Friday, March 22, 2013

Kerisauan seorang mama...

March 22, 2013 4 Comments
Harini takde apa yang menarik sangat pun, tapi biasalah kalau dah namanyanya hari Jumaat, tentulah sukenya berganda-ganda. Esok kan coti :)


Sempat jugak sesopeng baju dengan cekedis Aleesya tadi kat Giant. Rembat jugak jeans, top dengan belt kat reject shop. Sopeng tak abes-abes. Baju Aleesya dah penuh almari, baju Rizq sampai umo setahun tak abes pakai. Now, time to sopeng baju mama pulak, dah 3tahun tak berganti hiks.


Hmmm...lama btol tak hapdate belog ni. Kerisauan dalam hati selalu ada bagi seorang bergelar ibu ni. Fikirkan anak-anak ok ke tak. Tambah-tambah baby, takut dia menangis je teringat kat mama. Rizq...Rizq...jangan nanges2 kat rumah BS ye sayang.


Rizq baru ni kena ruam teruk kat bebird dia. Sian, penuh merah-merah sume. Harap-harap la dia tak meragam, mama dah letak ubat pagi-pagi sebelum antar ke rumah BS. Sejak kes dia kena ruam teruk tu, gigih mama pakaikan dia CD dan lampin kain biasa yang tradisional tu kat rumah. Memang terus jadi rajin membasuh. Kalau tak aritu CD kakaknya tu tersimpan elok je dalam kotak walaupun dah ready dibasuh sejak Rizq dalam womb lagi. Hmmm...Rizq nak suruh mama berjimat agaknya kan, nak pakai pampers kain je.


Aleesya pulak mama hantar ke taska harini. BS dia coti sampai seminggu sebab buat kenduri kawen anak dia. Tak tau la macamana dia harini, haritu dia kata dia dah taknak duduk taska...tapi nak wat camne, takkan mama nak bawa Aleesya datang opis pulak kan. Pagi tadi sampai-sampai kat taska tu, sunyi sepi je. Ingatkan coti ke, rupa-rupanya taska tu pindah. Dia tulis alamat kat depan pagar tu. Mama berpusing-pusing juga kat sekitar kawasan tu. Dekat 20 minit baru jumpa. Aleesya mula-mula dalam kete cakap 'tak payah mak', *alasan taknak pegi*, bila nampak ada kawan baru terus je masuk.


Harap-harap minggu ni dua-dua anak mama sihat, tak demam macam haritu lagi.



Photobucket

Monday, January 21, 2013

Friday, January 18, 2013

Hebatnya susu ibu

January 18, 2013 2 Comments

Tahukah anda, secara ringkas method penghasilan susu dalam badan ibu adalah darah merah yang mengalir dalam pembuluh darah akan bercampur dengan zat-zat makanan daripada usus, kemudian campuran ini diproses dalam kilang kecil berupa kelenjar-kelenjar payudara ibu. Kerana itu sehingga kini TIADA kilang di dunia ini yang mempunyai teknologi memproses darah merah dan zat makanan menjadi susu putih. Dan sampai bila-bila pun tidak akan ada jenama susu formula yang akan menghampiri kehebatan susu ibu walau separuh (50%) kejayaan pun. Sumber: FB Baby Language

White Noise memudahkan baby tidur? Apakah???

January 18, 2013 5 Comments
Ok, masalah yang sama pada baby baru lahir ni adalah masalah susah tido. Letih tau nak tidokan baby ni, dekat sejam dodoikan, nyanyi, berzikir dan dengarkan ayat suci Al-Quran, lepas 20 minit dia jaga balik. Ulang lagi perkara yang sama, last-last apa jadi? Dengan mamanya pun tido jugak, makan pun tak. Esok bangun pagi-pagi kelaparan huhu.


Semalam mama google tips nak mudahkan baby tido. Mama jumpa article tentang White Noise. Apa benda alah tu ye? Mama pun baru kali pertama dengar. Meh mama share, info dapat dari sini.


Rizq suka tido mata terbukak sket
 
 
 
Baby suka White Noise?
 
