Tuesday, October 4, 2011

Memasak sangat mudah cara Mamaleesya :)

Time mula-mula mama masak seingat mama umur 12 tahun kot. Buat cucur ikan bilis je. Tapi mama rasa cucur tu baling ke dinding, dinding pun pecah :D. Mana ada orang yang pandai masa tu jugak kan, kene slow-slow belajar. Dalam hidup ni, ilmu kena cari sampai hujung nyawa. Jadi mama pun kena ada ilmu menjaga anak, memasak apatah lagi. Kalau masak asyik tak jadi je, kena cari penyebabnya kenapa tak jadi.


Tapi bagi mama senang je nak masak ni kalau ada bahan-bahannya. Cuma yang susah nak ada tu kerajinan bertapa kat dapur lama-lama memandangkan Aleesya asyiklah ber mama-mama dekat depan gate dapur tu. Selagi mama tak melompat keluar dari dapur selagi tu la mamaaa...mamaaa...Grrr...geram pun ade :)



Okeh, bagi mama-mama yang berkarier atau working mama...balik fenat-fenat nak layan anak lagi, kemas umah, basuh kain, lipat kain, masak lagi dah tentu kena buat dengan pantas kan? Resepi apa yang paling cepat kalo tak megi dan sardin. Hehe kalo selalu jemu jugak kan.



Mama senang je, wiken mama buat cili paste siap-siap. Sebab familia mama memang hantu sambal, makanya stok cili paste seminggu mesti ada dalam esbok. Mama blend cili kering tu, letak garam sket pastu mama goreng *letak minyak je, bawang-bawang ta payah* sampai garing. Tumis tu guna api paling kecik sekali. Lama jugak la, tapi takpe sebab cili tu betul-betul masak.



Bila balik keje senang, dalam 1/2 hour dah siap sambal ikan bilis ke, asam pedas ke, masak merah ke, sweet sour. Takde la hari-hari sardinnn je kan hehe *ayah pun buhsan camtu*. Alaa, cara ni mama-mama bekerja ramai dah tau dah. Saja je mama nak share kat sini :).




Ni lauk malam tadi
Sambal telur + ikan bilis
Masa masak tu jangan lupa letak belacan dan udang kering tumbuk sekali
Coz masa blend cili tu tak letak pape kan
^_^





Pastu mama masak sambal hitam belimbing buluh
Huh! sambal lagi?
Gambar takde pulak, tapi rupa diye hitam gitu lah
Resepi BFF mama orang Pahang


Senang je, letak cili padi 10 biji, bawang merah sebiji, belimbing buluh kering 6 biji, ikan bilis segenggam, garam, gula
Blend sume bahan pastu tumis dengan minyak, masak dengan api kecik je.
Sampai kering jadi hitam *jangan sampai rentung pulak, nanti rasa diye pahit. Mama cakap ni sebab mama penah buat sampai rentung hehe.





Ayah Aleesya request nak makan ni pulak balik dari keje malam tadi
Mama cargas buatkan
Kejap je *5 menit* sebab sume bahan dah ada siap

Gambar ni mama amek masa ayah tengah makan




Adoyai tengok gambar makanan ni jadi lapar la pulak
Nak kuar pegi mamam lah



Yummy! Finger licking good



Selamat lunch sume
^___^


Photobucket

10 comments:

Mamamya said...

masak2 mmg hobi akak....hishh..klu sehari x memasak cam x lengkap je...(ini bagi mama2 yg mmg fulltime housewife...klu yg b'kerja mesti penat kan nak masak ari2.. ^____^)camana cara nak keringkan belimbing buluh tu yer? cam interesting je ni sbb kat umah mak buah belimbing buluh ni gemuks2...geram je tgk...selalu masuk kat dalam masak lemak cili api,asam pedas n sambal tumis...x tau plak blh dikeringkan...


suka tgk mamaleesya suka masak.... :D

MamaEma said...

kalau penat sgt nak masak ..masak sardin memang senang jer..hehehe...

saya masak sambal tk pernah letak belacan...

So Shy Lady said...

menu tu nmpak simple tp sdap ;D

anisalya said...

saya pun dah terbiasa blend cili kering dgn bwg putih+merah. lepas tu smpn dlm peti. kalau balik kg suami, MIL beli cili kisar tu drpd kedai. kdg2 jdk mcm tk reti nk guna pdhla benda tu melalui proses yg sm je. drpd segi rasa mgkn lain skt kot. CKT tu nmpk sedap.

Mamaleesya said...

Mamamya: Macam arwah kakak mama juga la, hobi diye mmg suka masak. Rasanya kalo mama tak keje dok umah pun sama kot. Ni sbb tak cukup masa nak memasak.

Mama pun tak tau macamana nak keringkan belimbing tu, sbb mama kirim kat kawan beli yang dah siap kering kat kg die kat pahang. Tapi rasanya die buat mcm ikan kering kot, kena letak garam. Sebab rasa mcm masin2 sket hehe

Mamaleesya said...

mamaema: sardin memang cepat dan sedap dimakan, tambah-tambah time lapas makan dengan nasik panas-panas pergh.

Mama kadang-kadang pun tak letak jugak, sbb nanti alergik.

Mamaleesya said...

so shy: aah memang simple dimple utk working mama hehe. Tapi cedap time tengah lapar :)

Mamaleesya said...

anis: cili kisar tu rasa die masam sket kan. Agaknya die letak bahan lain kot nak bagi tahan lama. Tapi kalo dah ada yang tu kena la guna juga kan. Cuma sambal kita dah jadi lain macam je rasanya nanti.

CKT simple je tu anis hehe, tal bole challenge yg kat psr melawati lagi tu.

MaSLiNa said...

Eh, tak pernah terpikir plak boleh buat sambal instant sendiri.. good sharing ni.. selalunya kita kalo nak masak bende bersambal mmg bercinta je rasa.. mcm remeh je. Thanks for the info (utk ibu yg malas memasak tapi terpaksa masak jugak mcm saya :p)

Mamaleesya said...

mama pun kawan yg bagitau. Senang kalo ada paste tu, buatnya tetiba ada org dtg umah, goreng je mee sekejap je ada tu. Kalo tak becinta nak mengadap dapur lama2

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)