Tuesday, February 26, 2019

Perjalanan dengan Scoot Airlines

February 26, 2019 0 Comments

Hai, korang! Buat apa tu? Korang ada keinginan nak pergi travel tak? Best jugak kalau boleh travel ke tempat lain, tak kisahlah dalam atau luar negara. Somehow, travel ni boleh buat kita rasa bebas daripada tekanan, bagi kita banyak ketenangan dan kita juga dapat enjoy pemandangan dari tempat yang berbeza. Sudah tentu, tempat itu mestilah bergantung kepada minat seseorang. Korang boleh pilih untuk melakukan perjalanan seperti percutian pantai atau mungkin kalau korang nak melancong dalam bandar, korang ada banyak pilihan untuk dipilih. Terdapat banyak cara untuk menghargai diri sendiri dan salah satunya adalah dengan pergi bercuti sebagai satu ganjaran kepada diri sendiri.


Sumber gambar: Google


Satu perkara yang saya ingin highlight di sini adalah syarikat penerbangan yang satu ini, Scoot Airlines nama dia. Syarikat penerbangan Scoot pada dasarnya adalah syarikat penerbangan Singapura. Mereka menyediakan perkhidmatan penerbangan untuk perjalanan dari Singapura ke seluruh dunia. Salah satu lapangan terbang penting ialah Lapangan Terbang Changi. Lapangan Terbang Changi terletak di Changi, timur Singapura. Ia juga merupakan lapangan terbang tersibuk sejak Singapura menjadi tempat tarikan utama pelancong datang. Untuk menempah tiket, korang boleh beli secara online atau di kaunter tiket di lapangan terbang. Tetapi pada masa kini biasanya orang cenderung beli online je berbanding kena pergi ke kaunter tiket di apangan terbang. Ia dapat menjimatkan masa untuk mereka yang tinggal jauh dari lapangan terbang.


Korang boleh mendapatkan harga terendah dari syarikat penerbangan Scoot. Bagaimana untuk mendapatkan harga tiket terendah dari syarikat penerbangan Scoot? Easy, my friend, korang boleh pergi ke laman web mereka. Cuma buka Google dan taipkan saja Scoot dalam kotak pencarian dia, nanti Mak Cik Google akan proses dan dapatkan korang link yang korang perlukan. Once dah masuk dalam web mereka, koran boleh terus masukkan maklumat yang diperlukan. Normally, korang just perlu letak tarikh penerbangan untuk pergi dan pulang, lepas tu korang pilih jugak lapangan terbang untuk pelepasan dan pulang. Korang kena pastikan maklumat yang korang masuk tu betul, nanti tak pasal-pasal silap tarikh. Ia sangat mesra pengguna dan mudah dikendalikan untuk semua orang yang masuk ke laman web mereka.

Katakan korang nak pergi melancong ke Singapura, anda boleh mencari flights to Singapore dari laman web dalam kotak carian. Kalau korang dari Malaysia, biasanya route penerbangan tu akan start dari KLIA dan akan mendarat di Lapangan Terbang Changi Singapura. Tak lupa jugak, Scoot Airlines pon menawarkan promosi yang mana korang boleh dapatkan harga terendah, tawaran bagasi tambahan dan promosi lain. Dalam tempahan anda, ia juga akan termasuk dengan makanan bila korang ada dalam plane. Makanan yang berbeza akan dihidupkan bergantung pada pakej yang korang pilih.Oh btw, kalau korang awa banyak bagasi yang melebihi berat tetap (dalam kilogram), korang perlu bayar lebih sikit. So, korang kena pastikan yang korang tak bawak melebihi berat yang telah ditetapkan. Di samping itu, seperti syarikat penerbangan biasa, korang boleh memilih kelas penerbangan untuk keselesaan korang sendiri.











Chiang Mai trip

Apa yang korang tunggu lagi? Cepat weh, pergi plan perjalanan korang dengan Scoot Airlines di mana korang boleh merasai saat yang tidak dapat dilupakan dan mencipta kenangan indah along the way. Grab it now before it all sold out!