Baby kan dah habiskan masa dia dalam mummy womb  selama 9 atau 10 bulan. Sebenarnya persekitaran dalam mummy womb adalah bising bagi baby. Manakala persekitaran baby apabila keluar ke dunia merupakan satu tempat yang sunyi. Sebab tu bila baby sedang tido, dia dengar je bunyi sudu jatuh, bunyi pinggan mangkuk berlaga, bunyi tapak kaki pun dia boleh terjaga. White Noise ni merupakan bunyi "rumah" kepada baby. Bila dia dengar dia rasa tenang, seolah-olah dia masih berada dalam rahim mummy lagi.
 
 
Tahap kebisingan bagi baby (kalau tak jelas sila klik gambar)
*tak sama tau tahap pendengaran newborn baby dengan orang dewasa ye*
 
 
 
Kenapa mummy perlu gunakan White Noise untuk Baby?
 
 
Pacifier pun tak berkesan untuk Rizq, 10 minit lepas tu dia buang grrrr!
 
 
 
Semua baby perlukan White Noise untuk tido sehingga umur mereka 1 year. Lepas 1 year tu kalau dia takmo tido gak, kalo mama-mama sume pasang gak White Noise maybe kurang kot kesannya. Sebab baby pun dah besar, dah dapat adaptasi persekitaran dunia dia *dah bukan dunia baru buat dia lagi*.
 
Sekarang kan dah ada Ipad, Iphone, Android, dan segala jenis I kann...jadi tapayah dah nak beli White Noise machine ni mahal-mahal. Just install je application White Noise ni kat henpon atau ipad yu olz. Pastu pasang je, sure pastu baby tido lena. Sangat berkesan tau, semalam mama dah try dengan jayanya hehe. Berkesan atau best ke tak sila cuba kat baby masing-masing k. Lain budak lain ragamnya.
 
 
1. White Noise kurangkan tekanan kepada baby
Apa yang menyebabkan baby stress? Macam-macam sebab menyebabkan baby stress. Kadang-kadang sebab baby penat sangat, dia teringatkan mummy womb yang dia dah biasa, tak biasa dengan cahaya lampu, tak kenal dengan orang yang jaga dia especially babysitter baru dan rasa excited. Tapi baby kan tak pandai cakap, mana nak tau kan. White Noise akan block segala yang menyebabkan baby stress dan menciptakan suasana selamat bagi baby.
 
 
2. White Noise membantu baby tidur
Baby akan mudah tido dan akan tido lebih lama. Takdela kejap-kejap terbangun, 20 minit je terkejut. White Noise membantu baby menyahkan bunyi-bunyi bising dari persekitaran.
 
 
3. White Noise mengurangkan tangisan baby
Kita selalu buat shushing *ssssyhh...sssyhhh....ssyhhh...* nak bagi baby diam dari tangisan kan? Itu pun salah satu komponen White Noise. Sebab tu baby bole diam bila dengar tu. Tapi bila baby nanges, kalau mama-mama shushing pun tak guna jugak sebab baby tak dengar. Tangisan dia lagi kuat dari tu. Takkan mama nak buat camtu kuat-kuat kan, letih pulak. Jadi nak senang, guna White Noise ajelah.
 
 
4. White Noise mengurangkan risiko SIDS
White Noise mengurangkan risiko SIDS *sindrom mati mengejut* sebab baby tido dengan lena dan kurang lasak waktu tido.
 
 
5. White Noise bantu mama pun tido jugak
Sebenarnya mama pun jadi insomnia jugak sejak ada baby ni. Risaukan dia, takut dia tetiba terlangkup ke, termuntah ke, tersedak susu ke. Pastu baby kalau tido pun dia tak diam. Kejap-kejap dia bergerak-gerak, buat bunyi itu ini. Mama terjaga jugak. Dengan adanya White Noise ni senang sket mama tido, sebab bunyi tu blocking bunyi-bunyian dari baby. Uissh jangan mama tido tak ingat dunia dah la.
 
 
Subhanallah, kuasa Allah juga menciptakan manusia yang mempunyai akal fikiran yang cerdik sampai dapat hasilkan White Noise ni. Yang baik itu datangnya dari Allah, dan yang tak elok itu adalah dari kita sendiri. Wallahualam.
 
 
 
Footnote: Selain White Noise mama ada install application Sleep Ambiance. Bunyi-bunyi dari hujan, petir, cengkerik, bunyi sungai mengalir, bunyi keretapi, cengkerik dll. Memang rasa nak tertido jugaklah. Patut la kalau balik kampung, pukul 9 je dah tido, bunyi cengkerik tu menenangkan dan memudahkan tido. Kat bandar ni, bunyi kete aje memanjang, so macamana nak tido?
 
