Thursday, November 3, 2011

Kelengkapan si comel...worth it tak kalau beli?

Bila dah ada anak ni, semua keperluan si syomel kita nak penuhi kan? Kalau boleh nak yang terbaek dari ladang saje untuk diye. Tapi, kita kena fikirkan juga faktor kegunaan toys tu sume. Ada toys yang kita beli hanya guna 2 atau 3 bulan anak kita pun makin membesar. Dah kena simpan untuk anak seterusnya, ataupun bagi pada sedara mara sebab anak kita dah taknak main dah menan tu. Diye nak toys lain yang sesuai dengan umur diye.


Nak beli peralatan anak pun bukannya murah kan. Kalau nak yang kualiti elok, takde bahan yang merbahayakan kesihatan anak. Tapi mama senang je, mama belikan Aleesya preloved item. Dari umur diye 10 bulan mama start beli toys preloved ni. Coz nak belikan yang baru pun sampai RM200+, pastu guna berapa lama sangat. Nak beli yang murah-murah tu, tau ajela Aleesya ni kan premature baby masa lahir dulu...makanya bila dah besar diye memang hyperactive. Barang-barang diye memang cepat rosak bila dapat kat diye. Ala-ala brutal gak la anak dara mama neh. Kejap je dapat kat diye lingkup :D. So, mama kena beli barang menan yang tahan lasak untuk diye.


Ok, ni bukan iklan berbayar yea :). Mama cuma nak share blog-blog yang mama beli preloved items seperti toys, books, bed, stroller, etc dengan mama-mama di luar sana. Preloved items ni ada yang elok lagi tau. Ada preloved item yang mama beli conditionnya 9.5/10 *almost new*. Contohnya stroller Combi Aleesya. Kalau beli yang baru harganya dalam RM1,200++, tapi mama beli yang preloved dapat dalam RM300.00 je.


Masa mama preggy 2months, ayah Aleesya memang eksaited sangat nak belikan barang baby. Ayah Aleesya belikan stroller Sweet Cherry SCR3 kaler oyen. Sangat striking dan ceria warna tu. Tapi kesudahannya tersimpan je kat rumah, sebab berat dan susah nak pasang. Kena cabut tayar sume. Susah juga la mama nak uruskan stroller tu bila keluar berdua dengan Aleesya je. Tapi takde stroller susah juga, nak mengejar Aleesya berlarian lagi fenat. Tu blom diye punggah barang kat mall lagi,tak fasal-fasal mama kena keje part time susun barang kat mall pulak nanti.


Mama pun ambik keputusan beli stroller yang ringan dan senang nak lipat buka. Beli yang preloved item ajelah. Tapi memang rezeki Aleesya dapat yang masih baru. Maybe pemiliknya guna 4-5 kali je macam mama ngan ayah beli SCR3 tu juga rasanya.


Preloved Combi stroller
Sangat ringan, senang nak lipat, tahan lasak, Japan brand
Stroller ni mama beli kat mudah.com.my

Mama likeyyyy...Aleesya pun sama
Yang paling penting mama ngan Aleesya bole sopeng dan jenjalan selalu
Takkan nak duduk rumah je kan, boring kot




Baru ni ada kawan blogger mama tanya tentang buku Aleesya baca tu. Tu pun mama beli yang preloved juga. Kat sini. Memang worth it, buku tebal dan susah nak koyak. Tau ajela Aleesya, hobinya memang suke koyak kertas.



Buku ni ada rak buku sekali
Ada 8pcs dalam satu rak tu
Tak silap mama beli ni RM28
Dah lama tak ingat hehe
Sama juga beli kat blog juaimurah




Playskool push walker & ride on ni mama belikan masa Aleesya 10months
Condition dia 7.5/10
Tapi memang tahan lasak


Masih elok cuma terkoyak bahagian sticker mata je, lain-lain ok. Aleesya sampai sekarang main lagi push walker ni. Masa umur die 10 bulan dulu dia tolak je sebab bila buka boleh jadi push walker. Memang worth it beli barang preloved. Dapat yang murah dan tahan lasak. Harga diye masa mama beli RM60+ kat juaimurah juga.


Ada lagi beberapa preloved toys yang mama beli tapi mama tak amek pixca. Dari beberapa fb shop juga mama beli *tak ingat dah nak senaraikan kat sini*. Semenya harga berpatutan dari brand Vtech dan Little Tikes.


