Tuesday, October 18, 2011

Tutorial Maxis broadband setting untuk pengguna Samsung Galaxy Tab P1000

Tutorial ni mama buat sebab mama penah search cara-cara setting di Google tapi tak jumpa. Lastly mama call Maxis Centre untuk dapatkan setting.



Picture credited to Google


Khas untuk pengguna Maxis broadband dan menggunakan tablet pc jenis Samsung Galaxy Tab P1000 sahaja *Digi dan Celcom setting lain*. Mesti yu olz ada Maxis broadband kan, then nak guna maxis broadband tu kat tab. Bole ajeee. Memula keluarkan Maxis broadband kad tu then pasang kat tab. Lepastu ikut step berikut:


1. Pegi ke bahagian - Setting



2. Klik - Wireless and network



3. Klik - Mobile networks



4. Klik - Use packet data (pastikan bertanda right) pastu klik OK



5. Klik - Access Point Names



6. Klik - Maxis 3G WAP



7. Klik - APN (tukar perkataan unet ke perkataan maxisbb) pastu klik OK
    - bila dah klik OK tu, APN akan keluar perkataan APN maxisbb



8. Klik - Proxy (padam semua nombor-nombor yang tertera, kemudian klik OK)
    - bila dah klik OK tu, Proxy akan keluar perkataan Proxy Not Set


9. Klik - Port (padam semua nombor-nombor yang tertera, kemudian klik OK)
    - bila dah klik OK tu, Port akan keluar perkataan Port Not Set


10. Klik - User name (taip maxis kemudian klik OK)
      - bila dah klik OK tu, User name akan keluar perkataan User name maxis


11. Klik - Password (taip wap kemudian klik OK)
      - bila dah klik OK tu, Password akan keluar perkataan Password ***


12. Klik - Server (padam semua nombor-nombor yang tertera, kemudian klik OK)
    - bila dah klik OK tu, Server akan keluar perkataan Server Not Set


13. Klik - MMSC (padam semua nombor-nombor yang tertera, kemudian klik OK)
    - bila dah klik OK tu, MMSC akan keluar perkataan MMSC Not Set


14. Klik - MMS proxy (padam semua nombor-nombor yang tertera, kemudian klik OK)
    - bila dah klik OK tu, MMS proxy akan keluar perkataan MMS Proxy Not Set


15. Klik - MMS port (padam semua nombor-nombor yang tertera, kemudian klik OK)
    - bila dah klik OK tu, MMS port akan keluar perkataan MMS Port Not Set


16. Klik - MCC (padam semua nombor-nombor yang tertera, kemudian taip 502 pastu klik OK)
    - bila dah klik OK tu, MCC akan keluar perkataan MCC 502


17. Klik - MNC (padam semua nombor-nombor yang tertera, kemudian taip 12 pastu klik OK)
    - bila dah klik OK tu, MNC akan keluar perkataan MNC 12


18. Klik - Authentication type (klik None)
      - bila dah klik OK tu, Authentication type akan keluar perkataan Authentication type None


19. Klik - APN type (klik internet)
    - bila dah klik OK tu, APN type akan keluar perkataan APN type internet


20. Ok dah selesai tu klik Menu (button lambang macam tingkap kat belah bawah tab tu), then klik Save.



Peringatan:
Taip perkataan-perkataan tu semua dalam huruf kecil SAHAJA yea. Contoh: maxisbb



Sekarang yu olz dah bole melayari internet menggunakan broadband di tab yu olz. If yu olz dah taknak guna tenet jangan lupa offkan tenet menggunakan cara 1, 2, 3 dan 4. Di cara ke-4 padamkan tanda right.


Sekian.


Photobucket

8 comments:

niesa said...

nk cr benda alah ni...

Mamaleesya said...

nah dah jumpa :)

Mamamya said...

alahai...bila lah akak nak dpt tab nie...

Mamaleesya said...

insyaAllah ada rezeki lebih nanti mesti dapat kak

MamaEma said...

tungulah kalau ema beli nanti..hehehe

Mamaleesya said...

mamaema: beli jangan tak beli, besh tau

Cho Zila said...

kita takder lagi tu samsung walaupun teringin nak ada satu.. ipad ngan samsung ni mana best yerk...
baca pasal sale kat entry sebelumni buat hatiku juga teringat yang $$$$ yang dah nyawa2 ikan... takkan deepavalini takder gaji awal kot yerk...

Mamaleesya said...

Ipad n tab dua-dua ada kelebihan dan kekurangan masing2. Tab blh masuk simkad, buat call, sms, ada usb. Ipad takde. Tapi ipad jarang nak hang. Tgk keperluan mana yg suka. Tab guna android senang nak donlod pape, byk market free. Kalau suke yg kecik better tab 7", tapi kalo nak skrin besar ipad2 atau tab 10.1.

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)