 
 
Photobucket

Thursday, January 17, 2013

Ragam Aleesya bila dah ada adik

January 17, 2013 2 Comments

Fuh! Dapat rehat jap Rizq dah tido. Tapi sifu dia blom tido lagi, tengah main Lego. Semenjak Aleesya ada adik ni dia jadi lebih bertanggungjawab *ecewah bahasa buku tuuu*. Tapi kalau dah namanya kiddos mestila ada perasaan jeles jugak, walaupun kat adik sendiri. Bila mama tak layan dia je mula la touching. Tetiba je mata berair. Aleesya...Aleesya...apa-apa pun mama tetap akan lebihkan kamu jugak, sebab Aleesya kan buah hati mama dan ayah yang pertama. Aleesya tetap memberi kenangan dan pengalaman jadi parents buat kali pertama. Merasakan perasaan yang paling indah, ajaib dengan ciptaan Allah sejak kamu berada dalam rahim mama lagi. Mama akui, sejak ada adik baby mama selalu marah Aleesya bila Aleesya nakal. Mama bukan marah sebab tak sayang Aleesya, tapi kalau Aleesya buat bising nanti adik baby bangun, mama tak dapat nak layan Aleesya. Quality time kita masa adik baby tido aje la. So, Aleesya jangan cembeng-cembeng lagi k, Aleesya kan kakak.

Wednesday, January 16, 2013

Jadi momma ni kena belajar multitasking

January 16, 2013 2 Comments

Sambil hapdate belog, sambil dukung Rizq. Aleesya pulak kusyuk tak toleh kiri kanan dah bila dapat tengok Tom & Jerry kartun peberet dia. Dah bape kali mama pesan kat dia, kids bole tengok TV sehari 2 jam je. But as usual, dia buat dono je. Hmmm, bebudak camtulah memang suke hiburan. Rizq pulak dari tadi taknak tido-tido. Memang susah btol dia nak tido *nak jadi burung hantu agaknya* kuikui. Mak dia pun sama la, mata dah jadi macam Zorro dah ni. Macam-macam pesen nak tidokan dia. Memang dah lenguh dah tulang belakang mama ni, kalau tak minum susu mau osteoporosis *betul ke ejaan eh?* jadinya.

Aktiviti harini

January 16, 2013 0 Comments

Tadi pegi CIDB coz mama ada meeting. Pegi sana sampai awal pulak, mama pun melepak jap kat PWTC tu sementara nak tunggu pukul 3 petang. Dulu selalu pegi CIDB masa opis derang kat Hotel Grand Seasons tu, jadi pandai la budget masa. Ni 2nd time mama pegi CIDB sejak derang pindah kat bangunan UMNO tu. Ingat kalau sampai awal sangat nak gak pegi The Mall jap tapi mengenangkan kena panjat jejantas terus kehensel. Masuk meeting ada la 1/2 jam, menunggu yang dekat sejam. Takpe-takpe, next time keluar dari opis lambat sket.

Setia Hujung Nyawa, touchingnyaaa

January 16, 2013 2 Comments

Lepas tengok Setia Hujung Nyawa je mesti termenung jap. Cedey laa. Nape la Zain buat El camtu, takde perasaan ke apa? Tssskkk, emo jap. Tadi mama pegi kedai buku kat Carrefour, dah belek-belek tapi last-last letak balik. Nanti tak besh pulak kalau dah tau ending.

Barut gantung baby

January 16, 2013 0 Comments
Harini mama nak buat review tentang barut baby. Bolehlah dikongsikan dengan mama-mama atau bakal mama yang sedang menggugirl tu hehehe. Sekarang ni mama addicted dengan barut baby comel-comel. Masa Rizq baru lahir mama takde belikan dia barut pun, sume guna kakak Aleesya dia punya. Lagipun Rizq kecik lagi jadi pakai je yang mana ada.

Baru-baru ni mama ada order barut baby kat Little DJE . Size dia agak besar dan sesuailah dengan Rizq yang semakin bambam. Macam-macam corak ada, kain pun selesa, jahitan kemas.


Contoh barut baby
Picture credited to Little DJE
 
 
 
Masa Rizq dalam womb dulu mama beli set tilam kekabu kat Little DJE ni, jadi dah tau dah hasil kerja dia memang kemas. Rizq pun memang suka tido kat tilam tu sebab kain dia sejuk je, tilam pulak empuk btol mama pun rasa nak tido gak.


