Friday, April 22, 2011

Aleesya sambung cuti-cuti hospital lagi...

Assalamualaikum...




Keletihan kuar hospital haritu tak abes lagi, Sabtu malam tu Aleesya muntah-muntah sampai pagi Isnin. Siap cirit birit dan demam sekali. Pegi follow up kat hospital kene tahan wad lagi.




Hasil test makmal ke atas poo poo Aleesya, Aleesya positif rotavirus. Rotavirus ni bukan cirit birit biasa. Boleh membawa maut kalo tak bawa hospital. Dokter kata tak sume cirit birit sama. Cirit birit biasa tu bole kita rawat sendiri dengan bagi minum susu soya pon bole baek. Kalo anak mama-mama sume mengalami muntah-muntah, demam dan kene salin pempes sampai 20 kali sehari tu elok cecepat bawak spital.




Mama neh memang risau sebab Aleesya kan baru baek demam panas, sakit mata dan tonsil aritu. Kali ni tambah lagi pakej penyakit tu lagi menambahkan kerisauan mama. Hari Isnin tu ingat mama ngan ayah nak keje terus kenselll!




Ni gambar dari henpon cap hayam mama je ni
SD kad lupa bawak pula




Dokter kata maybe Aleesya dah kutip virus dari hospital sebelom balik rumah aritu.
Sebelom balik aritu memang mama ader bawa die maen2 kat play area.
Diye berkawan2 dengan bebudak baru masuk wad tuh.




Atau pun maybe Aleesya alergik sayur bayam.
Tapi sebelum neh mama masak bayam okey je diye mamam
Pasni kene bagi diye mamam sayur hidrofonik la kot



Okeh mama-mama sume, kalo yu olz nak amek vaksin rotavirus digalakkan.
Sebab cirit birit ni memang amek masa lamaaaa nak baek.
Sekarang ni dokter bekalkan Aleesya prebiotik untuk perut diye coz diye still poo poo lagi.
Cuma poo poo biasa bukan cirit birit.
Tapi 4-5 kali sehari diye poo.






Rotavirus vaccine (optional)
  • Protects against gastroenteritis (inflammatory of the linings of the stomach and intestine) that caused by rotavirus.
  • Gastroenteritis - may cause diarrhea, fever and vomiting. It is the commonest cause of severe diarrhea in infants and children below 5 years old. It easily spread through hand to mouth contact with the stools of an infected person.
  • 2 doses of oral vaccine which are given at least 4 weeks apart.
  • First dose is preferably given at 6 weeks old and second dose before 16 weeks old. Both 2 doses must be completed before 24 weeks old.
  • Your baby might have mild, temporary diarrhea or vomiting within 7 days after vaccination.





Buat seme ankle antie yang doakan Aleesya tima kaseh banyak-banyak. Atas doa seme lah Aleesya dapat kuar hospital cepat. InsyaAllah selagi hayat dikandung badan mama akan jaga Aleesya baek2. Dan semoga virus2 tu tak datang kat Aleesya lagi. Start bulan depan pon Aleesya akan benti dari nursery dan duduk di rumah BS baru. Sebab Aleesya lemah antibodi jadi tak bole sangat duduk kat tempat ramai kids. Lepas Aleesya baek dari rotavirus neh mama akan pastikan diye diberikan vaksin rotavirus, flu dan batuk.




Semoga Allah melindungi Aleesya setiap masa. Ameen.





10 comments:

sha a.s said...

ala siannye dia....

Mamaleesya said...

sha: cian sha, kalo mama bole ganti nak je gantikan diye sakit tuh

ariana's said...

Auntie ariana doakan moga Aleesya cepat sembuh ye..

Mamaleesya said...

ma aceh antie ariana. :)

LUTFI SYAFIQ said...

siannya aleesya.. hmm.. rotavirus ni salah satu agen infeksi dlm food poisoning ni.. incubation period dia kalu xsilap dalam 1-3 hari. rotavirus ni leh survive lama outside host kalau nk compare dgn bakteria2 lain. budak2 besala kan kadang2 terpegang surface yg kotor atau mkn makanan yg tercemar dgn rotavirus ni mmg senang sakit.. huhu.. Smoga aleesya sihat. :)

*azni* said...

alahai sian aleesya..auntie doakan semoga aleesya cepat sembuh ye..

Mamaleesya said...

lutfi: tenkiu lutfi utk info tuh...ni mesti bakal doktor neh tu yg tau tu. Tu la mama rasa masa die maen2 sebelom balik spital aritu tersentuh mana2 pembawa virus tuh. Kali ke-2 die masuk wad mama tak bawak die kuar maen2 lagi, takut kene penyakit laen pulak. Kat hospital lg byk penyakit kat situ.

Mamaleesya said...

azni: ma aceh antie azni. Aleesya doakan antie pn cihat selalu

BabyIntan said...

Alahai aleesya sedihnya aunty tgk gambar tu...huu huu...sian sgt br masuk, masuk lg ye sayang.

Aunty doakan agar aleesya dikurniakan kesihatan yg baik selalu...amin.

Kisah seram: 'Port' Arissa Di Sudut Tangga! Errr...Ada Apa Kat Situ???

Mamaleesya said...

babyintan: ma aceh antie intan. Aleesya kuat ni auntie, mcm2 penyakit aleesya kene lawan.

Doa auntie tu la yang menyembuhkan aleesya. Smg kwn aleesya, arissa pn sentiasa sihat, ceria dan cumil selalu. Gewam kat die!

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)