Thursday, August 11, 2011

Tips memilih baju raya anak

Pejam celik dah 11 hari kita berpuasa kan. BTW Ramadhan ke-11 ni juga merupakan hari Aleesya dilahirkan mengikut bulan Islam. Kalo ikut bulan omputih Aleesya lahir 1 September. Masa diye lahir tu dokter memang rushing abes sebab nak kejar waktu imsak. Hepi bufday yang ke 2 tahun Syahirah Aleesya @ Alica @ Baby. Nanti 1 September ayah ngan mama wish lagi sekali eaa, time tu raya ke-3. Apa lagi besday Aleesya sambut makan ketupat, lemang, segala mak nenek kueh adaaa. Taun lepas bufday Aleesya masa bulan pose. Kebetulan opis buat majlis berbuka pose kat restoran Bamboo, kira sekali je sambut bufday Aleesya sekali. Memang teringin juga nak buat bufday pawty untuk diye, tapi maybe next time lah. Memang besh tengok anak-anak orang lain buat bufday pawty, meriah, syomel, sweet tengok ramai kiddos dan belon kalerful.



Okeh, back to topic sebenar yang mama nak story neh. Memilih baju raya anak perlu ekstra teliti tau, sebab si pemakai tu amatlah syomelicous makanya bajunya juga harus menepati spesifikasi. Entri ni agak panjang yea, kalo nak pegi toilet baek pegi cepat. Nak minum milo panas sambil baca entri pun tak bole jugak kan..pose kot, astarghfirullahalazim.



Faktor utama *cewahh bahasa buku* ialah kenyamanan *errr...keselesaan* si pemakai. Jangan pulak beli baju dari kain yang panas, menyebabkan si kecik cepat berpeluh. Nanti kena ruam panas pulak badan, ciannn diye. Kulit budak-budak kan sensitip, tak macam kulit kita pakai apa pun takpe. Makanya...kenalah pilih fabrik dari tekstur yang lembut supaya tidak terjadinya iritasi *kegatalan* pada kulit si kecik.



Selain tu, saiz merupakan faktor kedua dalam pemilihan baju anak. Kalau terlampau longgar, anak susah nak bergerak. Tau-tau je laa, kalo yang baya-baya Aleesya ni...yaa ampunnnn lasaknye. Kalo longgar susah gak diye nak berlari sana sini kan. Nanti jatuh terpijak baju sendiri pulak.

Contoh baju yang longgar
Tengok la Aleesya jadi model mama
Hentam aje la, janji customer dapat tengok real picture baju yang dah sampai
Model tinggi blom ada lagi, kena tunggu Aleesya besar
Alololo MINI nye anak mama




Jangan pulak pilih baju terlampau ketat. Pun anak tak selesa jugak, diye rasa cam kena ikat je nanti.


Tengok
Akibat baju terlampau ketat
Kan dah nangez





Next, faktor cuaca pun kena tengok juga. Kalau cuaca panas, elakkan lah kita beli baju lengan panjang. Rasanya time raya ni pagi ke tengahari panas, petang hujan kot *tak pasti kena tengok ramalan kajicuaca*. So, time siang tu bole la pilih baju tanpa lengan atau dalam bahasa lain spagetti *ejaan main hentam*. Time petang *kalo hujan* mesti banyak nyamuk kan, jadi pilih baju lengkap berlengan panjang dan seluar panjang. Nak lagi besh sapu losen untuk elak nyamuk gigit anak tu sekali. Kalo anak masih baby, pilih baju yang berbutang depan supaya senang dipakaikan.



Pastu kalo nak pilih baju kurung atau baju melayu untuk anak. Pilih yang satu saiz besar dari anak kita. Sebabnye jimat duhettt, taun depan raya tak pun raya haji bole pakai lagi. Hiks relevan ke alasan mama neh. Tapi kalo papa mama ada duhet lebih takpe je nak beli size ngam-ngam. Nanti anak sape gak yang syomel lagi ayu serta hensem kan? ^__^. Dan paling penting, anak suke baju tu. Contoh macam kita laa, disuruhnye pakai baju yang kita tak suka, dah tentu-tentu kita taknak pakai punye. Kanak-kanak pun sama, agak-agak tengok muncung anak sedepa tu, tau la tu diye tak suke baju tu. Ataupun kalo anak yang kecik tak reti cakap lagi, kalo diye tak suke mesti diye tarik-tarik baju tu, atau nak senang diye nangez.



Faktor terakhir adalah ongkosnya. Pilihlah harga yang berpatutan. Jangan mahal sangat, yang sedang-sedang je coz budak-budak ni cepat besar. Kejap sangat diye pakai baju tu, tak sampai 3 bulan dah simpan dalam kotak sebab dah tak bole pakai. Tapi kalo mama papanye banyak duhet takpe jeee...bergantung pada keselesaan dan kesukaan masing-masing kan. Mama cuma memberi pendapat jez.




Aleesya dengan baju rayanye
Dah rasmikan dulu sebab jadi model mama


Selamat bersopeng, membelilah secara berhemah
*pesanan untuk diri sendiri ;)*



6 comments:

Fitri Senin said...

shopping berpada2...g jln TAR..mabuk byk sgt baju budak

Mamaleesya said...

btul3x...nasib baik tak pegi lagi. Nanti mabuk tak bole balik rumah hehe

Rozita said...

x leh tahan gambar no 2 tu..hehe.. macam betul je sebab baju ketat...

Mamaleesya said...

haha macam tau-tau je yea...agaknye cranky sebab ngantok kot

kayrul-shah said...

kalau tak kena gaya beli baju, sekejap jer la anak2 pakai..hehehe

Mamaleesya said...

aah betul. Ada tu bole pakai sekali je. Baru lagi baju tu dah simpan dalam kotak. Rugi juga anak tak dapat melaram lama dengan baju tu

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)