Set tilam cars untuk Rizq
Gambar ni masa Rizq umur 4 hari
Gambar masa newborn tak ambik pun sebab tak bawak kamera kat hospital
Rugi rasanya sebab takde kenangan newborn :(
 
  
 
Now, mama addicted kat barut gantung baby pulak. Barut ni bole pakai sampai 2 tahun. Rizq ni sensitip sket tak macam kakak dia dulu. Kakak dia dulu pakai sampai 3 bulan je, jarang nak kembung ke apa ke. Tapi Rizq ni, pakai barut pun kembung jugak...kalau tak pakai tak tau la macamana. Perut dia pun sensitip, tak bole mama silap makan mesti dia cirit birit. Aritu cirit birit + demam panas sampai masuk wad. Later mama citer pasal masuk wad kat entri lain.
 
 
Ok sikit info tentang barut gantung:
 
Keistimewaan:
1. Sesuai untuk bayi yang sudah meniarap atau merangkak. Sekiranya bayi baru lahir boleh dilipat di bahagian bawah.

2. Menggunakan 3 tali di kiri dan kanan barut supaya lebih kemas dan tetap di badan bayi.

3. Boleh dipakai barut ini sahaja ketika cuaca panas, tanpa perlu memakai baju.

4. Saiz lebih lebar dan besar, boleh dipakai sehingga baby berusia 2 tahun.

5. Menutup keseluruhan bahagian dada dan perut bayi bagi mengelakkan asma dan kembung perut.

 
 
Ada tak yang tak pernah tengok barut gantung tu? Zaman sekarang ni orang jarang pakai dah barut gantung, tapi mama berazam nak pakaikan Rizq sampai dia besar sket sebab taknak jadi macam kakak dia *kena asma*. Biar dada dia selalu tertutup je takdela dada sejuk.
 

Barut gantung
Picture credited to Butik Qiut Butik Qiut
 
  
 
Mama memang suka tengok kain syomel-syomel. Then mama beli kain syomel-syomel pastu tempah orang jahitkan barut gantung baby ni. Mesin jahit rosak pulak nak jahit sendiri. Kalau jahit sendiri memang lagi jimat.
 
 
 
 
Comel kan fabrik-fabrik ni?
Picture credited to Mashiit
Nanti bila barut gantung ni dah siap mama upload gambar Rizq pakai
*tak sabarnya nak tunggu siap hehe*
 
 
 
 


Photobucket

Tuesday, January 15, 2013

Cinta Qaseh, sedapnya nama Qaseh

January 15, 2013 0 Comments

Layan citer Cinta Qaseh pulak kat TV3. Comeynyer Qaseh, secomey namanya. Nape laaa ayah Aleesya tak approved mama nak letak nama tu dulu. Rizq ooo Rizq, bila la kamu ni nak tido. Dia pun layan Cinta Qaseh jugak. Aleesya tak abes-abes menyanyi.

Setia Hujung Nyawa

January 15, 2013 0 Comments

Sedihnya citer ni, naper la Zain tu ego sangat eh? Isyh geram pulak tengok watak dia. Sian El...Sempat lagi mama tengok citer ni sambil tidokan Rizq.

Bantal busuk oh bantal busuk

January 15, 2013 1 Comments

Jemput Aleesya dari taska tadi, bila masuk je dalam kete dia tetiba nanges. Mama tanya dia kenapa nanges? Dia kata bantaiii...bantaii. Lor..bantal busuk tertinggal pun bole melalak macam kena cubit. Harini sehari je Aleesya duduk taska sebab BS Aleesya cuti hantar anak dia daftar MRSM.

Rocker jadi stroller

January 15, 2013 0 Comments
Semalam Rizq tak banyak karenah sangat, sempat jugaklah mama masak simple-simple je.


Dekat pukul 10 dia takmo tido2, last-last Aleesya yang layan adik dia. Dia tolak adik dia keliling hall guna rocker dia tulah. Rizq suka sangat la kakak dia entertained dia. Lepas dah penat tolak rocker, dia ambik botol susu adik dia sumbat dalam mulut adik. Aik? Pandai pulak tu, hehe dah ada bakat jaga adik. Lepas ni bole mama relax :-)


Ayah balik tengok peel dia layan adik pun tergelak. Anak kita dah besar, bole harap dah.



