Monday, April 25, 2011

BEN CARI BLOG BARU LAH

April 25, 2011 21 Comments
Time bizi-bizi neh kita join segmen lah yeaaa...nanti dah free-free baru melawat kengkawan okeh ^___^. Klik sini.




Header mahal neh.






5 blog baru yang mamaleesya sukeeeee iyelah










5 blog lama yang mamaleesya sukeeeee banget iyelah








Sekian, majulah belog kita bersama yek hehe





Sunday, April 24, 2011

Al-Fatihah untuk arwah kakak

April 24, 2011 5 Comments
Assalamualaikum...


Hari ini genap 3 tahun arwah kakak mama kembali ke rahmatullah.


Al-Fatihah untuk arwah.


Kakak...
Dirimu sentiasa hidup di hati kami, sentiasa bersama ke mana-mana kami berada. Semoga berbahagia di sana.


Ameen.


Friday, April 22, 2011

Aleesya sambung cuti-cuti hospital lagi...

April 22, 2011 10 Comments
Assalamualaikum...




Keletihan kuar hospital haritu tak abes lagi, Sabtu malam tu Aleesya muntah-muntah sampai pagi Isnin. Siap cirit birit dan demam sekali. Pegi follow up kat hospital kene tahan wad lagi.




Hasil test makmal ke atas poo poo Aleesya, Aleesya positif rotavirus. Rotavirus ni bukan cirit birit biasa. Boleh membawa maut kalo tak bawa hospital. Dokter kata tak sume cirit birit sama. Cirit birit biasa tu bole kita rawat sendiri dengan bagi minum susu soya pon bole baek. Kalo anak mama-mama sume mengalami muntah-muntah, demam dan kene salin pempes sampai 20 kali sehari tu elok cecepat bawak spital.




Mama neh memang risau sebab Aleesya kan baru baek demam panas, sakit mata dan tonsil aritu. Kali ni tambah lagi pakej penyakit tu lagi menambahkan kerisauan mama. Hari Isnin tu ingat mama ngan ayah nak keje terus kenselll!




Ni gambar dari henpon cap hayam mama je ni
SD kad lupa bawak pula




Dokter kata maybe Aleesya dah kutip virus dari hospital sebelom balik rumah aritu.
Sebelom balik aritu memang mama ader bawa die maen2 kat play area.
Diye berkawan2 dengan bebudak baru masuk wad tuh.




Atau pun maybe Aleesya alergik sayur bayam.
Tapi sebelum neh mama masak bayam okey je diye mamam
Pasni kene bagi diye mamam sayur hidrofonik la kot



Okeh mama-mama sume, kalo yu olz nak amek vaksin rotavirus digalakkan.
Sebab cirit birit ni memang amek masa lamaaaa nak baek.
Sekarang ni dokter bekalkan Aleesya prebiotik untuk perut diye coz diye still poo poo lagi.
Cuma poo poo biasa bukan cirit birit.
Tapi 4-5 kali sehari diye poo.






Rotavirus vaccine (optional)
  • Protects against gastroenteritis (inflammatory of the linings of the stomach and intestine) that caused by rotavirus.
  • Gastroenteritis - may cause diarrhea, fever and vomiting. It is the commonest cause of severe diarrhea in infants and children below 5 years old. It easily spread through hand to mouth contact with the stools of an infected person.
  • 2 doses of oral vaccine which are given at least 4 weeks apart.
  • First dose is preferably given at 6 weeks old and second dose before 16 weeks old. Both 2 doses must be completed before 24 weeks old.
  • Your baby might have mild, temporary diarrhea or vomiting within 7 days after vaccination.





Buat seme ankle antie yang doakan Aleesya tima kaseh banyak-banyak. Atas doa seme lah Aleesya dapat kuar hospital cepat. InsyaAllah selagi hayat dikandung badan mama akan jaga Aleesya baek2. Dan semoga virus2 tu tak datang kat Aleesya lagi. Start bulan depan pon Aleesya akan benti dari nursery dan duduk di rumah BS baru. Sebab Aleesya lemah antibodi jadi tak bole sangat duduk kat tempat ramai kids. Lepas Aleesya baek dari rotavirus neh mama akan pastikan diye diberikan vaksin rotavirus, flu dan batuk.




Semoga Allah melindungi Aleesya setiap masa. Ameen.





Sunday, April 17, 2011

Aleesya bercuti-cuti hospital

April 17, 2011 16 Comments
Assalamualaikum...




Lamaaaaanyeee tak berbelog. Windunye kat sume kekawan blogger, sekali mama terjah belog derang seminggu punye cite mama baca fuhhhhh! Memacam dah ketinggalan.





