Sunday, April 17, 2011

Aleesya bercuti-cuti hospital

Assalamualaikum...




Lamaaaaanyeee tak berbelog. Windunye kat sume kekawan blogger, sekali mama terjah belog derang seminggu punye cite mama baca fuhhhhh! Memacam dah ketinggalan.





Seperti biasa kalo mama laaaaamaaaaaa tak hapdate tuh mesti ada sebabnye. Ekceli Aleesya bercuti-cuti dengan mama dan ayah. Dekat je. Kat Ampang Puteri Specialist Hospital. Mula-mula tu nak dijadikan cerita Aleesya kene sakit mata. Mata sebelah kiri diye. Mama pon meng EL kan diri start hari khamis 07|04|11 tuh. Tetiba ari Khamis malam tu diye start demam panas dan tonsil. Ok la, mama rasa cam biasa je sebab memang bebudak nak membesar neh selalu demam.




Hari demi hari demam diye on off, on off. Siang okay bole ber hu ha hu ha, malam panas balik. High fever bukan demam biasa je. Ayah memang sebolehnya taknak bawa hospital sebab dulu penah antar diye ke Hospital Selayang. Diye menangis 2 hari 2 malam taknak titon atas katil. Masa tu tak silap umo 5 bulan. Nom shushu pon taknak. Kene masuk air, jadi diye memang cranky abes. We olz mintak kuar wad walaupun dokter tak bagi.



Kali ni pulak sekali lagi Aleesya sakit dan demam teruk. Pagi Ahad 10|04|2011 pukul 1pagi lebih kurang, diye cranky. Panas betul. Mama ngan ayah terus zas antar Aleesya ke Ampang Puteri. Seperti biasa memang time nak cari urat susah. Menangez tak payah cakap lah camne asyik ber ayaaah, ayahhh. Last2 nurse cakap nanti esok kita try lagi. Suhu dah 39C. Memang mama ngan ayah risau abes. Macam-macam dalam fikiran we olz. Anak...sape tak sayang kan. Tambahan diye lahir dulu prematured memang senaaang sangat kene penyakit berjangkit neh. Ayah Aleesya sampai ponteng kelas hari Ahad tu sebab tak bole nak tumpu perhatian.



Kat hospital biasa lah memang mama tak bawa laptop. Memang takde internet connection ni rasa macam kehilangan sesuatu je. Tak bole y.m, tak bole ber fesbuk, tak bole jenguk butik online mama *sorry customer ye kalo tak tereply sms2 yu olz tu, tak bole berbelog dan jengah belog. Tapi itulah pengorbanan untuk yang tershayang. Masa mama taip entri ni, dua orang kekasih hati mama tengah nyenyak titon. Alhamdulillah kedua-duanya sihat. Bersyukur dengan kesihatan, rezeki yang diberikan Tuhan. Walaupun bukanlah kaya raya tapi kami sangat bahagia. Bila susah sama-sama susah dan senang bersama senang.



Sekarang biarkan gambar bercerita. Tunjuk bahan bukti sket :)



Hari pertama di hospital

10|04|11
Ampang Puteri Specialist Hospital
Pukul 2.45a.m






Suhu 39C. Merengek tak selesa.
Nom shushu sket je sebab ada tonsil kat tekak.
Sakit mata dah berjangkit ke dua-dua mata.





Keesokan harinya setelah nurse suntik I.M, Aleesya dah semakin sihat bole maen2 kat play area.

Senyumanmu kebahagiaan ayah & mama





Tangan bertampal plaster...blom jumpe urat lagi, sok nurse try lagi ye yayang
yayang jangan nangez2 tau






Kaseh ayah




Ceria





Wajah ayah tidak dapat sembunyikan kerisauan melihat si anak








Ayah temankan Aleesya titon
Malam mama temankan diye



Malam tu badan Aleesya panas balik
Suhu mencecah 43C
Merengek je, sian




Keeseokannya nurse cari urat lagi untuk drip ubat nanti
Last-last dapat jugak setelah menangez-nangez
Kat kaki

Mamam pun kurang
Berat badan pun dah turun ke 9kg jez






Hari ketiga di hospital Aleesya langsung takmo mamam dan nom shushu
Mama dah risau sangat
Masa doktor datang check pukul 4ptg tu mama cakap kat doktor


Malam tu nurse datang nak masuk air
Aleesya punye mengamuk tendang2 kaki diye
Mama ngan ayah dukung pun diye taknak
Last2 buzz nurse suruh buka. Terus senyap siap tanya nurse: "Dah?"






Panjang lagi citenye ni...tu pun mama skip manyak dah neh
Maklumlah percutian 6 hari 5 malam di spital




Sejak kat hospital Aleesya majuk ngan mama
Nak ngan ayaaaaaah je
Mana taknya tiap kali nurse nak masukkan ubat ke, nak bagi makan ubat ke, nak titis ubat ke
Mama yang pegang kaki tangan diye
So, diye ingat mama tak tolong diye
Mama buat sume tu sebab nak bagi kamu baek cepat yayang
supaya kita bole balek our mini home


Tapi okey gak, sebab mama bole rest di siang hari dan jaga Aleesya di malam hari
Siang hari ayah bawa diye jenjalan ke taman, maen kat play area, ronda2 jumpe kekawan kat spital


Time neh diye dah nantok sebab baru lepas mamam ubat batuk & selesema
Time nak titon carik mama seperti kebiasaan







Time boring di hospital Aleesya buat apa pulak?



