Friday, December 21, 2018

Rawatan muka secara laser karbon di Toscana Medi Clinic Publika

December 21, 2018 3 Comments
Toscana Medi Clinic


Harini mama nak ceritakan pengalaman kali pertama mama buat rawatan muka di aesthetic clinic iaitu Toscana Medi Clinic. Sejak remaja lagi kulit mama memang mempunyai masalah pori-pori terbuka, jerawat, tona kulit tidak sekata, whitehead dan blackhead. Kalau diceritakan satu persatu memang tak habis entry ni, jadi mama ringkaskan je. Masalah kulit mama memang boleh dikatakan never ending story. Apa yang boleh dilakukan adalah merawatnya supaya tidak menjadi semakin teruk. Bukanlah mengharapkan kulit terus jadi gebu gebas tapi at least, ada nampak perubahan.

Mama memang tak pernah terfikir pun sebelum ni untuk merawat kulit mama di aesthetic clinic sehingga suami mencadangkan mama ke sebuah aesthetic clinic. Suami siap forward nama klinik dan kos rawatan tersebut di Whatsapp. Tapi mama macam tak berminat sangat sehingga mama tahu tentang Toscana Medi Clinic. 

Sebelum melakukan rawatan di klinik ini, sudah tentu perkara pertama yang mama lakukan adalah dengan mencari info dan review mengenai rawatan muka di sini. Rata-rata review yang mama baca di google dan Facebook adalah positif. Mama terus buat appoinment dan bermulalah proses rawatan wajah. 


Pengalaman di Toscana Medi Clinic


Hari yang dijanjikan, mama waze Toscana Medi Clinic. Klinik ni terletak di Publika, Solaris Dutamas. Parking memang banyak, so jangan risau kalau korang datang sini. Sampai je di klinik, staf di situ berikan mama borang untuk diisi.

Bahagian kaunter


Tempat menunggu


Bahagian hadapan




Ok mama cerita santai-santai je ye... taknak terlalu saintifik sangat sebabnya nanti susah nak faham hehe. Giliran mama untuk jumpa Doktor dah sampai. Staf klinik memperkenalkan doktor yang akan memberi consultation pada mama iaitu Dr. Lashela Dharmadass yang merupakan Aesthetic Practitioner dan juga Director di Toscana Medi Clinic ni. Selain Toscana Medi Clinic, Dr. Lashela juga merupakan Aesthetic Practitioner di Clinic D'Umra. Pertama kali mama bertemu dengan Dr. Lashela, mama memang kagum tengok muka dia yang licin dan tak ada sebarang cela. Memang sesuai sangat dengan profession dia sebagai pakar dalam bidang aesthetic ni. 


Dr. Lashela


Sesi Konsultasi


Dr. Lashela bertanya serba sedikit mengenai jenis dan jenama produk penjagaan muka dan makeup yang mama gunakan. Selain tu, bila kali terakhir mama buat facial. Dia tengok je memang dia dah tau jenis kulit mama adalah kulit kering tapi berminyak di bahagian T-zone. Serba sedikit penerangan mengenai struktur kulit dilukis oleh Doktor untuk mama lebih faham. BMI pun doktor ada check untuk mama dan nasihatkan mama untuk tambah berat badan. Heee ni memang masalah juga sebab tak berapa nak makan sangat kan.

Doktor menasihatkan supaya facial dilakukan setiap bulan kerana semasa kita mencuci muka, hanya permukaan luar wajah sahaja yang dibersihkan. Manakala, kekotoran di bahagian dalam kulit tidak dapat dikeluarkan melainkan dengan melakukan facial. Whitehead yang tidak dikeluarkan lama kelamaan akan menjadi blackhead dan akan menyebabkan liang pori terbuka semakin banyak. Krim SPF juga perlu digunakan sebab kita biasanya akan melakukan aktiviti di luar. Sekiranya tak pakai krim SPF ianya akan menyebabkan kulit mudah berjeragat.

