Wednesday, March 16, 2011

First day Aleesya di nursery baru

Harini cuaca agak dingin kan...Hujan. Tapi alhamdulillah, masa mama antar Aleesya ke nursery baru pagi tadi blom hujan lagi. Diye titon kat seat belakang dengan nyenyaknye. Aleesya dah ke nursery baru yang mama jumpe melalui berbelogwalking. Haaa, kan bagus baca belog ni...senang nak cari info kan. Nak cari tempat mamam-mamam yang besh atau segala macam mak nenek pon bole google je...nah kuar senarai manyak amat kan. Donia di hujung jari anda.




Mama memang suke Aleesya masuk nursery. Dari dulu memang manyak dah mama search tentang nursery nih. Antara yang disenarai pendek tapi dah penuh adalah:-


  1. Adni Islamic School - Yang ni memang besh. Mama tengok nursery dan jupe penyelia nursery festime je terus jatuh chenta ngan nursery nih. Tapi tempat besh memang macam goreng pisang panas. FULL!
  2. Taska Umi Setia Kasih - Ok, tersenarai under JKM. Tapi dah penuh.
  3. Genius Aulad - Hehe berangan tak hengat nak masukkan Aleesya kat sini, tapi Aleesya baru setahun setengah, diye terima budak umo 3 tahun ke atas je.




Dan akhirnya...Aleesya ke nursery baru ni. Nursery ni dibuka oleh ex-student UIA. Ibu muda yang suke pada kanak-kanak. Baru je buka awal tahun ni. Tak ramai bebudak lagi. Masuk Aleesya baru 4 orang budak. Ader 2 orang kids sebaya Aleesya dan sorang budak Arab umo 3 tahun. Owner nursery ni tengah bercuti confinement jadi diye taknak amek ramai dulu. Lepas confinement tentu ramai kekawan Aleesya nanti, sure lagi meriah.





Antara aktiviti untuk stimulate bebudak di nursery tu adalah:-

  1. Water play
  2. Music time
  3. Arts and crafts
  4. Memory game
  5. Puzzle play
  6. Reading
  7. Role play
  8. Puppet show
  9. Block building
  10. Outdoor game






Owner taska dan anak-anaknya
Picture credited to Mastura Zuber









Bahagian dalam taska
Picture credited to Mastura Zuber









Bahagian luar taska
Bole la Aleesya berlari-larian kat padang hijau tu nanti
Picture credited to Mastura Zuber






Sesi bermain
Picture credited to Mastura Zuber







Sesi membaca
Picture credited to Mastura Zuber








Semoga Aleesya sukeeee duduk kat school baru ye yayang yeaa. Mama lebiu so much!












25 comments:

Puan Kutu said...

bes nursery nie..tgok gmbr jer dh best...

Mamaleesya said...

puan kutu: tu la...harap2 aleesya ok kat skool baru diye ^__^

Fitri Senin said...

uuuuu...cantilah nursery ni..kat mana tu?Tahun depan fit pun nak masukkan Raif kat nursery..Bagi sosial sket dgn budak..

makdara TERdiva said...

bila ade bb ni risau tang memilih nursery..macam2 hal berlaku skrg ni..

anak2 MDT dulu selalu bertukar2 bbsitter..yg mek kelate tu jer paling cun! cun sebab dia pandai handle bebudak kecik mcm anak dia.. :)

MaSLiNa said...

Mahal tak yuran bulanan? teringin jugak nak masukkan anak kat nurseri tp mcm kene tunggu 1-2 th lagi sbb nak masukkan Zafri n Aiman serentak. Skang pun tgh survey kat kwsn rumah.. rata2 nak yg umur 3 thn ke atas dan dah tak pakai diapers (maknanya blh cakap kalo nak poo poo atau kencing).

Mamaleesya said...

makdara: btul tu...bukan senang nak pilih nursery dan pengasuh. Dah laluinya dan rasa serik. Tu sebab antar ke nursery. Harap Allah lindungi anak-anak kita.

Mamaleesya said...

maslina: kene survey betul2 nursery ni mas. Sbb banyak kes kan. Tu kita fobia ngan nursery. Tapi pengasuh pun apa kurangnya. Aritu masuk kat rancangan nasi lemak kopi o. Memacam jadi...Kita rasa selamat antar kat pengasuh. Tapi sebaliknya.

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

mcm best jugakan hantar anak pegi nurseri..tp sy selalu rs tak sampai hati..kat area rumah sy nih mcm ramai jer bebudak kat nurseri..mcm sedih rsnya nak hantar g nurseri..

Mamaleesya said...

rina: aah memang ramai bebudak...seblom ni pn ada survey 1 nursery, ramai. Hingar bingar je dgr. Tapi time aktiviti die besh. Sebab derang bole nyanyi ramai2 hehe kiut

ariana's said...

Nampak cantik dan menarik betul nursery ni..adik Ariana pun buka satu kat Kemaman..bolehlah tag kat dia gambar nursery ni..Moga your daughter love it ye..:)

Mamaleesya said...

memang cantek kaler pepel dan ijau...bole ariana bole...silakan tag. Bole diye jadikan rujukan utk taska diye yea...InsyaAllah...tima kasih

Mamamya said...

nampak kemas n ceria lah nursery nie...lbh elok klu x t'lalu ramai kan...x la riuh sgt...klu ramai takut gado2 lak nnti.....

Mamaleesya said...

btul tu...kalo ramai sgt riso gak nak antar. Setakat ni teacher diye ader 2 orang. Bulan depan owner nursery ni akan join jaga bebudak sekali. Tapi paling penting aleesya hepi dan tak meragam macam selalu lagi. Cedey tengok diye nanges.

kakchik@ella said...

cam best je nursery dia mar. mahal tak mar?

eLLy said...

wow meriah taska nie..
semoga aleesya seronok di taska baru :)

Intan said...

Waaaa...nampak fun dan interesting lah nursery nie...mesti aleesya seronok dtg hari2 :)

Mrs Hakim said...

Mesti Aleesya happy kat situ seb ramai kawan...n ramai juga yg melayan tu..hehehehe...

Mamaleesya said...

kak ella: Aah besh kak. Tak mahal sangat. Berpatutan

Mamaleesya said...

elly: mama pon harap begitu

Mamaleesya said...

intan: btul mama intan. Moga Aleesya hepi kat situ

Mamaleesya said...

mrs hakim: kekawan diye baru ader 3 orang. Tapi time coti sekolah ni tinggal diye sorang. Hehe dilayan macam princess la harapnya

shah-kayrul said...

banyaknyer aktiviti kat sini...mesti aleesya tak bosan la

Mamaleesya said...

shah: tu laaa...sekarang dah banyak mengomel itu ini. Mesti nak cite pasal nursery baru diye la tu

Ma Ri Ni said...

salam, boleh share nama dan tempat nursery ni? address or number phone? thanks

Ma Ri Ni said...

boleh share address and number phone nursery ni? thanks

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)