Thursday, February 7, 2019

Makan dan menang cabutan bertuah di D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet

February 07, 2019 1 Comments
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Harini baru sempat bersiaran di blog kesayangan mama ni. Setelah bercuti selama 6 hari, memang heaven sangat sebab boleh berkumpul dengan keluarga sambil jalan-jalan makan angin sefamili. Bila famili ada walaupun tempat tu dah biasa kita pegi berulang kali pun, tetap akan jadi istimewa. Ye lah siapa yang tak sayang famili kan? Bila bersama sudah tentulah kita nak cipta momen baru yang lagi indah dan menggembirakan.




Haritu mama sefamili ke D'Kayangan Steamboat BBQ Buffet yang terletak di Seksyen 13 Shah Alam. Kami sampai di situ dalam pukul 6.00 petang. Budak tiga ketul tu sempat tertido dalam kereta. Diorang ni memang kaki tido tapi bila naik kereta je. Kat rumah taknak tido-tido kecuali kalau dah penat sangat di siang hari. D'Kayangan Steamboat ni ada sediakan parking, betul-betul di hadapan restoran. Jadi memang memudahkan, turun kereta jalan sikit dah sampai. Makanya mama pun takde la hilang mood nak makan sebab anak-anak cranky.

Buffet Steamboat Pelbagai Pilihan

Masuk je dalam restoran kami pilih meja kat bahagian dalam. Kat luar pun best juga tapi sekali sekala kita ubah angin. Suasana restoran ni memang tenang, dengan pencahayaan lampu yang sedikit suram di bahagian dalam dan luar restoran. Mama memang suka suasana kat D'Kayangan Steamboat ni sebab mama rasa macam makan kat rumah je. Tak crowded sampai terlanggar-langgar bahu, susunan meja pun tak rapat sangat, semua yang datang pun santai-santai je macam berada di rumah sendiri. Masa tu ada satu meja dekat belakang kitorang yang sambut birthday, memang meriah. Sampai kitorang tumpang happy sekali lah tengok diorang celebrate sefamili punya la ramai. Bertuah sungguh ada famili besar.

Nafis ni gaya ambik gambar dia macam ni je la hehehe

Bahagian buffet steamboat, sayur-sayuran, aiskrim, mee dan sebagainya terletak di bahagian depan kaunter bayaran. Okay jom kita tengok gambar. Sorry kualiti gambar tak berapa bagus, maklumlah ambil gambar sambil layan anak-anak hehe.


Pelbagai pilihan steamboat dan sos


Perapan seafood dan ayam


Penggemar sayur mesti suka ni


Kaunter mee


Kaunter air

Tau dah apa dia suka

Aleesya dah confused nak ambik apa, banyak sangat pilihan

Budak-budak tak makan steamboat?
Nasi dan mee pun ada

Mungkin sebelum ni dah banyak restoran steamboat yang korang pernah try, tapi tak mencapai piawaian korang kan? Jadi korang boleh je try makan kat D'Kayangan Steamboat ni. Mana tau lepas ni, terjatuh chenta pulak asyik nak repeat datang sini. Sebab mama pun dah suka dengan rasa perapan seafood yang sampai sekarang masih teringat-ingat lagi.


Mak anak memang suka steamboat

Makan dan Menang Cabutan Bertuah

Kebetulan masa kitorang datang, D'Kayangan Steamboat ada buat cabutan bertuah. Dapat borang terus isi sertakan sekali resit dan masukkan dalam bekas di kaunter cashier. Syaratnya mudah je, belanja RM100 dalam satu resit dan korang layak menyertai cabutan bertuah tu. Hadiah-hadiah menarik juga tau!

