Friday, December 21, 2018

Rawatan muka secara laser karbon di Toscana Medi Clinic Publika

Toscana Medi Clinic


Harini mama nak ceritakan pengalaman kali pertama mama buat rawatan muka di aesthetic clinic iaitu Toscana Medi Clinic. Sejak remaja lagi kulit mama memang mempunyai masalah pori-pori terbuka, jerawat, tona kulit tidak sekata, whitehead dan blackhead. Kalau diceritakan satu persatu memang tak habis entry ni, jadi mama ringkaskan je. Masalah kulit mama memang boleh dikatakan never ending story. Apa yang boleh dilakukan adalah merawatnya supaya tidak menjadi semakin teruk. Bukanlah mengharapkan kulit terus jadi gebu gebas tapi at least, ada nampak perubahan.

Mama memang tak pernah terfikir pun sebelum ni untuk merawat kulit mama di aesthetic clinic sehingga suami mencadangkan mama ke sebuah aesthetic clinic. Suami siap forward nama klinik dan kos rawatan tersebut di Whatsapp. Tapi mama macam tak berminat sangat sehingga mama tahu tentang Toscana Medi Clinic. 

Sebelum melakukan rawatan di klinik ini, sudah tentu perkara pertama yang mama lakukan adalah dengan mencari info dan review mengenai rawatan muka di sini. Rata-rata review yang mama baca di google dan Facebook adalah positif. Mama terus buat appoinment dan bermulalah proses rawatan wajah. 


Pengalaman di Toscana Medi Clinic


Hari yang dijanjikan, mama waze Toscana Medi Clinic. Klinik ni terletak di Publika, Solaris Dutamas. Parking memang banyak, so jangan risau kalau korang datang sini. Sampai je di klinik, staf di situ berikan mama borang untuk diisi.

Bahagian kaunter


Tempat menunggu


Bahagian hadapan




Ok mama cerita santai-santai je ye... taknak terlalu saintifik sangat sebabnya nanti susah nak faham hehe. Giliran mama untuk jumpa Doktor dah sampai. Staf klinik memperkenalkan doktor yang akan memberi consultation pada mama iaitu Dr. Lashela Dharmadass yang merupakan Aesthetic Practitioner dan juga Director di Toscana Medi Clinic ni. Selain Toscana Medi Clinic, Dr. Lashela juga merupakan Aesthetic Practitioner di Clinic D'Umra. Pertama kali mama bertemu dengan Dr. Lashela, mama memang kagum tengok muka dia yang licin dan tak ada sebarang cela. Memang sesuai sangat dengan profession dia sebagai pakar dalam bidang aesthetic ni. 


Dr. Lashela


Sesi Konsultasi


Dr. Lashela bertanya serba sedikit mengenai jenis dan jenama produk penjagaan muka dan makeup yang mama gunakan. Selain tu, bila kali terakhir mama buat facial. Dia tengok je memang dia dah tau jenis kulit mama adalah kulit kering tapi berminyak di bahagian T-zone. Serba sedikit penerangan mengenai struktur kulit dilukis oleh Doktor untuk mama lebih faham. BMI pun doktor ada check untuk mama dan nasihatkan mama untuk tambah berat badan. Heee ni memang masalah juga sebab tak berapa nak makan sangat kan.

Doktor menasihatkan supaya facial dilakukan setiap bulan kerana semasa kita mencuci muka, hanya permukaan luar wajah sahaja yang dibersihkan. Manakala, kekotoran di bahagian dalam kulit tidak dapat dikeluarkan melainkan dengan melakukan facial. Whitehead yang tidak dikeluarkan lama kelamaan akan menjadi blackhead dan akan menyebabkan liang pori terbuka semakin banyak. Krim SPF juga perlu digunakan sebab kita biasanya akan melakukan aktiviti di luar. Sekiranya tak pakai krim SPF ianya akan menyebabkan kulit mudah berjeragat.

Dari analisa doktor, kulit mama mempunyai masalah liang pori terbuka, warna kulit tidak sekata, pigmentasi dan bekas parut jerawat yang agak banyak. Mama juga mempunyai skin tag di bahagian bawah mata dimana ianya selalu terjadi kepada ibu selepas bersalin. Beliau menyarankan mama melakukan 2 jenis rawatan iaitu Porcelain Doll Treatment dan Black Doll Laser. Mama juga perlu melakukan rawatan skin tag *ni nanti mama cerita dalam post yang akan datang*.