Coming soon, katil Aleesya pun mama beli preloved item juga. Cosco toddler bed complete with mattress. Hehe tak sabar nak tunggu sampai. Bole mama makeover bilik Aleesya nanti, letak cadar Hello Kitty yang diye sukeeee banget tu. Pinky-pinky mama pun suke ^_^.

Picture credited to Juliana

Cosco toddler bed ni diperbuat dari plastik
Condition 9/10
Senang nak cuci dan kalo terhantuk ke takdela sakit
Pastu ringan, senang nak buka kalo nak pindah rumah

Bole guna dari umur 2y hingga 5y
Sesuai nak latih Aleesya tido kat bilik sendiri
Kalo tak, diye nak nyelit kat mama je



So, dengan cara membeli barang-barang preloved ni. Dapat menjimatkan perbelanjaan di samping dapat beli barang anak yang berkualiti dan tahan lasak. Lepas kita taknak guna nanti bole jual balik kat mudah, sure berebut orang nak beli sebab tau kualiti barang-barang tu sume macamana kan. Banyak belog preloved item kat luar sana, mama-mama sume bole google. Memang menarik tertarik dan affordable price semenye *cewahhh macam mama pulak yang jual barang preloved gayanya hehe*.


Photobucket

13 comments:

Mamamya said...

akak kdg2 takut lah nak beli yg preloved (on9) nih...takut brg yg kita dapat x puas hati...tp bila tgk kat sini mcm b'baloi pulak.... akak selalu beli preloved yg akak blh pilih depan mata... :)

Mamamya said...

akak dah tgk blog juaimurah tu..mmg best lah...thanks yer mamaleesya...


p/s:macamana aleesya arini...??? demam dah ok?

MaSLiNa said...

sy pun selalu beli preloved toys utk anak.. mcm tak berbaloi kalo nak beli yg baru.. tapi katil plastik tu mmg sgt menawan.. beli kat mana ye?

Mamaleesya said...

mamamya: memang barang-barang preloved ni ada yang calar sana-sini, tapi tidak mengganggu mechanical diye dan still bole main ok je kak. Kalau sticker koyak atau warna dah luntur tu still bole terima lagi. Jangan sampai dah berfungsi langsung.

Biasanya kat juaimurah tu dia akan bagitau, kat mana ada koyak, tercabut atau apa saje defect. Jadi terpulang pada kita.

Aleesya malam tadi dah bagi ubat vontots, pagi tadi pun bagi. Harap-harap dia dah makin elok. TQ sis :)

Mamaleesya said...

maslina: tu la mas, kalau beli yang baru tu boleh. Tapi kalo memang kita ramai anak, anak sedara. Dan ramai duhett hehe. Tapi kalo nak jimatkan kos, beli je preloved. Berbaloi dan bole beli macam-macam jenis toys.

Bed tu cumil kan? Hehe mama beli kat twinklebiebie. Dkt blog mybundletoys2 pun ada. Lagi cantik-cantik design diye ^_^

aNaYaNa said...

eh comelnya katil tu kak..macam sofa pun ada..nt xnak bangun pulak aleesya dapat katil comel2..hehe

Mamaleesya said...

Anayana, tu la nanti diye asyik nk tido je kn? Hehe tambah pulak bila dah guna cadar kartun lg diye suke hehe

kayrul-shah said...

tak pernah beli lagi..anak first semua excited nak baru jer..tak pernah terpikir nak beli preloved dulu...lepas nie boleh la usha coz anak nak masuk dua, kena jimat lebih sikit

Mamaleesya said...

kayrul: Aleesya dulu pun sama kayrul, dari diye dalam womb ayah diye belikan sume set baru, eksaited kan anak sulung :).

Bila diye dah besar sket baru mama belikan preloved toys. Nak beli yang baru kat mall tu mahal banget. Hehe, pasni bole jimat sket kalo beli brg preloved.

abah khalisha said...

samalah mcm abah..mcm-mcm kena beli untk anak abah..

Mamaleesya said...

Dah jadi abah macam tu la kan. Yang penting anak-anak hepi dan bole belajar sambil bermain

MamaEma said...

walaupunarang dah diguna pakai..tp masih condition baik..tak akan lepaskan peluang utk beli dgn harga murah

anisalya said...

preloved okay jgk beli. cm ada org suka brg baru utk anak2. tp sy okay je dgn preloved items as long as brg2 tu dlm kondisi baik, no hal pny.

 

My Cutie Pie Story | Designed by www.rindastemplates.com | Layout by Digi Scrap Kits | Author by Mamaleesya :)