Tuesday, September 13, 2011

Salam Lebaran...Maaf dari tangan ke hati

Belum terlambat lagi mama nak mengucapkan Salam Lebaran rasanya. Raya kan sebulan *walaupun pose tak cukup sebulan hehe*.


Dua minggu bercoti-coti raya membuatkan mama kene minum lebey 100 Plus untuk recharging tenaga menghapdate belog keshayangan mama ni. Bukannya takde idea nak tulis, banyak sangat memori masa raya tuh...tapi bila bukak lappy je layan fesbuk berjam-jam. Kesudahannya belog terabai. Lagipun fesbuk kan senang sket nak hapload gambor, ta payah nak resize-resize sume. Tapi bezanya tak bole bercerita panjang-panjang kat situ, dan mama pun agak malas juga nak membalas komen di fesbuk, hihi bole?


We olz bertolak balik kampung di malam raya coz ayah Aleesya still keje lagi, mama dah coti makanya mama ngan mak mama bersopeng aje lah. Pagi raya tak silap mama seawal 3 pagi we olz sampai di rumah Moyang Aleesya. Ngantuknyeeee...berbual-bual sekejap terus cari bantal. Memang tak ingat dunia dah punye fenat.


Dalam pukul 6.30 pagi tu terbangun. Waaa rasa segala sendi nak tercabut meriba Aleesya sepanjang perjalanan dari KL ke Teypeng. Si kecik Aleesya dan Akma syiok titon. Akma titon kat belakang. Auntie Aleesya baru sampai dari Singapore pun together-gether travel di malam raya bersama kami. Hehe sori sis, macam sardin bawak barang bebudak berdua lagi banyak dari barang mak budak, ehe macamtu la dah jadi mama.


Mari kita lihat suasana di pagi raya.


Kami dalam tema fink
Ayah Aleesya tukang amek gambar
Biasalah pagi-pagi raya ni, sorang kat dapo, sorang kat depan.
Takde sape nak amekkan pixca we olz cukup korum.




Ayah Aleesya berbaju melayu biru di pagi raya
Tema ikut tudung mama ader kaler biru-biru secoet tuh
Jadi laaa, nak gak match ngan mama kan :)
Nak sedondon-dondon ayah takmo berbaju melayu fink pulak kan
Takpela...raya taun depan ayah pilih theme pulak eh?




Anak dara kesayangan mama
Syahirah Aleesya dan Akma Rozanna di pagi raya
Sedondon baju derang, besh giler sesopeng sehari sebelum raya kat Jusco
Sales sampai 70%
Baju kurung budak RM49 jadi 14 hengget ajeee
Ape lagi mama rembat untuk dorang berdua sedondon



Kasut pun sama sales up to 50% sehari sebelum raya
Wah sorga betul sumenye beli dapat murah-murah dan tantek pulak tuuu
Syukur, rezeki Ramadhan dan Syawal





Aleesya wif her beloved auntie

Pagi raya tu Aleesya moody sket
Silapnya mama tak mandikan diye sebab seminggu sebelum raya Aleesya demam
complete dengan batuk, selsema dan lelah sekali.
Jadi pagi-pagi sejuk ni mama memang elakkan diye mandi
Tu agaknye diye tak fresh dan cranky




Aleesya & Auntie Nadia versi kad raya




My FIL & SIL di pagi hari raya pertama



Ok setel beraya di rumah sedara-mara di hari raya pertama





Ni pulak momentos di hari raya kedua



Di stesen keretapi Ipoh
We olz hantar auntie Aleesya balik
Train pukul 2.00 petang

Dari kiri uncle Hayat, semalam dapat berita dari my FIL uncle Aleesya accident motor dengan kereta. We olz so worried about him. Ayah Aleesya dah bertolak dari KL pagi tadi ke Hospital Teypeng. Mama tak dapat ikut sama sebab kehabisan cuti, kena tunggu khamis malam baru mama balik dengan Aleesya. Malam tadi ayah Aleesya call hospital cakap uncle Aleesya masih dalam ICU dan tak sedarkan diri. Ya Allah selamatkanlah adikku, semoga diye cepat sedar.




It's so hard to say gudbye to familia *ni pula uncle bongsu Aleesya, uncle Azam*





Then lepas tu sambung lagi ziarah raya ke rumah sanak saudara.
Aleesya soooo happyyy





Cerita raya ke-3


Bufday Aleesya ke 2 tahun bersamaan 1 Sept 2011

Sambutan bufday Aleesya di kensel last menit. Memang hajat di hati nak sambut di kampung. Dah beli belon sume untuk bufday diye, tapi atas nasihat moyang Aleesya makanya tak jadi buat. Plan memang nak pegi beli bufday kek Aleesya sebab uncle Hayat tak sempat buatkan. Uncle diye kata kat hotel tak ramai staf sebab dah start cuti. Takpelaa uncle, next time okay.


Untuk menghiburkan buah cinta kami di bufdaynya yang ke - 2 tahun kami bawa diye ke lombong pasir merangkap ladang kelapa sawit together-gether dengan atok Aleesya sekali. Mama yang memang habit suke amek pixca Aleesya dah tentu-tentu tak lepaskan peluang merakamkan detik menarek di hari bersejarah Aleesya *ekceli hari bersejarah mama juga sebab pertama kali melahirkan baby*.



See mama, ader beribu-ribu lemon itik kat situ




Ayah + Mama = Aleesya
Cinta hati hamba





Akma dan tok Aleesya


Malam tu sempena bufday Aleesya we olz sefamili mamam-mamam kat Teypeng dan pegi jenjalan kat Tesco Teypeng. Aleesya tersangat hepiii menyanyi-nyanyi dalam car sepanjang perjalanan balik tu. Dah big gurl anak mama dan ayah.





Raya ke-4 buat ape pula yea?


Kami berjimba-jimba sefamili ke Kuala Kangsar



Aleesya nantok bangat ni
Sepanjang perjalanan titon




Hari-hari seterusnya kami cuma berehat-rehat di rumah dan melayani tetamu yang datang beraya di rumah aje *Aleesya wif her Tok Nek @ Moyang*




Selesai seminggu berhari raya di Perak.
Entri berhari raya di N9 menyusul nanti.


To all frenz and peepers, Selamat Hari Raya maaf dari tangan ke hati.



Photobucket

6 comments:

MamaEma said...

MERIAHNYA BERRAYA

Mamaleesya said...

hehehe tahun ni baru meriah...sebelum2 ni bersedey

kakchik@ella said...

waaaa .. tau ler mar QS, buat entry pun boleh "Lump" kan sekali yer. Hihi

anisalya said...

selamat hari raya maaf zahir batin.
me sefamily pakai pink last year. bukan la light pink tp lebih pada kusam pink. hubby tak kisah pun. okay je pakai pink. hehehe...

Mamaleesya said...

kak ella: haha...mood berbelog tengah mari. Lump sekali aje kalo bole nak buat sepanjang-panjangnye hehe.

Mamaleesya said...

anisalya: slmt hari raya laling. Pink kusam cantik juga tu. Tapi hubby tetap reject semua jenis pink hehe. Kalau lilac ok, sebab dah ala-ala purple. Besh la kalo hubby tak kesah, baru sedondon :)

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)