Wednesday, December 4, 2019

Persiapan sekolah tahun 2020 Aleesya dan Rizqi di Pusat Pakaian Hari-Hari

Kalau sebut tentang persiapan sekolah ni, memang awal-awal mama dah fikir sebab masa budak-budak ni masuk sekolah mama tengah menghitung hari nak deliver baby. Makanya, mama kena buat cepat persiapan sekolah ni, maklumlah uniform sekolah memang diorang pakai sampai terkoyak lutut, kotor sana sini terutama Rizqi...memang melasak dia kat sekolah. Sampai mama tanya dia bila balik sekolah "ni pegi sekolah ke, pegi sawah ni?". Seperti biasa dia akan tersengih je tunjuk gigi depan dia yang takde tu, terus mama tak jadi nak marah. Lucu pulak tengok muka dia tersengih :D. Macam ni la jadi mak-mak, baru rasa nak jadi resaksa gorgon bila anak buat hal, tengok je diorang senyum terus cair hehe. 


Alkisahnya, memang tiap-tiap tahun mama dan ayah akan belikan diorang baju sekolah dan kelengkapan baru. Tapi mama pilih harga yang berpatutan sebab seorang lebih kurang 3 pasang baju sekolah kebangsaan dan 3 pasang baju sekolah agama kena beli. Baru dua orang yang sekolah, kalau termasuk Nafis nanti lagi banyak belanja tu. Mama dengan ayah kena buat budget betul-betul sebab selain persiapan sekolah, yuran dan buku-buku...mama nak kena siapkan kelengkapan mama dan baby yang bakal lahir next year juga.


Beli uniform sekolah kat Pusat Pakaian Hari-Hari

Seperti biasa mama akan list down dulu apa yang nak dibeli, berapa kuantiti dan lepas tu baru mama survey kat mana ada jual. Memandangkan kali ni dah jadi mak buyung, mama pilih Pusat Pakaian Hari-Hari je sebab kat situ memang One Stop Centre. Semuanya ada dari uniform, kasut, stokin, beg, tudung, stationeries, panties budak dan macam-macam lagi. Jadi tak la mama penat sangat nak ke sana sini cari kelengkapan kalau semuanya dah ada kat satu kedai je. Lagi pun, harga kat sini berpatutan dan kualiti pakaian pun elok. 


Dari mana mama tau tentang Pusat Pakaian Hari-Hari ni?

Mama ingat lagi masa Aleesya Darjah 1 dulu, mama belikan dia baju sekolah jenama yang agak popular. Memang kalau sebut je jenama tu memang korang tau la, dari zaman mama kecik2 dulu dah ada. Pheww...bila nak bayar tu berpeluh jugak nak keluar duit. Tengok amount kat screen cashier tu berpinar jugak biji mata mama dan ayah ni hehehe. Sambil terfikir, macam ni lah dulu mak dengan ayah kita pening tiap kali hujung tahun nak sediakan duit untuk beli pakaian sekolah baru untuk kita *tears*.


Lepas tu, satu hari mama berborak dengan kawan kat office yang ada 3 orang anak dah bersekolah. Dia lah yang cadangkan mama pegi beli kat Pusat Pakaian Hari-Hari ni. Sebab katanya kain elok, lepas tu jual sepasang-sepasang bukan asing-asing. Mama pun pegi la beli sepasang baju kurung agama Aleesya dari jenama Jony & Jeny. Korang kenal ke Jony & Jeny tu sape? Hehe mama pun tak kenal. Tapi baju Jony & Jeny ni memang bagus kualitinya, kain jenis licin macam warna nila tak la jadi kuning bila dah lama2 pakai. Aleesya memang suka pakai baju kurung Jony & Jeny dia tu berbanding yang lagi sepasang yang mama beli di pasaraya lain. Mungkin sebab material pakaian tu selesa dan tak panas, jadi dia asyik ulang pakai baju tu sampai kain dah senteng pun nak pakai lagi. Hee ter throwback pulak kisah Aleesya masa Darjah 1 :).


Shopping timeee

Ok banyak pulak bercerita haa, jom kita tengok gelagat Rizqi dan Aleesya bershopping persiapan sekolah kat Pusat Pakaian Hari-Hari pulak. Si Nafis tukang tengok je sebab dia baru tadika jadi duk situ diam-diam, kang mama jadi resaksa gorgon terus abang dan kakak dia tak berbaju sekolah baru nanti ekekeke.


Si Rizqi ni kalau bab mengusik nombor 1.
Ni gambar SEBELUM


Gambar SELEPAS
Rizqi dengan baju melayunya. Baju melayu ni satu set kecuali sampin asing.
Staf kat sini semuanya peramah dan membantu sangat, senang nak cari baju








Baju sekolah jenama Jony & Jeny dan No Problem

Persekolahan tahun 2020 nanti Aleesya dilantik jadi pengawas sekolah. Jadi awal-awal dia dah request kat mama belikan dia satu set baju pengawas yang ada vest sekali. Bila mama jalan kat shopping mall ada juga mama tengok kalau-kalau terjumpa vest pengawas. Memang takdee. Mama cakap kat Aleesya mana nak beli, sebab mama tak jumpa pun. Aleesya pulak yang suggest kat mama beli kat Pusat Pakaian Hari-Hari, kawan-kawan dia beli kat situ je. Amboi, advance anak mama lagi tau dari mama ni :D. Bila kitorang pegi situ memang ada vest, size badan Aleesya kecik sikit jadi mama ambik size 28. Kat belakang ada tali boleh kecikkan vest dia tu.