Dari analisa doktor, kulit mama mempunyai masalah liang pori terbuka, warna kulit tidak sekata, pigmentasi dan bekas parut jerawat yang agak banyak. Mama juga mempunyai skin tag di bahagian bawah mata dimana ianya selalu terjadi kepada ibu selepas bersalin. Beliau menyarankan mama melakukan 2 jenis rawatan iaitu Porcelain Doll Treatment dan Black Doll Laser. Mama juga perlu melakukan rawatan skin tag *ni nanti mama cerita dalam post yang akan datang*.

Porcelain Doll Treatment

Rawatan ini berfungsi untuk meratakan tona kulit, menghasilkan kolagen, menambah keserian pada wajah dan menyingkirkan sel kulit mati. Proses rawatan adalah dengan menggunakan vakum kecil yang khas dikenali sebagai extration (microdermasion) untuk membersihkan liang pori sekaligus mengecilkan liang pori pada wajah. Selain mengecilkan liang pori, ianya dapat meningkatkan penghasilan kolagen yang mana ia berfungsi untuk menegangkan kulit muka. Kulit akan menjadi lebih cerah dan sekata sejurus selepas berakhir proses extration ini dan korang tak perlu tunggu sampai berbulan-bulan untuk melihat kesannya.


Bilik rawatan


Disebabkan mama memang tak pernah menerima rawatan di aesthetic clinic, makanya mama agak berdebar juga sebelum masuk ke bilik rawatan ni. Tapi setelah bertemu dengan teraphist perasaan tu hilang dengan sendirinya. Biasanya mama fobia nak buat facial sebab nanti akan rasa sakit. Tapi ni mama yakin kalau korang cuba pun korang mesti suka sebab tak menyakitkan langsung dan tak ada kesan merah yang teruk di muka.

Scrub disapu


Theraphist menggunakan brush khas yang lembut untuk meratakan scrub diwajah. Proses skrub ini adalah untuk menyental dan mengeluarkan sel kulit mati supaya kulit lebih lembut dan licin.


Wajah dibersihkan


Extration (Microdermasion)


Selepas vakum, proses seterusnya adalah mengeluarkan whitehead dan blackhead dengan cara menekan bahagian terlibat dengan menggunakan kapas. Theraphist melakukan secara berhati-hati dan lembut selain ada bertanya sekiranya mama terasa sakit atau tidak. 

Dah selesai Porcelain Doll Treatment, rawatan seterusnya adalah Black Doll Laser.

Black Doll Laser

Black Doll Laser ini juga dikenali sebagai Hollywood Peel atau Lunchtime Facelift. Di Amerika Syarikat ramai artis Hollywood melakukan rawatan laser karbon atau Black Doll Laser ini bagi mengecilkan liang pori dan mengurangkan parut jerawat. Biasanya artis Hollywood melakukan rawatan ini 2 jam sebelum melangkah ke red carpet, sebab ianya tidak ada kesan sampingan dan kulit cerah sekata serta merta. Rawatan ini juga terkenal di Korea kerana ianya menghaluskan kulit dan menjadikan kulit lebih berseri. 

Pengelupasan kulit secara laser karbon menghasilkan sel kulit baru yang lebih lembut, anjal, cerah, lembap dan sihat. Ianya tidak menyakitkan dan tidak mendatangkan kesan sampingan kerana dilakukan oleh pakar estetik bertauliah dan menggunakan alat laser karbon yang selamat.

Q-Switch Laser 1064nm dilakukan untuk merawat kulit mama. Ianya berfungsi untuk mencerahkan pigmen bawah kulit sekaligus mencerahkan kulit wajah, menghasilkan kolagen dan menganjalkan kulit. Selain mengecilkan pori ianya juga berfungsi untuk mengecilkan kalenjar minyak dan pori. Kulit berminyak adalah salah satu punca pori terbuka. 

Kulit wajah mempunyai 3 lapisan, jadi terdapat 3 setting digunakan semasa rawatan laser karbon ini dilakukan. 

Carbon Laser Setting:
(1) Lifting
(2) Stimulate collagen
(3) Tighten up pores

Kulit hendaklah dibersihkan terlebih dahulu sebelum melakukan laser karbon ni untuk menghilangkan kekotoran sepertimana proses Porcelain Doll Treatment tadi. Wajah hendaklah disental dengan skrub khas untuk mengeluarkan sel kulit mati.