Nak beli ke tak Bumbo seat ni eik?

January 15, 2013 4 Comments
Tengah berfikir-fikir ni nak beli ke tak Bumbo seat untuk adik baby ni. Dia sekarang asyik nak duduk atas riba mama jek. Kesudahannya apa keje pun tak boley buat kalau dia asyik nak berkepit.

Mama ingat nak beli Bumbo seater tu tapi mahai gak mende alah tu, sampai RM199.00. Pakainya tak sampai berapa bulan pun. Mama ada jugak tengok yang preloved kat mudah, tapi setakat beza berapa puluh je bek mama beli baru je. Adoyai konpius-konpius.



Bumbo seat blue pun comey
 
 
Photobucket

Cara mengatasi masalah handphone Android yang boot loop

January 15, 2013 0 Comments
Cara mengatasi masalah handphone Android yang boot loop, tidak mahu start, brick, lupa pin, password atau salah masukkan kunci pola.


Cara melakukan factory reset handphone Android melalui Recovery Mode secara lebih umum.



Apa itu Factory Reset (Reset Data Pabrik) Android?

Factory reset adalah suatu cara untuk mengembalikan software handphone/tablet Android ke kondisi seperti baru keluar dari kilang. Factory reset pada umumnya dapat menyelesaikan hampir semua masalah yang disebabkan oleh kerosakan software. Sebagai catatan, proses factory reset akan menghapus semua data dan aplikasi yang tersimpan di memori internal telepon / tablet Android.

Pada umumnya Factory Reset dapat dilakukan melalui menu Settings (pengaturan) > Privacy (privasi) > Factory data reset (reset data pabrik). Namun bila kondisi handphonenya tidak mau start atau tidak mau masuk ke menu, maka untuk melakukan factory reset, harus melalui recovery mode.



Apa itu Recovery Mode Android?

Recovery mode Android pada dasarnya adalah suatu menu Android yang berguna untuk recovery atau memperbaiki kerusakan software Android. Pada beberapa type handphone, upgrade software dapat juga dilakukan langsung melalui recovery mode. Tidak semua tablet / handphone Android memiliki recovery mode, namun pada beberapa tipe Android, hal ini dapat diatasi dengan menginstall recovery mode buatan pihak ketiga, misalnya ClockwordMod recovery atau xRecovery.

Recovery mode akan sangat berguna bila anda mengalami hal-hal sebagai berikut:

  1. Bila handphone Android tidak dapat start atau hanya berhenti di logo saja (biasa disebut boot loop Android). Hal ini boleh disebabkan oleh beberapa hal, misalnya akibat ada aplikasi yang error atau baru saja menginstall aplikasi yang tidak kompatibel dengan type handphone (dalam banyak kasus, setelah menginstall font changer).
  2. Bila handphone Android dapat dinyalakan, namun tidak mau merespon input dari pengguna, misalnya layar Android tidak mau disentuh atau tidak dapat masuk ke menu telepon / tablet.
  3. Bila anda lupa PIN, Password atau anda terlalu banyak melakukan percubaan menggambar pola (pattern) pengunci ponsel Android yang menyebabkan anda tidak dapat masuk ke menu.
  4. Kerosakan-kerosakan software Android lainnya.

Untuk melakukan factory reset via recovery mode secara garis besar dapat dilakukan dengan dua langkah mudah berikut. Namun sebelumnya, do with your own risk (DWYOR) atau risiko ditanggung sendiri ok ;)


Berikut caranya:

Tahap 1: Masuk ke recovery mode

Untuk dapat masuk ke recovery mode Android, aAnda harus mematikan dulu handphone / tablet > tekan dan tahan beberapa button Android sekaligus (misalnya tombol vol Up + Vol Down + power secara bersama-sama) > anda akan masuk ke dalam recovery mode.



Cara masuk recovery mode (button yang harus ditekan) berbeza mengikut jenis handphon.

Recovery mode hanya berupa tulisan saja. Dan didalam recovery mode, anda tidak dapat menggunakan touch screen, jadi untuk navigasi naik dan turun, biasanya menggunakan button volume (bergantung jenis handphone Android).



Berikut contoh tampilan recovery mode Android:

mengatasi handphone android lupa pin password atau pola pattern pengunci


Tahap 2: Lakukan Wipe Data / Factory Reset

Setelah berhasil masuk ke recovery mode, yang anda harus lakukan tinggal memilih fitur “Wipe Data / Factory Reset” setelah itu restart handphone anda.