Baju kemeja putih tu Aleesya try size je, bila beli ambik warna biru


Set baju pengawas ni kemas dan selesa


Selain jenama Jony & Jeny, ada juga jual jenama No Problem. Beza 2 jenama ni ialah jenama Jony & Jeny ada jenis kain licin dan kain cotton. Tapi jenama No Problem hanya ada satu jenis kain je iaitu cotton. Mama pilih baju kemeja sekolah Rizqi jenama No Problem sebab tengok kain dia tebal dan selesa. Seluar mama pilih jenama Jony & Jeny. Korang boleh dapat pakaian seragam satu set baju, seluar, kasut dan stokin dengan harga kurang dari RM65 untuk size yang paling kecil. Murah kan? Kualiti pakaian kat Hari-Hari ni bagi pendapat mama setanding dengan jenama lain di pasaran dari segi ketebalan kain cottonnya. Jadi, dah ada pilihan harga berpatutan, kenapa nak beli yang mahal kan? Kena membeli secara bijak.



Kat sini ok pulak budak 2 ketul ni, kalau tak asyik bercakar je kat rumah



Amacam? Ada gaya tak? ;)


Pusat Pakaian Hari-Hari ni ada 86 buah cawangan, makanya kalau mama balik kampung pun memang kitorang cari Hari-Hari jugek. Merata-rata cawangan dia ada, boleh rujuk  kat www.hari.com.my.


Beli keperluan sekolah ikut budget

Budak-budak ni dah pesan macam-macam dah kalau datang Hari-Hari. Mama dah senaraikan checklist untuk diorang semak sendiri, jadi senang takde la tertinggal. Alhamdulillah budget persekolahan tahun 2020 mencukupi, siap boleh berjimat lagi sebab harga kat Pusat Pakaian Hari-Hari ni berpatutan dengan kualiti yang bagus juga.


Aleesya thick checklist barang mana yang dah beli



Geng shopping mama
Mana nak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi, mak suka shopping anak pun sama :)



Peminat stationery


Borong jangan tak borong


Aleesya nak baju sukan putih sebab katanya senang nak matching dengan tudung.
Sebelum ni dia pakai t-shirt sukan ikut warna rumah sukan


Budak cergas ni kena cari kat dia tracksuit yang tebal dan tahan lasak, kalau tak asyik terkoyak je.
Buat slide ke apa pun tak tau la :)
Yang ni mama beli jenama Jony & Jeny, kain tebal dan tak panas



Beg untuk sekolah agama pilih yang simple2 je



Banyak pilihan beg


Tudung sekolah agama, Aleesya nak yang awning lembut brand Jony & Jeny, senang nak jaga



Singlet pun adee


Ni budak memang camni perangai dia, happy sokmo
Spender budak murah 3 helai RM8.50 jenama Jony & Jeny


Beli kasut Aleesya design dia pilih sendiri. Anak gegirl memang cerewet sikit, taknak design macam budak2, taknak ada kartun, taknak ada velcro. Peningg kepala mak nakk. 
Haa pilih jangan tak pilih. Mak tunggu ni :D



Ni baru 1st round, belum penuh lagi bakul dia



Dah jom kita bayar


Pusat Pakaian Hari-Hari ada PROMOSI best u olzzz!




Kebetulan mama pegi beli kelengkapan sekolah budak2 ni, Pusat Pakaian Hari-Hari tengah buat Promosi Back To School. Memang rezeki budak2 ni la, sebabnya kalau bayar guna debit atau kredit kad CIMB dapat diskaun lagi 15%. Dah la baju2 dan barang sekolah kat sini dah murah...dapat lagi off 15% lagi la murah. Memang berbaloi dan puas hati beli kat sini. Sale ni sepanjang bulan Disember 2019 ni je, jadi kalau korang nak beli persiapan sekolah sempat lagi.


Kalau nak beli online pun dapat 15% diskaun jugek. Dapat free postage lagi tapi korang kena beli minima RM50 *barang sekolah je tau*. Korang boleh beli kat link www.ehari.com


Selain tu, ada promosi:

1) Pembelian RM30 ke atas dapat PERCUMA kalendar

2) Pembelian RM120 ke atas dapat PERCUMA stokin putih

3) Pembelian RM150 ke atas dapat PERCUMA kasut atau stokin putih


Kitorang dapat kasut, stokin dan kalendar percuma haritu. 
Mama pilihkan kasut untuk Rizqi sebab Aleesya dah ada kasut 2 pasang


Selonggok nakk barang2 korang. Ni separuh je, tak larat dah mama nak snap gambar, adik baby dah lapar


Okay kalau korang nak tau lebih lanjut boleh tengok IG official diorang @harihariofficial atau FB Pusat Pakaian Hari Hari Sdn Bhd atau website www.hari.com.my


Byeeee



2 comments:

mas saari said...

Hari Hari memang kedai favourite, harganya murah dan pakaian sekolah berkualiti.

Mamaleesyamiro said...

Aah mar pun suka beli baju sekolah kat sini. Kain tebal berkualiti mmg sama dgn jenama popular