Keseluruhan wajah mama disapu dengan krim karbon dan dibiarkan selama lebih kurang 20 minit untuk dikeringkan. Mata akan ditutup untuk mengelakkan pancaran laser terkena pada mata. Proses laser karbon dimulakan dan Dr. Lashela telah menetapkan setting tertentu kepada mesin laser tersebut. Rasa macam kena gigit semut dan kepanasan suam sahaja kerana ada kipas dihalakan ke muka mama semasa proses laser karbon dilakukan. Proses berlangsung selama beberapa minit selepas semua warna hitam karbon diserap oleh peranti laser tersebut. Heee nak lagi faham nanti tengok video kat bawah. Tapi jangan terkejut pula tengok muka mama hitam macam Dayang Senandung. Nak kulit cantik ke tak?


Krim karbon disapukan ke seluruh wajah


Proses laser karbon
Bunyi 'klik' kedengaran di sepanjang rawatan


Setelah lapisan karbon diserap oleh peranti laser, mask diletakkan di wajah untuk mengurangkan ketidakselesaan pada kulit. Rasa sejuk je muka. Mama dibiarkan merehatkan wajah selama beberapa minit sebelum theraphist datang untuk mengeluarkan mask dan seterusnya menyapu pelembap di wajah mama.

Maka, selesailah keseluruhan proses rawatan Black Doll Laser ni. Doktor bagitau mama yang kesan rawatan ni boleh bertahan selama sebulan. Setelah sebulan boleh ulang buat rawatan lagi. Rawatan ini juga sesuai untuk lelaki. Golongan lelaki sekarang pun perlu jaga penampilan juga sebab kebanyakan profession sekarang agak mementingkan personaliti.

Testimoni


Gambar selepas rawatan
No filter


Setelah kedua-dua rawatan iaitu Porcelain Doll Treatment dan Black Doll Laser Treatment ni selesai, mama rasa kulit mama licin. Rasa menggerutu tu dah takde dan warna kulit cerah sekata. Kesan parut jerawat semakin pudar dan liang pori semakin mengecil. Tak perlu tunggu berbulan-bulan untuk melihat kesan rawatan sebab dengan teknologi laser ini mama terus dapat tengok kesan sesudah rawatan. Takde kesan sampingan *no downtime* macam sakit, kulit mengelupas, muka bengkak atau kemerahan selepas rawatan dibuat. Patutlah artis Hollywood buat rawatan ni sebelum melangkah ke red carpet, sebab diorang nak nampak glowing time tu. InsyaAllah, ada rezeki nanti nak buat lagi. Secara keseluruhannya, mama bagi 4 bintang :) 


Terima kasih Dr. Lashela


Rawatan lain di Toscana Medi Clinic

Kulit kita berbeza antara satu sama lain. Jadi sekiranya korang ingin melakukan sesuatu rawatan, ianya memerlukan nasihat dari pakar estetik atau pakar kulit terlebih dahulu. Pakar Estetik Dr. Lashela boleh memberi nasihat dan cadangan apakah rawatan yang sesuai mengikut masalah kulit muka korang. Lain-lain rawatan di Toscana Medi Clinic adalah:

Aesthetic Services

  • Skin problem
  • Botox/Filler
  • Face reshaping
  • Lip enhancement
  • Firming/Lifting
  • Wrinkle care program
  • Q-Switch/Fractional Laser
  • Permanent hair reduction
  • Freckles/Pigmentation
  • Tattoo/Mole removal
  • Cellulite reduction
  • Acne scar reduction
  • Bidy sculpting
  • Weight loss

General Practice

  • Stemcell/Obesity
  • Diabetes/Pap smear
  • Genetic test/Skin disease
  • STD screening/Hypertension
  • Breast examination
  • Full medical check-up
  • Minor surgery/Emergency care

Women's Health

  • Fertility counselling
  • Menopause counselling
  • Pap smear and HPV counselling
  • Family planning & birth control education
  • Pelvic & sexually transmitted infection management
  • Management of menstrual disorders
  • Urine incontinence management