Hadiah Pertama: Skuter
Hadiah Kedua: TV 60 inci
Hadiah Ketiga: Basikal Mountain Bike
Hadiah Saguhati: Voucher dinner steamboat


Best kan? Sambil makan sambil masuk lucky draw. Manalah tau ada rezeki, tiba-tiba menang salah satu dari hadiah di atas. Untung tuu...Tempoh peraduan dari 31hb Disember 2018 hingga 29hb Mac 2019 ni. So, korang cepat-cepat datang sebelum tarikh tutup.


Makan Sefamili lebih meriah

Bukan senang kan nak makan ramai-ramai macam ni. Hari kerja dah sibuk masing-masing. Jadi masa cuti digunakan dengan sebaiknya untuk bonding time dengan anak-anak. Kita kerja pun untuk mereka juga, jadi sesekali berkumpul macam ni memang diorang happy sangat. 

Ni first round

Bila dah malam makin ramai pulak pelanggan


Familia


Familia momentos


Main masak-masak



Yummyyy






Favourite mama mestilah kambing dan sotong bakar. Sotong memang sedap sebab rempah tu terasa sebab diperap lama. Pencicah pun banyak pilihan ada black pepper, cili kicap, sos dan lain-lain. Korang boleh pilih nak tomyam atau sup. Soup pun boleh refill unlimited, pendek kata bayar sekali tapi makan sampai lebam. Kedai dibuka dari pukul 5 petang hingga 11.30 malam (Isnin hingga Jumaat) dan 3.00 petang sampai pukul 11.45 malam (Sabtu dan Ahad). Kalau korang datang awal pukul 3 petang, dapat diskaun 10%.

Harga: 
Dewasa: RM29.90 nett
Kanak-kanak: RM12.50 nett
Kanak-kanak umur bawah 4 tahun: PERCUMA












Nafis suka makan nasi, pegi mana pun cari nasi


Ice cream timeee


Badut dan Photobooth

Sambil makan, join contest, repeat makan lagi, ada pulak Badut yang datang buat surprise belon kat diorang. Happy sangat diorang dapat belon. Rizqi sampai 2 kali mintak belon kat badut tu. Budak sorang ni memang minat sangat dengan badut, mana badut tu pegi dia ikut hehehe. Badut ni ada hari Sabtu malam je tau, hari lain takde.

Rizqi suka sangat dengan Badut ni


Tadaaa!


Happy la tu

Photobooth Transformers


Kemudahan lain di D'Kayangan Steamboat

Selain parking yang banyak, di sediakan juga surau dan tandas di dalam premis ini. Kalau datang sini tak perlu risau nak keluar cari surau. Solat je dulu lepas tu boleh sambung makan sampai malam.


Info


Instagram: @dkayangansteamboat

Alamat: 
Sri Acapella Service Apartment, Restaurant D'Kayangan, 
No. 1, Jalan Lompat Tinggi 13/33M,
Seksyen 13, Shah Alam, 
40100 Shah Alam, Selangor

Waze: D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat

Booking: 012-2971091



Saturday, February 2, 2019

Review : Kitsui Bellos Fiber dan Meal Replacement

February 02, 2019 0 Comments
Bila dah jadi mama ni, kadang-kadang kesihatan sendiri tak dijaga. Biasalah rasa sehari tu tak cukup 24 jam, kena tambah masa. Bz yakmat! Memacam kena settlekan dari celik mata sampai ke malam. Memang takkan habis. Sampai terabai kesihatan dan cara pemakanan pun tak ikut masa dah.

Tapi jangan risau, sekarang macam-macam produk ada jual. Kalau tak sempat makan buah, ada jual vitamin c. Kalau tak sempat minum susu, ada je vitamin kalsium. Pendek kata, semua dah senang. Tambah pulak semua di hujung jari. Duduk rumah pun boleh sampai depan pintu je produk apa yang berkenan di hati tu.