Agar anda tidak bingung, berikut contoh cara melakukan factory reset pada handphone Android Samsung Galaxy Young:

  1. Pastikan bateri masih cukup banyak (minimum 70%)
  2. Matikan handphone
  3. Tekan dan tahan tombol Volume Up + tombol HOME + tombol Power secara bersamaan selama beberapa detik > anda akan masuk ke recovery mode Android
  4. Dengan menggunakan tombol Volume, arahkan kursor hingga berada di tulisan “Factory reset / wipe data”
  5. Tekan tombol HOME untuk memulai proses > harap sabar saat proses berlangsung
  6. Reboot handphone

Jadi, bila anda mengalami boot loop pada handphone Android atau anda lupa akan kata sendi atau pengunci pola handphone Android, yang perlu anda lakukan hanyalah masuk ke recovery mode > lakukan Factory Reset / Wipe data. Sekarang yang menjadi masalah adalah banyak orang yang tidak mengetahui cara masuk recovery mode tablet / handphone Android miliknya.

Berikut adalah cara masuk recovery mode beberapa tipe handphone Android, bila ada tambahan type lainnya akan saya update di artikel ini. (diurutkan berdasarkan abjad merk handphone)

Note: Untuk masuk ke recovery mode, semuanya dilakukan dari kondisi handphone mati (off)

ACER

Cara masuk recovery mode Acer BeTouch E210:

Tekan Tombol Volume Down + Camera + Power Secara bersamaan > Ikuti petunjuk yang ada di layar (Thanks to Rio)

Cara masuk recovery mode Acer Liquid Metal:

Caranya sama seperti Acer BeTouch E210

CROSS

Cara masuk recovery mode Cross AD350 Android:

Tekan tombol HOME + Volume Down + Tekan tombol Power > akan muncul tanda /!\ > tekan tombol HOME (Thanks to Lafit)

CSL

Cara Masuk recovery mode Blueberry CSL Mi 410 Android:

Tekan dan tahan tombol Volume Up + Volume Down + Power secara bersamaan > setelah itu tekan tombol HOME

Cara Masuk recovery mode Blueberry CSL Mi 320 Android:

Tekan Trackpad + tombol Volume Up + Power bersamaan

HUAWEI

Cara masuk recovery mode Huawei X3:

Tekan dan tahan tombol vol up + tombol Power

Cara masuk recovery mode Huawei X5:

Sama dengan X3, yaitu tekan dan tahan tombol vol up + tombol Power

IVIO

Cara masuk recovery mode IVIO DE88 (thanks to Priadi)

Tekan dan tahan Tombol Camera + Tombol HOME > tunggu hingga muncul logo Android, langsung tekan tombol MENU+BACK bersamaan. Navigasi menggunakan tombol Volume, untuk memilh atau OK gunakan tombol Camera.

SAMSUNG

Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Ace dan Samsung Galaxy Fit Android:

Info lebih lengkap dapat membaca artikel: “Cara mengatasi Samsung Galaxy Mini yang terkunci” (klik)

Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy Gio

Tekan tombol HOME + tombol Power

Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy 551:

Tekan tombol huruf T + tombol Power. Untuk navigasi atas bawah dapat menggunakan tombol panah, sedangkan untuk melakukan pilihan menggunakan tombol Shift.

Cara masuk Recovery mode Samsung Galaxy Pro:

Tekan tombol T + Tombol Power

Cara masuk Recovery Mode Samsung Galaxy Y (Young) GSM:

Tekan tombol Vol Up + tombol HOME + tombol Power secara bersamaan selama beberapa detik.

Cara Masuk Rec Mode Samsung Galaxy Y (Young) CDMA:

Matikan HP > Tekan tombol Power, saat muncul logo Samsung > tekan tombol VOL UP sampai masuk ke recovery Mode. Kalau handphone menyala normal masuk ke menu seperti biasa, matikan handphone lagi dan ulangi proses dari awal.

Cara Masuk Recovery Mode Samsung Galaxy W (Wonder):

  1. Matikan handphone
  2. Tekan tombol Volume Up + Tombol HOME (tombol tengah) + Tombol Power secara bersamaan > tunggu sampai keluar logo “Samsung”, setelah itu segera lepas tombol ketiga tombol tersebut, dimulai dari tombol power terlebih dahulu.
  3. Bila muncul logo Android / gambar kotak dan anak panah > tekan tombol MENU (tombol sebelah kiri dari tombol HOME). Bila tidak berhasil masuk ke recovery mode, ulangi lagi tahap 1.