Info

Facebook: www.facebook.com/toscanamediclinic

Instagram: www.instagram.com/toscana_mediclinic

Website: www.toscanamed.com

Telefon: 03-6143 8866

Alamat: 
Lot 01 & 02, Level G4, Block D5,
Solaris Dutamas, No. 1 Jalan Dutamas 1,
50480 Kuala Lumpur

Waze: Toscana Medi Clinic



Tuesday, December 11, 2018

Breakfast sefamily sambil join Contest di Don's Warong

December 11, 2018 9 Comments
Tempohari kami berkesempatan ke Don's Warong. Kami plan nak breakfast jauh sikit dari rumah sebab tu keluar awal pagi. Mama cadangkan kitorang pergi ke Don's Warong. Selalu sangat nampak restoran ni lalu kat wall FB mama, nampak macam sedap...apa salahnya cuba kali ni.

Sampai kat Don's Warong, memang cantek sangatlah dapat parking betul-betul kat tepi restoran tu. Tak payah nak parking kat basement dan menapak bersama askar-askar yang ada. Kurang sikit la mama diorang ni jadi singa, kalau tak hero-hero ni sempat la berkung fu sesama sendiri sementara nak sampai kedai makan *heee mak-mak je faham*.


Kitorang pilih meja kat luar sebab boleh cuci mata tengok orang lalu lalang sambil menikmati view pagi yang fresh ni.


Lokasi Don's Warong

Terletak di Plaza Damas Sri Hartamas, korang boleh waze Don's Warong confirm akan sampai depan pintu restoran :). Suasana kat sini tenang je sebab di kelilingi kawasan perumahan dan juga berdekatan dengan Istana Negara. Kami sampai je terus dilayan dengan mesra dan ramah oleh staf di situ. Bahagian dalam restoran bersih, kemas dan teratur.

Kaunter minuman dan cashier

Bahagian dapur

Staf sedang menyediakan hidangan untuk customer

Tenang

Apa yang menarik di Don's Warong?

Mama memang penggemar makanan Johor terutamanya laksa Johor, otak-otak dan mee rebus tulang. Tapi kali ni mama nak try menu lain pula yang  ada di Don's Warong ni. Okay jom kita tengok menu yang kami order.

Nasi lemak soft shell crab

Nasi lemak sambal sotong

Ubi rebus special

Lempeng kelapa

Lempeng pisang

Kacang pool

Nasi lemak bungkus

Bon appetit

Macam sedap

Minuman

Personal Review

Nasi lemak soft shell crab mama suka sebab rasa manis-manis ketam digabungkan dengan rasa lemak nasi lemak tu yang buat menu ni jadi sedap. Ketam lembut tu digoreng rangup berempah, ala-ala ayam goreng berempah menjadikan menu ni special.


Ayah pulak suka lempeng pisang dan lempeng kelapa. Bila makan memang terasa lembut dan lagi sedap bila dicicah dengan sambal. Teringat dulu masa zaman kanak-kanak, lempeng ni makanan pagi yang paling selalu mak buat. Sekarang je susah nak jumpa melainkan buat sendiri kat rumah. Hehe kalau rajin.

Ubi rebus satu lagi menu yang memang susah nau nak jumpa kat KL ni. Ubi rebus yang dimakan dengan ikan masin lagi tambah kick rasa dia. Memang bila makan ubi rebus kat sini mengimbau kenangan lampau masa duduk kampung. Best sangat dah kalau dapat makan ubi rebus terutama bila musim hujan. Minum pula air kopi panas, fuhh!

Lain-lain menu macam nasi lemak sotong dan kacang pool pun sedap. Makanan Johor memang biasanya dapat memikat hati mama. Tak payah nak pegi jauh-jauh sampai ke Johor dah, berejam drive baru dapat makan kacang pool dan lain-lain menu Johor, kat Don's Warong dah ada. Harga pun berpatutan dan puas hati.

Sempat bergambar sefamily

Don's Warong School Holiday Contest

Kebetulan masa kami datang, Don's Warong ada buat Contest sempena cuti sekolah. Aleesya biasanya memang berminat dengan contest-contest ni. Adik-adik dia tolong tengok je sambil main game kat handphone. Anak-anak zaman milenium memang begitu la.


