Friday, August 26, 2011

Syioknye persiapan raya

Ramadhan semakin meninggalkan kita, Syawal makin hampir. Apa lagi topik terhangat time-time ni kan kalo bukan persiapan raye. Memang sangat besh kalo ada si budak kecik dalam family ni, semuanya nak dibeli untuk tuan puteri tunggal kami tu *sekarang je tunggal, tahun depan blom tau lagi*. Dari sebelum raya memang mama dah sopeng online sket-sket untuk diye. Sebenarnye beli untuk pakai pegi kenduri kawen, tapi sebabkan Aleesya badan kecik baju yang mama beli mama kena simpan sampai diye muat. Alhamdulillah raya ni dah muat dah baju tu. Semalam mama pegi lagi sesopeng kat Wangsa Walk, ape lagi yang dirembat selain baju-baju syomel. Hmmm...bila la mama nak tutup mata dari melihat baju syomel. Tunggu Aleesya dah besar la agaknye. Makanya, jumlah baju raya Aleesya sumenye 10 pasang. Sepasang baju kurung, sepasang kebaya, 5 dress, 2 spegeti + short pants, 1 top. Cukup untuk 2 minggu beraya sakan kat kampung. Maklumlah bebudak ni suke makan sampai comot-comot, sehari 3-4 baju mesti kena tukar.


Baju ayah diye mama belikan sehelai t-shirt dan sepasang baju melayu. Ayah Aleesya kata tak payah beli baju melayu sebab bukan pakai sangat, tapi disebabkan mama dah terbiasa belikan baju melayu untuk arwah abah tetiap tahun jadi memang akan pegi juga kat kedai baju melayu tu. Tengok kaler memang lawa-lawa, hijau pucuk pisang, biru muda, lilac, fink...suke sangat. Apa lagi ending cuci-cuci mata, dah tentulah terbeli jugak kan. Kebiasaan dah tu :)


Pastu belikan mak baju kurung, nak cari fink kaler sama macam mama takde size dan design tak berkenan. Last-last belikan pepel tapi ader munge-munge fink. Okey jugak tu kan, nanti pakai tudung fink. Tak tau la mak nak pakai ke tak kaler camtu *hehe asalkan baju dibelikan anak mesti mak suke kot*. Bila dah ada anak sendiri ni baru mama faham, kenapa laa mak mama dulu suke sangat beli baju raya kat mama banyak-banyak sedangkan mama taknak. Rupa-rupanya mama pun sama...suke tengok anak sendiri pakai baju syomel, suke dress up kan diye, suke pakaikan diye reben, cekak ngan segala macam aksesori gegel yang berenda-renda sakan tu. Memang ada anak gegel ni banyak sangat pilihan. Macamana tak terbeli walaupun kat rumah punye baju dah banyak belum campur lagi yang mama jual kat fesbuk tu. Haii anak oh anak, penangan kamu memang membuatkan mama eksaited nak raye. Terubat juga kesedihan tak dapat beraya dengan keluarga lengkap seperti beberapa tahun lalu. Ye benar, redha itu ubat terbaik untuk menangis. Semoga tahun ni mama tak menangis lagi mengingatkan arwah abah dan kakak.



Owh no! Pukul 12.30p.m oredi? Mama nak sambung sesopeng part ke berapa tak tau ngan BFF mama Linda. Just short hapdate without pixca. Tak sempat dah nak hapload, lambat ngat loading. Okeylah papai.


Photobucket

2 comments:

MaSLiNa said...

nasib baik kita takde anak pompuan (buat masa ni la).. kalo tak 'penyakit' beli baju utk anak pompuan ni pasti berjangkit... hahahah.. last shopping ke? ada 3 hari lagi nak memborong ni!!

p/s : Selamat hari raya :D

Mamaleesya said...

harus berjangkit mas, sebab baju-baju tu memang menarek tertarek bangat. Macam design orang dewasa. Esok-esok dah besar die nak pilih sendiri, jadi skrg ni pulun-pulun pilihkan untuk diye. Blom last lagi mas, tadi pegi mydin ade aje barang terlupa beli. Hehe beli barang biasa-biasa je utk masak raya nanti. Baju-baju tak beli dah, dah cukup kuota.

p/s: selamat hari raya mas, walaupun kita hanya kenal di blok...tp rasa macam dah berkawan lama. Pape nanti y.m eh. Mana tau nak datang umah ke :)

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)