Friday, August 5, 2011

Anak oh anak...Tanpamu ku sunyi, bila nakal ku geram...

Jumaat datang lagi. Kejap je kan...esok cotiii...hoyeah!


Dalam sebulan mama tak berbelog tu, jiwa agak kacau sket menyiapkan keje-keje opis sebelum memasuki Ramadhan Al-Mubarak ni. Sekarang ni free sket cuma kene touch up keje apa yang patut je. Syioknyeee Ramadhan ni. Boleh la meringankan fikiran dari memikirkan mana quotation tak dapat lagi, mana costing dan measurement tak siap lagi. Fiuhhh! lap peluh.



Lama juga la mama tak hapdate aktiviti aleesya, sedangkan diari ni mama buka semata-mata untuk dia. Tapi dah macam-macam bercampur siap promote belogshop mama dan memacam lagi. Bagus juga ada belog, sebagai medium promosi biz. Belogshop mama dalam bulan Ramadhan ni mama kurangkan sket, sebab dari experience sebelum-sebelum ni, customer banyak buat persediaan awal sebelum ketibaan Ramadhan. Derang dah borong baju raya anak-anak siap-siap sebab bila dah dekat raya lagi banyak pakai duhet kan. Makanya...memang time Ramadhan sales agak kurang. Geng-geng biz baju baby di fb juga mengalami perkara sama. Dalam group di fb selalu derang utarakan tentang sales kurang time dekat nak raya. Lagi satu problemo dengan pos, bila time-time dekat raya tu pos tak jalan. Nanti ada pulak customer komplen baju derang tak sesampai. Dah ter K.I.V kat depoh pos.


Bagus juga mama-mama zaman sekarang, pandai menguruskan kewangan famili. Jadi bebanan kewangan tak la menjadi tekanan sangat bila tiba musim perayaan ni. Ye la, kalo anak sorang takpe...kalo ada 5, 6, 7 orang anak. Jenuh gak nak belikan baju raya tiap sorang kan? Eloklah merancang pembelian dari awal. Budak-budak dah tentu-tentu nak baju baru. Itu yang meriah pun bagi derang.



Okeh berbalik pada Aleesya, macam-macam dah die buat sekarang. Ada yang bole cairkan hati mama yang tengah geram. Pandai dah diye baca doa makan dan doa tido. Tapi part ameen je yang mama dengar mama paham. Laen-laen langsung tak paham hehe. Time makan ntah berapa kali diye baca doa makan. Makannya 1/4 mangkuk je, selebihnya lantai yang makan huhu *bertukar jadi raksasa jap*.


Amek air sembayang pun dah pandai dah. Tapi berterabur la, kaki dulu baru basuh tangan, kepala last sekali. Pastu buat gaya orang solat. Ambik selimut kecik diye, tutup muka sume pastu solat. Dengar la mulut kumat kamit tu. Baca Al-Fatihah agaknye tu :D. Nak tergelak mama tengok gelagat diye.



Aleesya suke gak main sorok-sorok barang. Peberet barang yang diye suke sorok tak lain tak bukan, kunci rumah merangkap kunci kete sekali. Masa sebelum bulan pose aritu, ayah Aleesya terpaksa amek half day sebab cari kunci rumah tak jupe-jupe. Last-last lunch hour mama balik bukak pintu. Seminggu kemudian mama pulak kene penangan Aleesya sorok kunci. Pegi keje dah dekat pukul 9.00 a.m. Satu rumah berkenjah macam tongkang pecah jadinye sebab cari kunci umah punye pasal...haishhh...Last-last jupe gak dalam laci peberet diye tu. Sorok bawah-bawah buku pulak tu. Bijak-bijak.





Anak oh anak
Tanpamu ku sunyi
Bila nakal ku geram
^_^
Anak itu penghibur hati
Pengikat kasih suami isteri




11 comments:

Bidasari said...

Cutenya aleesya, betul laa tu geram bila si kecil buat perangai... tapi gelagat diaorg nie boleh buat kita hilang marah dan tension.... sweet...give my kiss to her muahsss

Mamaleesya said...

betul kan...mama-mama lah yang paling memahami situasi ai ni. Hihi tapi derang bidadari sorga, buat camne pun bole cairkan hati kita

sha a.s said...

nk pinjam bunga seketoi besar tu boleyh???

Mamaleesya said...

bole ajer...nak terus pon bole :D

Mamaleesya said...

bole ajer...nak terus pon bole :D

Baju Kurung Budak said...

Salam.
Cutenya anak. Tak sabar nak tunggu baby sendiri.

drpada:
Zezebel

Mamaleesya said...

tenkiu...insyaAllah nanti anak zezebel secomel ibunya :)

MaSLiNa said...

Aleesya pun suka sorok kunci ye? sama la mcm Aiman & Zafri.. so, sebagai penyelesaiannya, kami amik kunci lama (yg dah takde padlocknya) then kami letakkan keychain.. buat dua set.. sorang satu.. setiap kali diorang nak main kunci, kami bagi je 'kunci khas' diorang tu... pastu letakkan kunci tu kat tempat bese kita simpan kunci kita.. konon2 kunci dia pun sama standard dgn kunci kita la.. hehehe.. Pelik la budak2 skang ni suka main kunci kan?

Mamaleesya said...

wah idea yang bernas tu. Harus pg cari kunci lama-lama yang tak pakai tu. Aah tu laaa...suke sangat dgn kunci. Pastu tak perasan dah terlekat kat grill tu. Keje die jugak. Seb baek takde orang perasan. Hehe budak2 sekarang asyik terkurung je kat dalam rumah. Tu asyik nak bukak pintu rumah.

kayrul-shah said...

cutenya aleesya...kena beringat lepas nie kena simpan kunci kat tempat tinggi

Mamaleesya said...

lepas kes tu terus beli tempat letak kunci...sebelum ni letak merata je, lupa skrg dah bertiga hehe

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)