Monday, September 19, 2011

DSLR...which one is the best?

Bagi penggemar gadget dah tentu-tentu selalu search tentang top model DSLR sekarang kan? Mama pun sama. Wishlist mama sekarang adalah model Sony Nex-C3.




Picture credited to google
Sony Nex-C3



Sony Nex-C3 merupakan kamera kompak yang mempunyai fungsi hampir sama macam DSLR. Bukannya ape, kalo beli DSLR ni satu hal berat sangat nak bawa ke mana-mana. Then orang lain tak reti guna...kesudahannya gambar mama dalam tu mesti nan ado kan. Kamera Sony Nex-C3 agak mudah terutama yang baru nak bertukar ke kamera DSLR. Kualiti gambar pun lebih kurang sama *walaupun tak dapat challenge DSLR sepenuhnya* dan yang paling penting ringan senang nak bawa travel ke mana aje. Dalam memilih kamera, perkara terpenting adalah untuk apa kita guna kamera tu bukan kerana harga atau jenamanya.



Lepas google jumpa pula info ni. Top model DSLR setakat harini adalah model Nikon D7000 mengungguli takhta. Huuu kamera mahal *tak mampu lah*.









 Photobucket

8 comments:

Salina@IbuAqil said...

Sony ni pn dah ok dear.. Sepupu kita keje kat sony dia kata cam ni sesuai utk ladies.. ;)

Mamaleesya said...

salina: tu laa...baru search info sebelum rembat. Sebabnye pikir juga kalo beli dslr asyik simpannn je tak bawak mana-mana rugi jg kan. Dah la mahal mende tu hihi

kayrul-shah said...

tergoda tengok keluaran terbaru sony nie..ingat nak angkat satu la tapi bukan jenis nie la..ikut kemampuan maybe yang patern sebelum nie...hehehe

Nur a.k.a admansyah said...

Dedolu.. ms musim tgh HOT, I teringin jugak! tp cepat sgt kuar model2 baru... last2 I cancel niat tur! sib baek ade iphone... now I tk bw camera pong pi mn2! :p

e.l.i.z.@ said...

yezzaaa...sokong 100% sony nex nih.bukan apa, sy ni pun ada dslr yg gedabak tu..skang dh jarang nk usung sana sini..berat huhuhu...if org dtg umah, br ler bergambar pakai dslr hihi

ieda said...

salam kenal dari akak

huhuhu memang teringin ngan sony nie , nak tukar dari dslr n90 akak tuu .. adik je yg banyak pakai :)

anisalya said...

tu la... berkenan jugak dgn sony nex-c3 ni. walaupun tak dpt dslr tp yg ala2 dan ringan mcm ni pun dh bgs. at least ada jgk pic yg nice utk kita simpan. tak ada la pic cikai guna hp je kan...

MamaEma said...

ada dua DSLR hanya untuk buat kerja sahaja

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)