Porcelain Doll Treatment

Rawatan ini berfungsi untuk meratakan tona kulit, menghasilkan kolagen, menambah keserian pada wajah dan menyingkirkan sel kulit mati. Proses rawatan adalah dengan menggunakan vakum kecil yang khas dikenali sebagai extration (microdermasion) untuk membersihkan liang pori sekaligus mengecilkan liang pori pada wajah. Selain mengecilkan liang pori, ianya dapat meningkatkan penghasilan kolagen yang mana ia berfungsi untuk menegangkan kulit muka. Kulit akan menjadi lebih cerah dan sekata sejurus selepas berakhir proses extration ini dan korang tak perlu tunggu sampai berbulan-bulan untuk melihat kesannya.


Bilik rawatan


Disebabkan mama memang tak pernah menerima rawatan di aesthetic clinic, makanya mama agak berdebar juga sebelum masuk ke bilik rawatan ni. Tapi setelah bertemu dengan teraphist perasaan tu hilang dengan sendirinya. Biasanya mama fobia nak buat facial sebab nanti akan rasa sakit. Tapi ni mama yakin kalau korang cuba pun korang mesti suka sebab tak menyakitkan langsung dan tak ada kesan merah yang teruk di muka.

Scrub disapu


Theraphist menggunakan brush khas yang lembut untuk meratakan scrub diwajah. Proses skrub ini adalah untuk menyental dan mengeluarkan sel kulit mati supaya kulit lebih lembut dan licin.


Wajah dibersihkan


Extration (Microdermasion)


Selepas vakum, proses seterusnya adalah mengeluarkan whitehead dan blackhead dengan cara menekan bahagian terlibat dengan menggunakan kapas. Theraphist melakukan secara berhati-hati dan lembut selain ada bertanya sekiranya mama terasa sakit atau tidak. 

Dah selesai Porcelain Doll Treatment, rawatan seterusnya adalah Black Doll Laser.

Black Doll Laser

Black Doll Laser ini juga dikenali sebagai Hollywood Peel atau Lunchtime Facelift. Di Amerika Syarikat ramai artis Hollywood melakukan rawatan laser karbon atau Black Doll Laser ini bagi mengecilkan liang pori dan mengurangkan parut jerawat. Biasanya artis Hollywood melakukan rawatan ini 2 jam sebelum melangkah ke red carpet, sebab ianya tidak ada kesan sampingan dan kulit cerah sekata serta merta. Rawatan ini juga terkenal di Korea kerana ianya menghaluskan kulit dan menjadikan kulit lebih berseri. 

Pengelupasan kulit secara laser karbon menghasilkan sel kulit baru yang lebih lembut, anjal, cerah, lembap dan sihat. Ianya tidak menyakitkan dan tidak mendatangkan kesan sampingan kerana dilakukan oleh pakar estetik bertauliah dan menggunakan alat laser karbon yang selamat.

Q-Switch Laser 1064nm dilakukan untuk merawat kulit mama. Ianya berfungsi untuk mencerahkan pigmen bawah kulit sekaligus mencerahkan kulit wajah, menghasilkan kolagen dan menganjalkan kulit. Selain mengecilkan pori ianya juga berfungsi untuk mengecilkan kalenjar minyak dan pori. Kulit berminyak adalah salah satu punca pori terbuka. 

Kulit wajah mempunyai 3 lapisan, jadi terdapat 3 setting digunakan semasa rawatan laser karbon ini dilakukan. 

Carbon Laser Setting:
(1) Lifting
(2) Stimulate collagen
(3) Tighten up pores

Kulit hendaklah dibersihkan terlebih dahulu sebelum melakukan laser karbon ni untuk menghilangkan kekotoran sepertimana proses Porcelain Doll Treatment tadi. Wajah hendaklah disental dengan skrub khas untuk mengeluarkan sel kulit mati.

Keseluruhan wajah mama disapu dengan krim karbon dan dibiarkan selama lebih kurang 20 minit untuk dikeringkan. Mata akan ditutup untuk mengelakkan pancaran laser terkena pada mata. Proses laser karbon dimulakan dan Dr. Lashela telah menetapkan setting tertentu kepada mesin laser tersebut. Rasa macam kena gigit semut dan kepanasan suam sahaja kerana ada kipas dihalakan ke muka mama semasa proses laser karbon dilakukan. Proses berlangsung selama beberapa minit selepas semua warna hitam karbon diserap oleh peranti laser tersebut. Heee nak lagi faham nanti tengok video kat bawah. Tapi jangan terkejut pula tengok muka mama hitam macam Dayang Senandung. Nak kulit cantik ke tak?