Seperti biasa kalo mama laaaaamaaaaaa tak hapdate tuh mesti ada sebabnye. Ekceli Aleesya bercuti-cuti dengan mama dan ayah. Dekat je. Kat Ampang Puteri Specialist Hospital. Mula-mula tu nak dijadikan cerita Aleesya kene sakit mata. Mata sebelah kiri diye. Mama pon meng EL kan diri start hari khamis 07|04|11 tuh. Tetiba ari Khamis malam tu diye start demam panas dan tonsil. Ok la, mama rasa cam biasa je sebab memang bebudak nak membesar neh selalu demam.




Hari demi hari demam diye on off, on off. Siang okay bole ber hu ha hu ha, malam panas balik. High fever bukan demam biasa je. Ayah memang sebolehnya taknak bawa hospital sebab dulu penah antar diye ke Hospital Selayang. Diye menangis 2 hari 2 malam taknak titon atas katil. Masa tu tak silap umo 5 bulan. Nom shushu pon taknak. Kene masuk air, jadi diye memang cranky abes. We olz mintak kuar wad walaupun dokter tak bagi.



Kali ni pulak sekali lagi Aleesya sakit dan demam teruk. Pagi Ahad 10|04|2011 pukul 1pagi lebih kurang, diye cranky. Panas betul. Mama ngan ayah terus zas antar Aleesya ke Ampang Puteri. Seperti biasa memang time nak cari urat susah. Menangez tak payah cakap lah camne asyik ber ayaaah, ayahhh. Last2 nurse cakap nanti esok kita try lagi. Suhu dah 39C. Memang mama ngan ayah risau abes. Macam-macam dalam fikiran we olz. Anak...sape tak sayang kan. Tambahan diye lahir dulu prematured memang senaaang sangat kene penyakit berjangkit neh. Ayah Aleesya sampai ponteng kelas hari Ahad tu sebab tak bole nak tumpu perhatian.



Kat hospital biasa lah memang mama tak bawa laptop. Memang takde internet connection ni rasa macam kehilangan sesuatu je. Tak bole y.m, tak bole ber fesbuk, tak bole jenguk butik online mama *sorry customer ye kalo tak tereply sms2 yu olz tu, tak bole berbelog dan jengah belog. Tapi itulah pengorbanan untuk yang tershayang. Masa mama taip entri ni, dua orang kekasih hati mama tengah nyenyak titon. Alhamdulillah kedua-duanya sihat. Bersyukur dengan kesihatan, rezeki yang diberikan Tuhan. Walaupun bukanlah kaya raya tapi kami sangat bahagia. Bila susah sama-sama susah dan senang bersama senang.



Sekarang biarkan gambar bercerita. Tunjuk bahan bukti sket :)



Hari pertama di hospital

10|04|11
Ampang Puteri Specialist Hospital
Pukul 2.45a.m






Suhu 39C. Merengek tak selesa.
Nom shushu sket je sebab ada tonsil kat tekak.
Sakit mata dah berjangkit ke dua-dua mata.





Keesokan harinya setelah nurse suntik I.M, Aleesya dah semakin sihat bole maen2 kat play area.

Senyumanmu kebahagiaan ayah & mama





Tangan bertampal plaster...blom jumpe urat lagi, sok nurse try lagi ye yayang
yayang jangan nangez2 tau






Kaseh ayah




Ceria





Wajah ayah tidak dapat sembunyikan kerisauan melihat si anak








Ayah temankan Aleesya titon
Malam mama temankan diye



Malam tu badan Aleesya panas balik
Suhu mencecah 43C
Merengek je, sian




Keeseokannya nurse cari urat lagi untuk drip ubat nanti
Last-last dapat jugak setelah menangez-nangez
Kat kaki

Mamam pun kurang
Berat badan pun dah turun ke 9kg jez






Hari ketiga di hospital Aleesya langsung takmo mamam dan nom shushu
Mama dah risau sangat
Masa doktor datang check pukul 4ptg tu mama cakap kat doktor


Malam tu nurse datang nak masuk air
Aleesya punye mengamuk tendang2 kaki diye
Mama ngan ayah dukung pun diye taknak
Last2 buzz nurse suruh buka. Terus senyap siap tanya nurse: "Dah?"






