybe 1 day kalo rakan blogger buat gathering mama nak join lah. Mama tak penah join lagi memandangkan blom berkesempatan. Nak kenal kawan blogger secara live.





Wiken aritu mama dan Aleesya berjimba-jimbaan kat Zoo Negara. We olz pegi 2 orang jeee...Biasalah, time ayah pegi kelas memang masa yang membuhsankan kalo duduk rumah tengok TV je. Kali ni mama paksa Aleesya dok stroller. Bawak lightweight stroller cenang sket, kalo tak mau fengsan nak kejar itu budak kicik.





Mari!





Welcome to Zoo Negara
Cecewah cam duta zoo pulak :)

Umah sekangkang kucen je ngan zoo, baru kali ni nak pegi

Kalo yu olz nak pegi, rege tiket dewasa RM20
Kids bawah 3 tawun...FOC *hehe tu suke tuh*








Dapat tengok burung merpati dekat-dekat
Memang sangat jinak

Hepi ye yayang ye








Hai En. Embeekk
Tomey la awak...Ngeeee


Suke banget kat kambing neh, kalo kat kampung manyak
Kat Kolumpo ni kene pegi Zoo baru bole tengok







Olaaaaa poney

Masa ni Aleesya sempat pegang hidung poney
Poney malas layan, siap menguap hehe








Owh inilah moo moo yea mama?
Yang Aleesya selalu num shushu diye tu yek?










See...Tengok embeekk lagi
Sambil ketawa riang


Anakku, mama likey tengok kamu hepi









Girrafe: Uik mane Aleesya?








Aleesya di siniiii
Wif En. Elephant

Masa kat sini mama tingat masa mama kecik-kecik bergambar dengan arwah abah, mak dan arwah kakak
Tempat ni masih sama seperti dulu
Cuma generasi baru yang bergambar di sini
Time flies very fast :'(










Lepas dah shake hand ngan seme animals kat zoo
Kene la cuci tangan









Start dah meragam
Suara diye nangez satu zoo bole dengar
Terkejut beruk seme

Grrrr...lom jupe rimau lagi, mama pulak nak jadi rimau







Nak num shushu la mama neh
Panas terik pukul doblas tengahari







Besarnyeee zoo ni...mama jalan tak sampai-sampai lagi exit
Manyak tempat skip tak singgah
Fenattt :P








Nampak tak kat belakanggg tuh?


Tak nampak?








Closed up sket

Mr. Lion tengah syiok titon
Auuuummmm!









Okeh disebabkan Aleesya dah nantok, mama tak round dah
Mama ngan Aleesya naek bas sambil tengok badak, seladang, ape tah lagi manyak tak ingat dah

Naek bas kene bayar tiket dua hengget jek
Aleesya suke naek bas coz kene angin terbang-terbang rambut diye
^__^









Last pixca seblom alek








Kenapa pegi zoo besh?

Sebabbbb maaaaaanyakkkk animals syomelllll

Aleesya sukeeee


Now, Aleesya dah fenat...Nak titon
Zzzzzzzzz








14 comments:

angah said...

wahh aleesya dh g zoo yek.. nnt nk bwk arissa g jugak :p

mama, mane nk bli stroler 2 ekkss??? mcm besshh jek ade awning hehehehehe..

Mamaleesya said...

angah: aah bawak jgn xbawak. Bebudak sukeee.

stroller tu mama beli kat warehouse sale anakku. Murah je 60 hengget. Senang sgt tau, ringan dan mudah lipat. Kalo naek bas ke, flight ke senang nak bawak.

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

ha..betul tu..besh main belog ni dpt jumpa bnyk kwn baru..blh share experience kan..

pegi zoo beshh..tp pegi zoo melaka je..zoo negara masa kecik je pegi..lum penah bawak risya dan zikri lagi..

aleesya comel..kita pun suka bwk stroller yg ringkas..leh lipat jd kecik

Mamaleesya said...

rina: kaaan...hehe tu la...zoo melaka blom berkesempatan pegi lagi. Mesti lagi besh kan.

Ma aceh antie rina. btul, stroller ringkas ni memudahkan. Kalo yg lagi satu tu susah kene pasang tayar sume bagai...heheh lambat

MaSLiNa said...

Mamaleesya.. blh tak kalo kita nak buat pengakuan? last time kita pegi zoo ialah ketika berumur 12 thn. Kira2 dah hampir 19 thn la tak jejakkan kaki kat sana.. hehehe.. kesian kan? Mmg ada hajat sgt2 nak bawak anak pegi zoo tapi ramai kwn ckp kalo pegi time weekend atau cuti skolah manusia punye la ramai tu yg asyik tertangguh.. agak jakun jugak la kan sbb budget nak bwk anak + mmg dah lama tak pegi sana :D.. Agak2nya la kan, kalo pegi hari Ahad ni crowd dia ok tak? sbb skang masih cuti skolah, tapi anak kita asyik la ajak kita pi tgk haiwan2 ni.. kesian pulak kalo tak bwk :)

Mamaleesya said...

okeh lagi tu mas. Sy masa last pegi umo 6thn...lagi la berkurun hehe...Time coti skola ni la besh sebab ramaai orang...kalo xde orang tak happening hehe...cuma kalo nak tunggu bas tu lama sket sebab bas asyik penuh coz ramai orang

CahayaCintaIlahi said...

wah beshnye cahaya nak g la kat sini dewasa rm20 ok la tu yey tnx for info mamaleesya ;)

Mamaleesya said...

cahaya: Aah dear rm20. Kalo masuk taman rama-rama tak silap mama rm28

Annis Suzana said...

alolo... comelnya leesya..

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

aleesya suke naik bas sbb rambut terbang2. ade gaye model tu mama. hihi

shanas said...

tomey laa...
saya suka baby...
jom tengok sini.. baby gurl jugak
http://shanasituaku.blogspot.com/2011/03/saya-sayang-dia.html

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
adek yang comel peri zoo yek
teringat zaman tadika dulu cikgu bawak pegi zoo

shah-kayrul said...

bestnyer sesi berjimba-jimba anak beranak kat zoo..rajin g berdua ajer...

Mamaleesya said...

shah: besh, berdua lebeh baek hehe...

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)