Krim karbon disapukan ke seluruh wajah


Proses laser karbon
Bunyi 'klik' kedengaran di sepanjang rawatan


Setelah lapisan karbon diserap oleh peranti laser, mask diletakkan di wajah untuk mengurangkan ketidakselesaan pada kulit. Rasa sejuk je muka. Mama dibiarkan merehatkan wajah selama beberapa minit sebelum theraphist datang untuk mengeluarkan mask dan seterusnya menyapu pelembap di wajah mama.

Maka, selesailah keseluruhan proses rawatan Black Doll Laser ni. Doktor bagitau mama yang kesan rawatan ni boleh bertahan selama sebulan. Setelah sebulan boleh ulang buat rawatan lagi. Rawatan ini juga sesuai untuk lelaki. Golongan lelaki sekarang pun perlu jaga penampilan juga sebab kebanyakan profession sekarang agak mementingkan personaliti.

Testimoni


Gambar selepas rawatan
No filter


Setelah kedua-dua rawatan iaitu Porcelain Doll Treatment dan Black Doll Laser Treatment ni selesai, mama rasa kulit mama licin. Rasa menggerutu tu dah takde dan warna kulit cerah sekata. Kesan parut jerawat semakin pudar dan liang pori semakin mengecil. Tak perlu tunggu berbulan-bulan untuk melihat kesan rawatan sebab dengan teknologi laser ini mama terus dapat tengok kesan sesudah rawatan. Takde kesan sampingan *no downtime* macam sakit, kulit mengelupas, muka bengkak atau kemerahan selepas rawatan dibuat. Patutlah artis Hollywood buat rawatan ni sebelum melangkah ke red carpet, sebab diorang nak nampak glowing time tu. InsyaAllah, ada rezeki nanti nak buat lagi. Secara keseluruhannya, mama bagi 4 bintang :) 


Terima kasih Dr. Lashela


Rawatan lain di Toscana Medi Clinic

Kulit kita berbeza antara satu sama lain. Jadi sekiranya korang ingin melakukan sesuatu rawatan, ianya memerlukan nasihat dari pakar estetik atau pakar kulit terlebih dahulu. Pakar Estetik Dr. Lashela boleh memberi nasihat dan cadangan apakah rawatan yang sesuai mengikut masalah kulit muka korang. Lain-lain rawatan di Toscana Medi Clinic adalah:

Aesthetic Services

  • Skin problem
  • Botox/Filler
  • Face reshaping
  • Lip enhancement
  • Firming/Lifting
  • Wrinkle care program
  • Q-Switch/Fractional Laser
  • Permanent hair reduction
  • Freckles/Pigmentation
  • Tattoo/Mole removal
  • Cellulite reduction
  • Acne scar reduction
  • Bidy sculpting
  • Weight loss

General Practice

  • Stemcell/Obesity
  • Diabetes/Pap smear
  • Genetic test/Skin disease
  • STD screening/Hypertension
  • Breast examination
  • Full medical check-up
  • Minor surgery/Emergency care

Women's Health

  • Fertility counselling
  • Menopause counselling
  • Pap smear and HPV counselling
  • Family planning & birth control education
  • Pelvic & sexually transmitted infection management
  • Management of menstrual disorders
  • Urine incontinence management


Info

Facebook: www.facebook.com/toscanamediclinic

Instagram: www.instagram.com/toscana_mediclinic

Website: www.toscanamed.com

Telefon: 03-6143 8866

Alamat: 
Lot 01 & 02, Level G4, Block D5,
Solaris Dutamas, No. 1 Jalan Dutamas 1,
50480 Kuala Lumpur

Waze: Toscana Medi Clinic



3 comments:

Nor Azlina said...

cantiklah lepas ni. Tapi kan,ina seram je bila kata laser. Adeiiii..

Mamaleesyamiro said...

Dengar je seram ina, tapi bila buat ok je. Hehe fobia terus hilang

Cik Tie said...

Wahhh bestnya.. nampak wajah lebih cerah