Panjang lagi citenye ni...tu pun mama skip manyak dah neh
Maklumlah percutian 6 hari 5 malam di spital




Sejak kat hospital Aleesya majuk ngan mama
Nak ngan ayaaaaaah je
Mana taknya tiap kali nurse nak masukkan ubat ke, nak bagi makan ubat ke, nak titis ubat ke
Mama yang pegang kaki tangan diye
So, diye ingat mama tak tolong diye
Mama buat sume tu sebab nak bagi kamu baek cepat yayang
supaya kita bole balek our mini home


Tapi okey gak, sebab mama bole rest di siang hari dan jaga Aleesya di malam hari
Siang hari ayah bawa diye jenjalan ke taman, maen kat play area, ronda2 jumpe kekawan kat spital


Time neh diye dah nantok sebab baru lepas mamam ubat batuk & selesema
Time nak titon carik mama seperti kebiasaan







Time boring di hospital Aleesya buat apa pulak?



Mamam yogurt peberet






Kemas beg

Mamaaaa...bila kita nak alek ni...Aleesya dah sehat laaa






Titon
Nurse tengok style diye titon pun gelak
Tutup tinge sebab nanti nurse masuk termometer dalam tinge
Tu sebabnyeee *bijak-bijak*





Khusyuk tengok iklan kesukaan
Duth lady
Ma ma ma ma ma ma ma






Ni kes dah boring tahap gaban
Ayah pulak tak mangun titon lagi nak ajak pegi jenjalan
Maen tong sampah tolak sana sini pun jadik







Masa keemasan dapat polok-polok
Manja ngan ayah





Oloh-oloh anak ayah nangez





Antara menu di spital
Cedappp







Hari ke empat di hospital demam panas Aleesya dah baek. Batuk dan selsema + tonsil hari ke lima baek. Hari ke enam mata dah tak bengkak lagi. Doktor bagi balek. Yahooooo!!!

Macam kuar dari jail je rasanya hehe.



Datang bawa dua beg
Balik jadi 7 bag + pampes 8








Aleesya alek dulu
Ma aceh Dokter Wong, kakak nurse shantek, auntie nurse dan
semeeeee kat Ampang Puteri Specialist Hospital

Aleesya lebiu very much muahhh muahhh
Nanti Aleesya antar kad kat hospital okay
^____^



Syukur Tuhan kerana telah memberi kesembuhan kepada puteri kami.
Tidak tergambar oleh kata-kata kesyukuran kami atas nikmat kesihatan ini.
Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Penyembuh tiap penyakit.
Alhamdulillah...






Wednesday, April 6, 2011

Ada sesapa nak beli purse Paris Hilton ni?

April 06, 2011 13 Comments
Hye sume,


Iklan jap.




Sebenarnya mama dah terbeli purse neh kat fesbuk Niky Fazrin. Mama tak guna pon lagi. Biasa la mama ni suke rambang mata sket, bila dah beli baru pikir ^_^. Disebabkan purse lama mama elok lagi, jadi mama nak jual la ni. Memang original from U.S. Description macam kat bawah ni yea. Kalo minat SMS mama 012-6034 803.




Paris Hilton Desire Wallet - SOLD!!!
Measurement : 6 1/5 "L x 5" H
Price : RM249.00
SALE ~RM129.00





Very nice design
Material fabric







Picture credited to Niky Fazrin






Kalo nak mesej mama atau emel k.










Tuesday, April 5, 2011

Grrrrrrrr!!!

April 05, 2011 3 Comments
Mode: Bizi buat costing. Grrrrr...rasa nak makan orang...






Mamam yogurt lagi cedap mama, dari mamam orang






P/S: Sorry all customer, tak sempat hapload baju baru kat fesbuk arini.






Monday, April 4, 2011

Vroommmm...vrooommm!!!

April 04, 2011 2 Comments
Hapdate cepat-cepat ni. Manyak giler keje nak wat. Tadi pegi site visit kat sebuah rumah usang. Mengerikan rasa ala-ala misteri je rumah tu. Masuk dalam tu lagi la seram heheh. Siap ada patung ape ntah tekejut kejap masa tuh. Kat luar pulak penuh ngan pohon beringin...Eeee macam cite antu zaman Noorkumalasari tu ape yek tajuk diye?



BTW arini nak alek cepat, cecewah hari-hari pun balik cepat ape. Harini Pakcik Aleesya nak datang dari kampung. Dulu masa Aleesya kecit-kecit Pakcik diye ada, sekarang dah lamaaaa tak datang sure Aleesya tak kenal hehe.




Vrooommm....vrooommm!!!
Aleesya nak pegi jemput Pakcik Hayat kat Jln. Duta neh









Alaaaa ayah ta payah la ikot...
Camne Aleesya nak bawak Pakcik






Cau cin cau duluuu