Coloring Contest ni bermula dari 24th Nov - 31st Dec 2018. Ada 3 kategori kanak-kanak dan remaja yang boleh join contest ni. Kategori umur 2-5 tahun, 6-12 tahun dan 13-17 tahun. Pemenang akan dipilih oleh Crew Don's Warong selepas 31st December 2018 nanti dan akan diumumkan dalam social media page Don's Warong. Tapi ada terma dan syarat tau kalau nak menang, kena snap gambar dengan coloring sheet yang dah siap tu dan tag @donswarong di Facebook atau Instagram disertakan sekali #donswarong #dwschoolholidaycontest. 

Tiga pemenang bertuah iaitu seorang dari setiap kategori akan memenangi RM100 Voucher. Best jugak kan? Sambil makan-makan dapat menang contest, rezeki mana tau kan.

 Si adik yang setia temankan kakak mewarna

 Bila nak boleh makan ni?


 Hampir siap

 Satu kegigihan Aleesya

 Mama nak jugekk

Silau pulak haih gambar ni

Okaylah mama, makan pun dah kenyang. Contest pun dah masuk. Jom kita balik!

Info 



Alamat: B-0-4 Plaza Damas, 60 Jalan Sri Hartamas, Kuala Lumpur


Tuesday, October 30, 2018

Swissvita Acne Solution Soothing Cleanser & Swissvita Acne Solution Skin Balancing Toner

October 30, 2018 0 Comments

Swissvita Acne Solution Soothing Cleanser



High performance acne-fighting cleanser 
100% Alcohol-Free
Medical-grade product
Suitable for everyday usage
Anti-inflammatory and antioxidant

SOSFor:

  • Large Pores
  • Clogged Pores
  • Dull and Dark Skin
  • Adult Acne and Hirmonal Acne
  • Oily Face


Product Features

1.      Tighten pores
2.      Boost skin metabolism
3.      Wash away oil
4.      Stops the overproduction of sebum
5.      Prevent blemishes and pimples from forming
6.      Remove dead skin cells
7.      Moisturize skin
8.      Skin repairing

【Ingredients      

1.     Caviar Lime Extract – Gentle removal of dead skin cells
2.     Organic Willow Herb Extract  - Inhibit overproduction of sebum, minimizes pores, skin calming
3.     O-Cymen-5-Ol – Anti-Acne and Anti-Oxidation
4.     Arginine – Moisturizing and Skin Repairing

Acne Cleanser – Suitable for every skin types

Air pollution not endangers our health; it can also do more harm than good to our skin! The dirt and bacteria sticks to the surface of our skin and this will clog our pores, thus making us breakout!

Swissvita objective is to develop Simple, Safe and Efficacy products and we are proud to introduce the star of our Anti-Acne series [Swissvita Acne Solution Soothing Cleanser]!!

Suitable for all skin types including pregnant women and sensitive skin condition. This product is creamy, foamy and can be easily washed off without causing any redness or irritation.

Squeeze 1cm size of cleanser onto palm, lather with water until you get a foamy consistency. Massage gently onto wet face and gently cleanse for 30 seconds. Wash it off with water thoroughly. This cleanser helps to shrink the appearance of pores, helps to cleanse blackheads and whiteheads.

Known as the Acne Fighter, this Acne Cleanser is the 1st Step in Swissvita 3-Step Advanced Acne Control that comes with an Acne Cleanser, Acne Toner and Acne Serum.

This cleanser helps to remove dead skin cells and inhibit the overproduction of sebum.
Fragrance Free, Alcohol Free, Paraben Free, Non-Drying, Non-Irritating
Natural Plant Extract Formula, Safe for use
Zero Redness, Zero Sensitivity.
Dispense appropriate amount of product onto hands, add water and work into lather. Massage gently onto wet face, focus on the T-zone if necessary. Rinse thoroughly with warm water. Use it daily, morning and night.

More than just an Acne-fighting Cleanser, it also helps to hydrate skin and preserve moisture in your skin!

You can say YES to brighter, clearer and spotless skin after every usage!


Tips

Use it with the Swisvita Acne Solution Soothing Cleanser and Swissvita Acne Solution Serum to get the desired results.