Kitsui Bellos Fiber

Kali ni mama cuba produk dari Kitsui iaitu Bellos Fiber. Produk Kitsui ni bukan ubat, ianya merupakan minuman campuran botani yang diperbuat dari sayur-sayuran, buah-buahan dan kolagen dari ikan. Jadi kalau ada penyakit kronik ke, Kitsui memang tak dapat membantu menyembuhkan penyakit korang tu, sebab produk ni bukanlah ubat. Maklumlah mama anak tiga kan. Mesti dah ber 'tummy', jadi nak la juga kempiskan perut tu. Tak salah nak cuba selagi tak membahayakan kesihatan.




Selain tu mama try produk Bellos Fiber ni sebab boleh bantu proses pelawasan. Jadi takde la jadi sembelit. Bila kita minum supplement kan kena minum air banyak, jadi dengan cara tu pun elok untuk kesihatan kita juga. Boleh juga membuang toksik dari badan (detox), jadi badan akan rasa ringan dan bertenaga tak lesu. Dapat menyeimbangkan fungsi badan dan untuk sistem imuniti yang kuat.




Bellos Fiber ni merupakan minuman campuran botani yang diperbuat dari nenas, epal, kiwi, markisa, lemon, pir, bayam, timun dan saderi. Nampak tak bahan-bahan yang digunakan memang sayuran dan buah. Ada juga buah tu yang memang boleh dikatakan sebulan sekali pun kita tak makan. Jadi bila dah dicampurkan dalam minuman ni, kita pun dapat khasiatnya dalam 1 sachet. Senang kan? Harga pun berpatutan sekotak RM38.80 je dijual kat Guardian dan Watsons sahaja. Pastikan korang beli di Watsons, Guardian atau Kitsui HQ untuk menjamin korang beli produk yang original bukan tiruan. Kalau korang nak beli dari Shopee atau Lazada, korang kena pastikan penjualnya adalah dari Watsons dan Guardian sahaja. Sebab kalau selain tu memang confirm produk tu fake.




Mama ni tak berapa nak rajin lah sangat. Maklumlah mak anak 3 kan, dengan keje dekat office lagi, keje blogging lagi, keje rumah lagi.  Ni nasib baik mama dah habis part time study, kalau tak lagi busy like a bee. Makanya...cara mama minum Bellos Fiber ni mama bancuh dengan air sejuk je la, senang. Caranya bancuh dengan 150ml air sejuk, suam Kalau korang rajin, korang boleh je buat smoothie ke, makan dengan yogurt ke, bancuh dengan fresh milk ke, nak buat aiskrim ke, hehhh banyak la. Korang boleh kreatifkan lagi nak bagi kelainan. Tapiii...pastikan korang dah bancuh sachet ni sampai sebati. Kalau nak tengok video review boleh tengok kat sini.


Kitsui Meal Replacement

Meal Replacement ni mama minum juga. Boleh je nak consume dua-dua ni serentak. Takde masalah sebab produk ni diperbuat dari bahan botani. Meal Replacement ni dari campuran Spirulina, Oat Fiber, Brown Rice dan Psyllium Husk. 




Supplement ni datang dalam pakej iaitu untuk kecantikan dan kesihatan. Selain sebagai pengganti makanan kalau busy sangat tak sempat makan lunch atau dinner, ianya juga dapat mengurangkan kolesterol dalam badan. Biasanya orang yang kurus lebih cenderung kepada kolesterol yang tinggi. Sebab apa? Sebab semua makanan kita makan, tak control dan makan dalam kuantiti yang banyak. Makan apa pun, banyak mana pun tetap kurus. Haa bahaya tau sebenarnya.










Selain tu Meal Replacement ni membantu membakar lemak dalam badan. Jadi lemak-lemak jahat dalam badan kita tu dapat disingkirkan.

Tapi apa-apa produk supplement yang korang consume, korang kena minum air banyak. Kesan dia akan nampak bila minum air secukupnya, makan  makanan yang seimbang, elakkan kafein sebab akan mempercepatkan penuaan dan  bersenam.

Maklumat lanjut


Website: www.kitsui.com.my

Facebook: Kitsui My

Instagram: @kitsuimy