Mamam yogurt peberet






Kemas beg

Mamaaaa...bila kita nak alek ni...Aleesya dah sehat laaa






Titon
Nurse tengok style diye titon pun gelak
Tutup tinge sebab nanti nurse masuk termometer dalam tinge
Tu sebabnyeee *bijak-bijak*





Khusyuk tengok iklan kesukaan
Duth lady
Ma ma ma ma ma ma ma






Ni kes dah boring tahap gaban
Ayah pulak tak mangun titon lagi nak ajak pegi jenjalan
Maen tong sampah tolak sana sini pun jadik







Masa keemasan dapat polok-polok
Manja ngan ayah





Oloh-oloh anak ayah nangez





Antara menu di spital
Cedappp







Hari ke empat di hospital demam panas Aleesya dah baek. Batuk dan selsema + tonsil hari ke lima baek. Hari ke enam mata dah tak bengkak lagi. Doktor bagi balek. Yahooooo!!!

Macam kuar dari jail je rasanya hehe.



Datang bawa dua beg
Balik jadi 7 bag + pampes 8








Aleesya alek dulu
Ma aceh Dokter Wong, kakak nurse shantek, auntie nurse dan
semeeeee kat Ampang Puteri Specialist Hospital

Aleesya lebiu very much muahhh muahhh
Nanti Aleesya antar kad kat hospital okay
^____^



Syukur Tuhan kerana telah memberi kesembuhan kepada puteri kami.
Tidak tergambar oleh kata-kata kesyukuran kami atas nikmat kesihatan ini.
Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Penyembuh tiap penyakit.
Alhamdulillah...






16 comments:

padlie said...

Alhamdulillah, Aleesya dah baik..

Kesian tengok baby nak ambil darah + masuk air.. Kita yang dewasa ni pun sakit, apatah lagi diorang..

zura said...

tu la namanya pengorbanan seorg ibu,sanggup buat apa saja untuk anak tersayang,

Mama Qiestina said...

alhamdulillah sihat dah aleesya..
hmm bila anak sakit kita lah yg terplg risau kann..

aleesya demam nak adik kot tu..hehhe

BabyIntan said...

Patutlah lama tak npk mamaleesya...huu huu...rupanya aleesya tak cihat :(

Terkezut intan baca yg suhu dia spi 43C tu...tinggi nya. Tapi tergelak bila tengok gambar tang dia tututp telinga waktu tidur tu...hihi...boleh pulak spi mcm tu sekali :D

Apa pon syukur anak dah sihat kembali dan aleesya mamam byk2 sikit kay cayang :)

Latest n3: Ampaian Kain-Casa Chenta!

estee_8980 said...

kesiannya aleesya.. comel sangat gayanya walaupn tgh x sihat.......

MaSLiNa said...

patut la dah lama tak update blog.. kesian Aleesya.. tak sanggup je tgk kaki dia kene cucuk n berbalut mcm tu.. dan rasa seriau plak bila Aleesya demam panas sampai 43 degree.. semoga lepas ni Aleesya diberi kesihatan yang berpanjangan.. sakit² ni besenye nak dapat akal baru.. Mamleesya pun kene banyak rest.. dah lama jaga Aleesya kat spital.. Aleesya jgn notty² ye? kesian mama.. pengorbanan seorang ibu kepada anak mengatasi segalanya

mama tims said...

patutla senyap je...Alhamdulillah Aleesya dah sembuh..

Nora Shahaira said...

Hospital Ampang Puteri - hehe..tempat akak nora berlari-larian dulu, mak akak nora keje situ masa pembukaan hospital tu..doktor ke? tak lah..housekeeping je..supervisa..hee..

7 beg - memang bercuti sakan tu

demam panas - akak baca entri ni dengan rasa sayu sekali..sedih kan kalau anak-anak sakit.

gelagat aleesya - memg budak ni 'buas' ya..macam-macam karenah dia..tanda budak-budak bijak ni..InsyaAllah..

Moga aleesya sihat selalu tau..sian mama n ayahnye...huuuu...kalau akak nora, tak ada istilah ayah nye begitu..bersyukur siapa yang dapat lelaki sebegitu...

Mrs Hakim said...

Ala ciannye aleesya...hope dah sihat yea...boleh main-main..gelak-gelak..aleesya sihat, mama and ayah pun gembira..

Nur a.k.a admansyah said...

alaa.. sian-nyer! tinggi tur demam Aleesya! sib baik mama & papa sentiasa teman...

Alhamdulillah dah sihat sikit kan...

Mawar Merah said...

Syukur Aleesya dh sembuh.. Cian dia kena cucuk2 ngan misi.. Misi jahaaaaaatt...

Mawar Merah said...

Syukur Aleesya dh sembuh.. Cian dia kena cucuk2 ngan misi.. Misi jahaaaaaatt...

LUTFI SYAFIQ said...

ciannye aleesya... alhamdulillah dh sembuh... :)

Fitri Senin said...

take care aleesya

yatie@tibed@atiq said...

May God bless u always Aleesya.. U r special. Muah!

Mamaleesya said...

Tenkiu olz...tak terbalas sume komen dan maaf jika tak sempat menjenguk sume blog kekawan. Smg Tuhan juga membalasnya

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)