Swissvita Acne Solution Skin Balancing Toner



High performance clear toner
100% Alcohol-Free
Suitable for everyday usage
Fast and gentle skin renewal

SOSFor:

  • Clogged Pores
  • Oily Skin
  • Sensitive Skin
  • Severe Acne
  • Uneven skin tone
  • Oily T-zone and Dry Cheeks 

Product Features

1.      Purify clogged pores, accelerate dead skin cell removal, enhance skin regeneration
2.      Reduce and prevent blemishes
3.      Improve uneven skin tone while preventing pigment build-up
4.      Regulate rough and uneven skin texture
5.      Tighten enlarged pores

【Ingredients】      

1.     Caviar Lime Extract – Gentle removal of dead skin cells
2.     Organic Willow Herb Extract  - Inhibit overproduction of sebum, minimizes pores, skin calming
3.     Zinc Lactate – Regulate skin’s oil-water balance, increase moisture reserve in skin
4.     Isopropyl Methylphenol Antimicrobial Agent – Stop comedonal acne
5.     Perfect Ratio Flower Acids – Mild skin regeneration, reduce enlarged pores, improve skin radiance
6.      Zinc Oxide – Tighten pores, moisturize skin
7.      Penitential – Reserves water for long-lasting hydration
8.      Olive Leaf Extract – Alleviate skin irritation, minimize the appearance of blemishes, prevent pigment build-up

Acne Toner – Suitable for every skin types

Air pollution not endangers our health; it can also do more harm than good to our skin! The dirt and bacteria sticks to the surface of our skin and this will clog our pores, thus making us breakout!

Swissvita objective is to develop Simple, Safe and Efficacy products and we are proud to introduce the star of our Anti-Acne series – [Swissvita Acne Solution Skin Balancing Toner]!!

Suitable for all skin types including pregnant women and sensitive skin condition. This product is lightweight, non-greasy and absorbs easily into the skin without much trouble.



Pour an appropriate amount onto a clean cotton pad after cleansing and gently pat all over the face. This toner helps to kill bacteria and prevent any future acne breakout.

Known as the acne-fighting warrior, this Acne Toner is the 2nd Step in Swissvita 3-Step Advanced Acne Control that comes with an Acne Cleanser, Acne Toner and Acne Serum.


This toner helps to inhibit sebum overproduction and prevent blemishes.
Fragrance Free, Alcohol Free, Paraben Free, Non-Drying, Non-Irritating
Natural Plant Extract Formula, Safe for use
Lightweight Consistency, Easy Application

Pour an appropriate amount on cotton pad or palm, gently pat it on your face until fully absorbed. Use it daily, morning and night.


More than just an Acne-fighting Toner, it also helps to hydrate skin and preserve moisture in your skin!

Lightweight texture 'Easy application' you can say NO to any greasiness or sticky residue on the skin after application!

Suggestion for application

Use it with the Swissvita Acne Solution Soothing Cleanser and Swissvita Acne Solution Serum to get the desired results.



Product Packaging



DOUBLE 11 PROMOTION (TOP UP RM1.10 ON SAME ITEM)

On 11/11/2018, Allyoung will be having a MASSIVE SALES of TOP UP RM1.10 on the second item! (Applicable only on same item, e.g: Buy 1 Eye Cream at Normal Price, 2nd Eye Cream at RM1.10)

Bestsellers:
1. Swissvita Micrite 3D All Use Cleanser Cream – 30% Amino Acids to deep cleanse pores, Moringa Seed Extract to hydrate skin and won’t cause redness or dryness. Helps to soothe irritated skin. SUITABLE FOR ALL SKIN TYPES

2. Swissvita Micrite 3D All Use Skin Serum – AC-11 to revitalize and repair skin, Glycyl-L-Histidyl-L-Lysine that works like collagen! 1.5 times increase in collagen production in just 10 DAYS!

3. Swissvita Micrite 3D All Use Mask – Natural Silk Fiber to fit EVERY face shape perfectly, Sea Shine helps to brighten skin, Deep Sea Microorganism helps to soothe skin irritation.


Info


Web: https://www.allyoung.my

Facebook: Swissvita SkinLab Malaysia

IG: @swissvitamy , @allyoung_my

Also can purchase online at Shopee, Hermo and Watsons.