Cara Masuk Recovery Mode Samsung Galaxy Tab 7″ (P1000) / Tab 7 Plus (P6200)

Matikan Tablet lalu Tekan tombol Volume UP + Tombol Power secara bersamaan sampai layar menyala



Demikianlah sedikit tutorial cara memperbaiki handphone Android yang tidak dapat start, bootlop, brick, lupa password, PIN, salah memasukkan pattern / pola pengunci Android, dll.
 
 
Semoga berguna bila henpon u olz hang atau blank yea. Kalau antar kedai henpon suruh reboot konpom melayang 50 hengget :)
 
 
 


Photobucket

Monday, January 14, 2013

Our Momentos

January 14, 2013 0 Comments
Layan gambar ajelah dulu...




Rizq tengok menan dengan kusyuknya
 
 
 
 
Aik tak sampai laa
 
 
 
 
Peaceee...erm Aleesya lupa laa mama
 
 
 
 
Aleesya & Rizq ketawa-ketawa
 
 
 
 
Photobucket

Kali pertama adik baby pegi kenduri kawen

January 14, 2013 0 Comments
Semalam bangun pagi terus siap-siapkan diri dan Rizq dulu. Mandikan dia dulu. Aleesya blom bangun lagi. Aleesya kalau dapat tido tak ingat dunia, kalau boleh nak bangun petang esok. Lepas dah mandikan Rizq siapkan dia, tuam, mekap2 dia, pakaikan baju...kejutkan kak Aleesya dia pulak. Liat sangat nak bangun tido. Mama kata kat dia "nak beli baju abie tak?" abie *Barbie*. Mama tengok dia bukak mata jeling sket. Mama masuk bilik tengok2 dia ikut mama kat belakang. Hmmm kalau pasal Barbie laju aje nak mandi.


Dah ready sume turun, hujan renyai-renyai pulak. Ayah hantar Aleesya dulu kat car. Pastu baru amik mama dengan Rizq. Kami nak pegi kenduri kawen opismate ayah Aleesya kat Cheras. Pusing2 jugak masa cari tu nasib baik tak susah sangat tempat dia.


Mama memang ada bawak kamera, tapi semenjak dah berbaby ni memang tak sempat nak pegang kamera ke, henpon ke, melompat saje Rizq. We ols makan laju-laju, borak2 sket dengan kawan2 opis asben, pastu zas balik.


Balik umah Rizq rehat-rehat kejap, nak tido. Bagi dia tido memang sangat mencabar jugak. Kejap masuk buai dia taknak, nak BF. Dah mama terbaring dia nak bangun pulak. Bawa dia keluar tengok TV. Pastu meragam lagi, bagi botol susu pulak. Mama dah letih rasanya. Bedungkan dia, masukkan dia dalam buai...selamat zzzzz. Ayah dengan Aleesya tengok citer tamil kat TV2. Mama memula tengok jugak sket2, lepas tu citer tamil yang tengok mama. Mama dah Zzzzz. Ayah Aleesya yang tak suke citer tamil, boley pulak dia layan citer tu sampai abes.


Adehhh ni mama tak suke ni, time mama rajin berbelog nak hapload gambor tak bley pulak. Saje nak suruh mama stop blogging agaknye hehehe. Next time la mama hapload gambor adik baby.


Photobucket

Lamanya tak berbelog...

January 14, 2013 0 Comments
Perghhh dah lama sangat tak berbelog ni. Semenjak preggykan adik baby memang mood ke laut nak berbelog. Mana taknya asyik fening-fening idea pun takde. Tambah-tambah pulak masa tu blogger punya layout berubah lagi bertambah fening nak buat setting.


Maybe lepas ni aktif balik kot berbelog *cewah*. Sebab nak hapdate adik baby punya milestone. Sian jugak takkan sume citer tentang kakak dia je kan.


Harini macam biasa Monday Blues, termenung lama mengadap keje. Pastu pagi tadi temankan kawan opis pegi CIDB jap.


Dalam mata ni terbayang-bayang buah hati 2 orang kat rumah BS. Rindu amatttt...


Photobucket